Αν δει κανείς τις δημοσιεύσεις για την «κλιματική αλλαγή» θα βρει πληθώρα άρθρων, ερευνών κ.λπ. που ασχολούνται με τις καταστροφικές επιπτώσεις βιβλικών διαστάσεων που υποτίθεται ότι θα συμβούν αν δεν υιοθετήσουμε άμεσα μέτρα τα οποία μειώνουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και μας φέρνουν εγγύτερα σε μια «βιώσιμη οικονομία».
Όμως κοιτώντας τις δημοσιεύσεις δύσκολα θα ανταμώσει κανείς μελέτες που να θέτουν στο επίκεντρο το κόστος όλων αυτών των μέτρων για τη λεγόμενη «πράσινης μετάβασης».
Μία πρόσφατη μελέτη που ασχολείται με αυτό το θέμα προέρχεται από τη γνωστή γαλλική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Carmignac. Σύμφωνα με αυτή «οι προσπάθειες μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού κατά 1,5% ετησίως»
Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στον «πρασινοπληθωρισμό» (greenflation).
Ενας από αυτούς είναι η αύξηση της ζήτησης για τους πόρους που είναι απαραίτητοι για αυτή τη μετάβαση. Η ζήτηση για μέταλλα αναγκαία για τις τεχνολογίες της ανανεώσιμης ενέργειας συνεχώς αυξάνεται. Από το 2022 μέχρι σήμερα π.χ. η τιμή μιας αιολικής τουρμπίνας έχει αυξηθεί κατά 40%. Υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία οι τιμές των «πράσινων» μετάλλων (νικέλιο, χαλκός κ.λπ.) θα διπλασιασθούν. Αυτό θα προσθέσει ένα 0,1% ετησίως στον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Ενας άλλος παράγοντας που θα συμβάλλει στον πρασινοπληθωρισμό είναι η μείωση που θα επέλθει -για ευνόητους λόγους- στις επενδύσεις σε υποδομές για την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής των υδρογονανθράκων οδηγώντας σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 20% ετησίως. Με αποτέλεσμα να προστεθεί ένα 0,8% ετησίως στον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Επίσης οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση θα απορροφήσουν πόρους από τους άλλους τομείς της οικονομίας, με συνέπεια την αύξηση των τιμών και των επιτοκίων. Υπολογίζεται ότι το κόστος σε πρασινοπληθωρισμό θα είναι 0,7%.
Η έκθεση τονίζει ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι χωρίς κόστος. Ο πρασινοπληθωρισμός είναι μία πραγματικότητα την οποία οι κυβερνήσεις, οι επιχειρηματίες και τα άτομα πρέπει να αντιμετωπίσουν. «Η προσεκτική διαχείριση αυτών των πληθωριστικών επιπτώσεων θα είναι καθοριστική για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους στην οικονομία» αναφέρει η έκθεση.
Επίσης η έκθεση υπογραμμίζει ότι αν η «πράσινη μετάβαση» εφαρμοσθεί στην ολότητά της, οι κεντρικές τράπεζες θα τεθούν ενώπιον ενός διλήμματος: Να κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτό τον περαστικό πληθωρισμό ή να τον χρησιμοποιήσουν προκειμένου να προκαλέσουν αποπληθωρισμό σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Oπως τόνισε πρόσφατα σε ομιλία του ο πρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Μυτιλιναίος η μετάβαση σε μία κοινωνία «πράσινης ενέργειας» δεν είναι χωρίς κόστος. Ενα τέτοιο κόστος είναι και ο πρασινοπληθωρισμός στον οποίο αναφέρεται η έκθεση.
Φυσικά υποθέτει κανείς ότι τα οφέλη της μετάβασης υπερβαίνουν το κόστος...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.