Σύμφωνα με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές, ενώ η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος εν τούτοις δεν θεωρείται πολύ πιθανή.
Με την κρατούσα αυτή άποψη διαφωνεί ο τ. στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στη Μόσχα Κέβιν Ράιαν. Σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύεται στην έκδοση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με τίτλο "Russia Matters", o Ράιαν υποστηρίζει ότι όσο η Ουκρανία θα κλιμακώνει τις πολεμικές της δραστηριότητες τόσο η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά πυρηνικά όπλα θα αυξάνεται. To άρθρο του Αμερικανού αξιωματούχου φέρει τον τίτλο «Γιατί θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας».
Αυτό οφείλεται σε έναν απλό λόγο. Η Ρωσία έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες κλιμάκωσης των πολεμικών της δραστηριοτήτων με συμβατικά όπλα: «Η ένταξη 300 χιλιάδων νέων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν βελτίωσε τις επιδόσεις των ρωσικών μονάδων και η εμφάνιση ρωσικών τανκς του 1950 δείχνει ότι εξαντλούνται τα στρατιωτικά αποθέματα της Ρωσίας. Οι εκστρατείες μαζικών βομβαρδισμών του Πούτιν δεν έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση της Ουκρανίας. Eίναι σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση με κλιμάκωση o Πούτιν είναι να εισάγει πυρηνικά οπλα», υποστηρίζει.
Αντίθετα, η Ουκρανία συνεχώς κλιμακώνει τις πολεμικές της δραστηριότητες χρησιμοποιώντας νέα οπλικά συστήματα που της παραχωρεί το ΝΑΤΟ , πλήττοντας στόχους εντός της Ρωσίας και προετοιμαζόμενη για «την μητέρα όλων των κλιμακώσεων» που θα είναι η αναμενόμενη αντεπίθεση.
Ετσι αν π.χ. η αντεπίθεση φέρει την Ουκρανία να απειλεί την Κριμαία, ο Πούτιν μη έχοντας άλλη δυνατότητα συμβατικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης θα ζητήσει την προσφυγή στην χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Οπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει λέγοντας : «Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας για να προστατεύσουμε την Ρωσία και το έθνος μας, θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς αμφιβολία όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεση μας, Δεν πρόκειται περί μπλόφας!»
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών ο Ρώσος ηγέτης έθεσε τις βάσεις για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Σε ομιλίες και συνεντεύξεις υποστήριξε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή»-μια κατάσταση που δικαιολογεί τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εχει τόσο τακτικούς, όσο και στρατηγικούς λόγους να το κάνει.
- Όσον αφορά τους τακτικούς λόγους η χρήση πυρηνικών όπλων σώζει τις ζωές Ρώσων στρατιωτών, συντομεύει τον πόλεμο και καταστρέφει τις ουκρανικές δυνάμεις.
- Όμως έχει και στρατηγικούς λόγους. Ανανεώνει vis-à-vis της Δύσης την αποτρεπτική αξία του πυρηνικού οπλοστασίου του και αποδεικνύει στον κόσμο ότι δεν μπλοφάρει.
«Για τον Πούτιν το να συνεχίζει να απειλεί με τακτική πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία χωρίς να το κάνει συνεπάγεται εξίσου μεγάλο ρίσκο όσο να το πράξει. Προκειμένου να θυμίσει στη Δύση τις καταστροφικές δυνάμεις ενός πυρηνικού όπλου ο Πούτιν και οι στρατηγοί του θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο όπλο. Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να κλιμακώσει τον πόλεμο στο επίπεδο του τακτικού πλεονεκτήματος και θα επέτρεπε στον Πούτιν να αποδείξει ότι δεν μπλοφάρει».
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.