Πώς διαβάζει η Λατινική Αμερική τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι δηλώσεις των προέδρων Βραζιλίας και Κολομβίας είναι αντιπροσωπευτικές για την οπτική της Λατινικής Αμερικής απέναντι στη σύγκρουση. Ποια είναι η προϋπόθεση για ειρήνη. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Πώς διαβάζει η Λατινική Αμερική τον πόλεμο στην Ουκρανία

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα για το ουκρανικό που προκάλεσαν την δυσφορία της Ουάσιγκτον και συμμάχων, βρέθηκε στην Μαδρίτη σε επίσημη επίσκεψη ένας άλλος πρόεδρος μιας πολύ σημαντικής λατινοαμερικανικής χώρας: Ο Γκουστάβο Πέτρο της Κολομβίας.

Και εκείνος αναφέρθηκε στο ουκρανικό στα πλαίσια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στην ισπανικη el Pais. Παραθέτω το τμήμα της συνέντευξης του προέδρου της Κολομβίας που αφορά το ουκρανικό:

Πρόεδρε έρχεστε σε μια ήπειρο που λαμβάνει χώρα ένας κλασικός ιμπεριαλιστικος πόλεμος, στον οποίο μια χώρα καταλαμβάνει μια άλλη. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας που ήταν εδώ την περασμένη εβδομάδα ηγείται μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει να υπάρξει τερματισμός της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εσείς συμμερίζεστε την πρωτοβουλία Λούλα;

Γενικά η Λατινική Αμερική δεν έχει πάρει θέση. Η λατινοαμερικάνικη θέση είναι να υπάρξει μια συμφωνία ειρήνης διότι έχουμε υποστεί μία αύξηση της πείνας λόγω της αύξησης της τιμής των τροφίμων.

Δεν μας ενδιαφέρει να συνεχιστεί ο πόλεμος, όμως, δεν μας φαίνεται έντιμο το αφήγημα που καταδικάζει τις εισβολές ορισμένων χωρών εναντίον άλλων τη στιγμή που αυτοί οι οποίοι καταδικάζουν τις εισβολές έχουν οι ίδιοι πραγματοποιήσει εισβολές εναντίον άλλων χωρών. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ό,τι έχει υποφέρει η Λατινική Αμερική. Έχεις την Αγγλία που εισέβαλε στις Μαλδίβες. Έχεις τις ΗΠΑ που έχουν εισβάλει στον Αγιο Δομίνικο, στη Γρανάδα, στον Παναμά...

Αναμφίβολα, όμως, δικαιολογούν οι εισβολές των ΗΠΑ τους βομβαρδισμους στην Ουκρανία;

To αφήγημα ότι θα πρέπει να πολεμήσουμε την Ρωσία επειδή εισέβαλε θα έπρεπε να είχε αρχίσει από αυτούς τους ίδιους. Κάποτε προτείναμε ότι μια εισβολή θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οι ΗΠΑ το αρνήθηκαν.

Όμως, εμείς οι ευρωπαίοι δεν εισβάλλαμε. Έχουμε έναν πόλεμο στα εδάφη μας και μια χώρα που μας ζητά βοήθεια. Πιστεύεται ότι δεν πρέπει να δώσουμε βοήθεια σε έναν γείτονα που δέχεται εισβολή;

Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι η Ευρώπη δεν έχει εισβάλει. Η Ευρώπη καλύπτεται πίσω από το ΝΑΤΟ, όμως, μέσω του ΝΑΤΟ έχει εισβάλει. Γιατί είναι καλή η εισβολή στη Λιβύη και κακή η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία;

Ολες είναι κακές. Και αυτή εδώ, έτσι;

Τότε αν όλες είναι κακές, η πολιτική που πρέπει να υποστηρίξουμε δεν είναι να πούμε «αυτή εδώ είναι κακιά» και να χειροκροτούμε τις άλλες, αλλά να θεωρήσουμε την επίθεση ως ένα έγκλημα ανεξάρτητα ποιος το διαπράττει. Αυτό θα ήταν ένα πιο σοβαρό αφήγημα και θα είχε την υποστήριξη όλης της Λατινικής Αμερικής διότι η Λατινική Αμερική είναι ένας χώρος που έχει υποφέρει από εισβολές... Αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται και θα χειροτερέψει.

Θα τελείωνε πολύ εύκολα μόνο όταν θα πάψουμε να βλέπουμε την Ουκρανία σαν έδαφος του ΝΑΤΟ. Τότε οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τελειώσουν τον πόλεμο.

Τόσο οι δηλώσεις Λούλα όσο και αυτές του Πέτρο είναι αντιπροσωπευτικές του πώς βλέπει το μεγαλύτερο τμήμα της Λατινικής Αμερικής τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Πρόκειται φυσικά για μία εικόνα που απέχει πολύ από την εικόνα που προβάλλουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ . Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι τόσο ο Λούλα όσο και ο Πέτρο δεν ταυτίζονται με κάποιον πρωτόγονο αντιαμερικανισμό, αλλά διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v