Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο «πληρώνει» η Ευρώπη τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αντί να πληγεί η Μόσχα, καταστρέφεται η γερμανική οικονομία. Η βιομηχανία της ευρωζώνης έχει ήδη βυθιστεί σε ύφεση και οι παραγωγοί συνεχίζουν να προβλέπουν χαμηλούς όγκους το επόμενο έτος. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Πόσο «πληρώνει» η Ευρώπη τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Κάθε ημέρα που περνάει φαίνεται να υλοποιείται ολοένα και περισσότερο η εκτίμηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπαν ότι η Ευρώπη επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία «πυροβόλησε το στήθος της».

Αν κοιτάξουμε π.χ. την κίνηση των νομισμάτων το 2022, το ρούβλι παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανατίμηση έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο 17%. Αντίθετα, το ευρώ καταβαραθρώθηκε χάνοντας 13,67% της αξίας τoυ. Και το ίδιο συνέβη και με άλλα νατοϊκά η φιλονατοϊκά νομίσματα όπως του Καναδά (-8,55%), της Αυστραλίας (-14,38%), της Ταϊβάν (-16,54%), της Νορβηγίας (-18,85%), της Πολωνίας (-18,86%), της Βρετανίας (-18,83%) κ.ά.

Αλλά και στον τομέα της πραγματικής οικονομίας επαληθεύεται η εκτίμηση του Όρμπαν. Σύμφωνα με τον δείκτη PMI (Purchasing Managers Index) που διαμόρφωσε η S&P Global, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Ο δείκτης PMI μετράει -στη βάση συνεντεύξεων με τους υπεύθυνους αγορών περίπου 400 επιχειρήσεων- τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα και θεωρείται το θερμόμετρο που μπορεί να προβλέψει τις αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες. Βαθμός πάνω από 50 δείχνει αύξηση της δραστηριότητας. Λιγότερο από 50 δείχνει συρρίκνωση.

Η μόνη χώρα της ευρωζώνης που παρουσιάζει αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι η Ιρλανδία (51,4), όλες οι άλλες συρρίκνωση. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η Γερμανία -η ατμομηχανή της ΕΕ- βρίσκεται στον πάτο (μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία) με βαθμό 44,7.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η συρρίκνωση της παραγωγής ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της ζήτησης στην ευρωζώνη. Οι νέες παραγγελίες κατέρρευσαν τον Οκτώβριο γεγονός που αντανακλά τη μείωση της ζήτησης των πελατών στις αγορές της ευρωζώνης και των άλλων χωρών του κόσμου.

Οσον αφορά τώρα τις προβλέψεις των επιχειρήσεων, ο δείκτης PMI δείχνει ότι οι παραγωγοί συνεχίζουν να προβλέπουν χαμηλούς όγκους το επόμενο έτος. «Ο υψηλός πληθωρισμός, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύουν την απαισιόδοξη άποψη», αναφέρει η S&P Global στην παρουσίαση της έρευνας. «Οι μελέτες του PMI δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο βιομηχανικός τομέας της οικονομίας βρίσκεται σε ύφεση» αναφέρει το κείμενο.

Εκείνο που θα βαρύνει ιδιαίτερα είναι το θέμα της ενέργειας. Η εξέλιξη των αγορών ενέργειας «θα είναι το κομβικό σημείο για τους παραγωγούς της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα». Ο καλός καιρός που είχαμε μέχρι σήμερα είναι ένας καλός οιωνός και έχει βοηθήσει στη μείωση των χονδρικών τιμών του φυσικού αερίου. Ομως, ένα κύμα ψύχους «θα μπορούσε να αυξήσει την αναγκαιότητα εισαγωγής δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας» προκαλώντας γενικευμένο χάος στη βιομηχανική παραγωγή.

Ετσι, λοιπόν, τελικά φαίνεται να επαληθεύονται όλοι όσοι υποστήριζαν ότι τα παράνομα μέτρα των εμπορικών κυρώσεων που επέβαλε η «Παγκόσμια Δύση» στη Ρωσία θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι τόσο την εξασθένηση της Ρωσίας όσο την καταστροφή της γερμανικής οικονομίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται...), κάτι που πάντοτε ήταν το όνειρο των νεοσυντηρητικών που κινούν τα νήματα στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι ποτέ δεν έβλεπαν με καλό μάτι την οικονομική συνεργασία Γερμανίας και Ρωσίας.

Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι ήταν κάτι προσχεδιασμένο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v