Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «νέο γκούλαγκ» στη Ρωσία είναι ψηφιακό!

Ο νέος ρωσικός νόμος περί στρατολόγησης, στην ουσία, έγινε για να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό γκούλαγκ. Κάθε Ρώσος αντιφρονών θα οδηγείται σαδιστικά σε κοινωνικό θάνατο. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Το «νέο γκούλαγκ» στη Ρωσία είναι ψηφιακό!

Ο νέος ρωσικός νόμος «περί στρατολόγησης», με τα δικά μας δημοκρατικά κριτήρια, είναι πολύ απλά ανατριχιαστικός. Ακόμα χειρότερα, η ψηφιακή δομή που απορρέει διά του νόμου, είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι και αν ακόμη ανατραπεί το καθεστώς Πούτιν, η διάδοχος κατάσταση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει από τις δομές του ψηφιακού γκούλαγκ. Θα πρέπει το νέο σύστημα να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να φτιάξει κάτι άλλο, υπό συνθήκες χάους.

Υπό αυτή την έννοια, στην ουσία, ο νέος νόμος μονιμοποιεί το σημερινό καθεστώς, όποιος ή όποιοι και να είναι οι επικεφαλής του.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που στις αρχές Απριλίου ψηφίστηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, οι αρχές μπορούν να δημιουργήσουν μια ψηφιακή βάση δεδομένων για όλους τους επιλέξιμους να υπηρετήσουν στο στρατό Ρώσους, με τους άνδρες 18-30 ετών να εκτελούν υποχρεωτικά Εθνική Υπηρεσία. Για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Επίσης, οι υπόχρεοι εθνικής υπηρεσίας, θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι μέσω του ιστοτόπου των κρατικών υπηρεσιών Gosuslugi, ο οποίος χρησιμοποιείται από εκατομμύρια Ρώσους, για πληθώρα διοικητικών υπηρεσιών. Όμως, μια από τις υπηρεσίες αυτές, η έκδοση διαβατηρίων, εσχάτως καταργήθηκε! Εύκολα καταλαβαίνει κανείς για ποιόν λόγο.

Κατά τα άλλα, το σχεδιαζόμενο ψηφιακό μόρφωμα θα συλλέξει πληροφορίες για πιθανούς κληρωτούς από κάθε πιθανή πηγή, όπως για παράδειγμα τα ιατρικό και εκλογικά αρχεία, οι φορολογικές δηλώσεις και οι δικαστικές αποφάσεις.

Ακόμα, με βάση τροπολογίες στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκαν, διευκολύνεται ο έλεγχος της συμπεριφοράς των πολιτών, όπως και οι δημόσιες συμπεριφορές τους. Και από τις τελευταίες, θα κρίνεται κατά πόσον οι πολίτες θα μπορούν να έχουν κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και να δέχονται κρατικές παροχές, όπως περίθαλψη για παράδειγμα.

Η Ρωσίδα δικηγόρος και συνεργάτης του Ιδρύματος Carnegie,για τη Ρωσία και την Ευρασία, Τατιάνα Στανοβάγια, υπογραμμίζει με έμφαση ότι «Ο πόλεμος έχει οδηγήσει την ανάγκη του κράτους για ψηφιακό έλεγχο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, αλλά δεν αφορά πλέον μόνο τη ρύθμιση του σχεδίου περαιτέρω επιστράτευση. Το κράτος επιδιώκει να αναθεωρήσει πλήρως το παραδοσιακό σύστημα κυβερνητικού καταναγκασμού, να αυτοματοποιήσει τον έλεγχο της ατομικής συμπεριφοράς χωρίς να εμπλέκονται στις ενέργειές του τα άτομα, οι δικηγόροι τους ή τα δικαστήρια. Τα συνταγματικά δικαιώματα εξαρτώνται από το καθεστώς ενός ατόμου στο κρατικό σύστημα ψηφιακού ελέγχου».

Με πιο απλά λόγια καταργείται η ιδιότητα του πολίτη και πάνε περίπατο τα δικαιώματα του.

Επισημαίνει επίσης η Τατιάνα Στανοβάγια, ότι στη σημερινή Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπάρχουν ήδη μητρώα διαφορετικών κατηγοριών «αλλοδαπών πρακτόρων» και ένα άλλο «που σχετίζεται με ξένους πράκτορες» βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά. Αυτή η διαδικασία ψηφιοποίησης της καταστολής έχει έναν στόχο: τη σφυρηλάτηση μιας πιστής ψηφιακής πλειοψηφίας,ερήμην της κοινωνικής πραγματικότητας..

Οι αξιωματούχοι της προεδρικής διοίκησης (οι περίφημοι σιλοβίκοι) υποστηρίζουν ότι η νέα πραγματικότητα ουσιαστικά αναιρεί την ιδέα των ψηφοφόρων. Αντίθετα, «θα υπάρξουν αφεντικά και ψηφιακοί διακομιστές και περιστασιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που δεν θα έχουν καμία σχέση με την πολιτική». Ο Όργουελ στη νιοστή δύναμη εν έτει 2023!

Είναι σαφές έτσι ότι το καθεστώς Πούτιν, θέλει να δημιουργήσει ένα ψηφιακό σύστημα κοινωνικού ελέγχου ρυθμίζοντας την ατομική πρόσβαση σε δικαιώματα και παροχές. Το να είσαι έξω από αυτό το σύστημα θα σημαίνει ουσιαστικά κοινωνικό θάνατο. Η ψηφιοποίηση δεν είναι πλέον απλώς ένας τρόπος συλλογής και αποθήκευσης πληροφοριών: τώρα θα προσαρμόζει τα κοινωνικά προφίλ στις ανάγκες του κράτους

Χαράς ευαγγέλια για όσους «οραματίζονται» καθεστώς Πούτιν και στην Ελλάδα. Και χωρίς αιδώ το προβάλλουν κιόλας σε δήθεν βαθυστόχαστες αναλύσεις για… πιθήκους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v