Πριν πολλά χρόνια ένας Γάλλος συγγραφέας, είχε πει ότι «η γυναίκα είναι το μέλλον του ανθρώπου». Σήμερα, σημαντικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή και διεθνής συμβουλευτικοί οργανισμοί την προβάλλουν.
Η Boston Consulting Group (BCG) για παράδειγμα, υπογραμμίζει σε προβλέψεις της ότι «το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, βρίσκεται στα χέρια των γυναικών».
Είναι σαφές ότι η παραπάνω διαπίστωση διαψεύδει κατηγορηματικά κάποιες ιδεοληψίες σχετικά με την γυναικεία απασχόληση. Για παράδειγμα, ο Μάϊκλ Σιλβερστάϊν, συνεργάτης της BCG, ο οποίος ηγήθηκε έρευνας που έγινε σε 12.000 γυναίκες σε 22 χώρες, είναι κατηγορηματικός στα συμπεράσματά του: «Οι γυναίκες θα είναι η ισχυρότερη μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Η αναμενόμενη άνοδος των εισοδημάτων, σε μία πενταετία θα περάσει, από τα 21 τρισ. δολάρια, στα 28 τρισ. και θα είναι πιο σημαντική από την άνοδο των Ακαθαρίστων Εσωτερικών Προϊόντων στην Κίνα και στην Ινδία μαζί. Στις χώρες αυτές τα εν λόγω ΑΕΠ θα αυξηθούν κατά 3,8 τρισ. δολάρια», επισημαίνει.
Αν λοιπόν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 102 τρισ. δολάρια, τότε γίνεται ξεκάθαρο και το βάρος της γυναικείας παρουσίας στην οικονομία. «Η εξέλιξη αυτή», τονίζει ο Μ. Σιλβερστάϊν, «οφείλεται στην μόρφωση, στην ευφυΐα και στις αυξανόμενες ικανότητες του αποκαλούμενου ασθενούς φύλου».
Σαφώς, λοιπόν, οι ανωτέρω διαπιστώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις γνωστές θεωρίες για τον υποβαθμισμένο εργασιακά ρόλο της γυναίκας. «Χωρίς αμφιβολία, προβλήματα υπάρχουν. Όμως η κατάσταση αλλάζει. Η ισότητα των φύλων βελτιώνεται, οι μορφωτικές διαφορές καλύπτονται, οι αμοιβές εργασίας εξισώνονται και η πολιτική παρουσία των γυναικών ανεβαίνει», υπογραμμίζει μελέτη της Goldman Sachs, η οποία αναφέρεται σε 12 από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία. Η μελέτη αφήνει κατά μέρος τα αμιγώς φεμινιστικά θέματα και εξετάζει αυτή την νέα «αναδυόμενη αγορά» που είναι οι γυναίκες.
Μία αγορά πολλά υποσχόμενη στις πολυεθνικές εταιρείες και τους επενδυτές, που πάντα προσπαθούν να ανιχνεύσουν τους τομείς του μέλλοντος. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Goldman Sachs ήταν η πρώτη τράπεζα που το 2003 είχε προβλέψει πως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία θα ανέτρεπαν το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό και θα δημιουργούσαν νέες συνθήκες λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα, τα γεγονότα επαληθεύουν τις τότε προβλέψεις - και αυτό λέει πολλά.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε αυτό που τονίζει η BCG: ότι οι γυναίκες ήδη ελέγχουν 60 τρισ. δολάρια καταναλωτικές δαπάνες παγκοσμίως και το ποσόν αυτό θα περάσει στα 88 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030.
Ακόμα, στα έξοδα του νοικοκυριού οι γυναίκες ελέγχουν το 73% στις Η.Π.Α., το 68% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 50% στην Κίνα. Αναμφίβολα δε, η τάση αυτή θα ενισχύεται στο μέτρο που οι γυναίκες θα κερδίζουν περισσότερα χρήματα από την εργασία τους.
Ακόμη περισσότερο, ανατροπές θα γίνουν και στο καλάθι της νοικοκυράς. Οι γυναίκες καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, λιγότερα οινοπνευματώδη, αλλά αποταμιεύουν περισσότερο. Αναζητούν δε όλο και περισσότερο προϊόντα και υπηρεσίες που τούς επιτρέπουν να συμφιλιώσουν επαγγελματικά καθήκοντα και οικιακή διαχείριση. Υπάρχει έτσι μια... «θηλυκόποίηση» της οικονομίας, η οποία απαιτεί προσοχή κυρίως στις προϊοντικές επιλογές.
Έτσι, στην βάση των ευρημάτων αυτών, ο Μάϊκλ Σιλβερστάϊν συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τις προϊοντικές επιλογές τους και τη «θηλυκοποίηση» των προϊόντων τους. Με άλλα λόγια, ο σύμβουλος της BCG τονίζει ότι η οικονομική άνοδος των γυναικών θα έχει ραγδαίες επιπτώσεις και στις γενικότερες καταναλωτικές συμπεριφορές, σε όλα τα επίπεδα.
Η μελέτη της Goldman Sachs, από την πλευρά της, θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη και η τάση για ισότητα προς όφελος των γυναικών αποτελούν έναν πραγματικό ενάρετο κύκλο.
«Πρόκειται για μία νέα μορφή ανθρωπισμού», λένε η Σάντρα Λώουσον και ο Ντάγκλας Γκίλμαν, ειδικοί μελετητές στην αμερικανική τράπεζα. Τονίζουν δε ότι, σε μία εποχή όπου πολύς λόγος γίνεται για την ηθική των επιχειρήσεων και οι τελευταίες υιοθετούν πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ο ρόλος των γυναικών στην οικονομία για πολλά πλέον χρόνια θα είναι ένας καθοριστικός λειτουργικός παράγοντας.Ένας παράγοντας εξάλλου που θα επηρεάσει και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και πρακτικές, με αποτέλεσμα να θηλυκοποιηθεί και η μελλοντική παγκοσμιοποίηση…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.