Στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, η σημασία της ηθικής επίδοσης δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί. Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιτύχουν κερδοφορία και να είναι βιώσιμες είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ηθικές επιπτώσεις των ενεργειών και των αποφάσεών τους. Η ηθική επίδοση υπερβαίνει την απλή συμμόρφωση με νόμους και κανονισμούς. Περιλαμβάνει ένα ευρύτερο σύνολο αρχών και αξιών που καθοδηγούν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων σε σχέση με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Στη βάση της, η ηθική περιλαμβάνει τη μελέτη ηθικών αρχών και αξιών που καθοδηγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Στο επιχειρηματικό πλαίσιο, η ηθική περιλαμβάνει τη συμπεριφορά με ηθικά ορθό και δίκαιο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και την ευημερία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η ηθική συμπεριφορά περιλαμβάνει ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, διαφάνεια, σεβασμό και υπευθυνότητα.
Η ηθική επίδοση παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην προσέλκυση και τη διατήρηση των καλύτερων ταλέντων. Οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να δεσμεύονται σε μια επιχείρηση που τηρεί τα ηθικά πρότυπα. Όταν οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι ο χώρος εργασίας τους είναι ηθικά υπεύθυνος, νιώθουν μια αίσθηση υπερηφάνειας και νοήματος στη δουλειά τους. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία, αυξημένη παραγωγικότητα και μειωμένα ποσοστά λάθους.
Η ηθική συμπεριφορά προάγει την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμετεχόντων μερών, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των προμηθευτών, των επενδυτών και των κοινοτήτων. Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο των επιτυχημένων επιχειρηματικών σχέσεων, που επιτρέπει τη συνεργασία, τις μακροχρόνιες σχέσεις και την αμοιβαία ανάπτυξη. Δίνοντας προτεραιότητα στις ηθικές επιδόσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να καθιερωθούν ως αξιόπιστοι και σταθεροί συνεργάτες.
Οι ηθικές παραβιάσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, τόσο νομικά όσο και από άποψη φήμης. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τα ηθικά πρότυπα αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ζημιά στην εικόνα της επωνυμίας τους (για παράδειγμα, το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων μιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας).
Βιώσιμη ανάπτυξη
Η ηθική επίδοση ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να λειτουργούν με τρόπο που να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ευημερία της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Ενσωματώνοντας ηθικές θεωρήσεις στις στρατηγικές τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνική πρόοδο, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την οικονομική σταθερότητα. Η υιοθέτηση ηθικών επιδόσεων δεν είναι μόνο ηθική επιταγή. Είναι μια στρατηγική απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενώ δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα.
* Ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, είναι Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Επίτιμος Δρ. στο ΑΠΘ.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin