Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα chatrooms των ΗΠΑ και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο

Αυξανόμενη βαίνει η εμπλοκή του Οργανισμού στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Τα οπλικά συστήματα, οι ευαίσθητες πληροφορίες και ο απογαλακτισμός από τη σοβιετική εποχή. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Τα chatrooms των ΗΠΑ και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο

Είναι γνωστό ότι οι φιλόσοφοι και οι λογοτέχνες πολλές φορές θέτουν ερωτήματα σχετικά με την σχέση της γλώσσας με την πραγματικότητα. Αρκεί η γλώσσα να περιγράψει την πραγματικότητα; Yπάρχουν στοιχεία της πραγματικότητας που δεν μπορεί να συλλάβει η γλώσσα;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν οι Ιlustrados.

Oι άνθρωποι που γεμίζουν τα επιτελεία του ΝΑΤΟ δεν είναι σε γενικές γραμμές ούτε φιλόσοφοι ούτε λογοτέχνες. Για αυτό δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα η σχέση γλώσσας και πραγματικότητας. Ετσι π.χ. χρησιμοποιούν την έκφραση «Τo ΝΑΤΟ βοηθάει την Ουκρανία αλλά δεν συμμετέχει στον πόλεμο» για να περιγράψουν την πολιτική τους. Ομως αρκεί άραγε αυτή η έκφραση για να εκφράσει την πραγματικότητα;

Από την αρχή του πολέμου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς πως να τα χρησιμοποιούν και παρέχουν την πληροφόρηση για την αριστοποίηση όσον αφορά την επιλογή των στόχων. Τα οπλικά συστήματα που παρέχονται είναι ολοένα και πιο εξελιγμένα και περιλαμβάνουν σήμερα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξουν και περιοχές που το Κρεμλίνο θεωρεί «ρωσικές».

Ομως οι ΗΠΑ δεν παρέχουν απλά όπλα. Φροντίζουν επίσης με κάθε διακριτικότητα την συντήρηση τους. Ετσι τον Σεπτέμβριο η ιστοσελίδα στρατιωτικών θεμάτων Defense 1 αποκάλυπτε ότι ειδικά τμήματα επισκευαστών του Αμερικανικού στρατού καθοδηγούν on line τους Ουκρανούς πώς να επισκευάζουν και να συντηρούν τα πάντα από τα πυροβόλα howitzer μέχρι τους εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς HIMARS μέσω κρυπτογραφημένων ψηφιακών συνομιλιών.

Με τη βοήθεια Ουκρανών γλωσσολόγων οι Αμερικάνοι ειδικοί σε θέματα συντήρησης επικοινωνούν σε 14 chatrooms, ένα για κάθε όπλο και οπλικό σύστημα στο οποίο οι Ουκρανοί χρειάζονται βοήθεια. Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν επικοινωνιακούς τερματικούς του Starlink για να μοιράζονται τα αναγκαία βίντεο.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν επίσης διευρύνει τη στρατιωτική εκπαίδευση των Ουκρανών. Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν ουκρανικά στρατεύματα στην Πολωνία και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία. Επιπλέον στο έδαφος της Ουκρανίας δραστηριοποιούνται εκπαιδευτές και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως την Αγγλία, την Γαλλία και τον Καναδά. Επίσης έχει αναφερθεί η εκτεταμένη παρουσία κλιμακίων της CIA στο έδαφος της Ουκρανίας.

Φυσικά η Ευρωπαϊκή Ενωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μπορούσε να μείνει πίσω και στις 17 Οκτωβρίου η ΕΕ ενέκρινε την διάθεση 104 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση 15 χιλιάδων Ουκρανών στην Πολωνία και Γερμανία και πιθανώς επίσης στο Βέλγιο και στην Γαλλία.

Ομως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν παρέχουν «μόνο» τα όπλα, την συντήρηση τους και την εκπαίδευση των στρατιωτών στη χρήση τους. Σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT οι ΗΠΑ «παρέχουν πληροφόρηση για την θέση των ρωσικών στρατευμάτων αναδεικνύοντας τις αδυναμίες στις ρωσικές γραμμές».

Εδώ ιδιαίτερα σημαντικό για τον προγραμματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι η διεξαγωγή «παιγνίων πολέμου» στα στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ στα οποία χρησιμοποιούνται προωθημένοι μηχανισμοί τεχνητής ευφυίας προκειμένου να προβλέψουν την έκβαση εναλλακτικών σεναρίων.

Αυτά τα «παίγνια πολέμου» χρησιμοποιήθηκαν πολύ κατά την πρόσφατη ουκρανική αντεπίθεση προκειμένου να «υποδείξουν τις πιθανότερα πιο επιτυχημένες επιλογές».

Αν ο oυκρανικός στρατός είχε ακολουθήσει τις αρχικές δικές του επιλογές θα είχε συντριβεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Ομως αλλάζοντας τις δικές του επιλογές και ακολουθώντας τις υποδείξεις των «war games» του Πενταγώνου άλλαξε καθοριστικά το πολεμικό σκηνικό στην Ουκρανία και πιθανώς την έκβαση του πολέμου.

Ομως το ΝΑΤΟ ως σοβαρός οργανισμός δεν σκέφτεται μόνο το παρών. Σκέφτεται επίσης και το μέλλον το οποίο οπωσδήποτε θα περιλαμβάνει με κάποιο τρόπο και την Ουκρανία- όπως άλλωστε προβλεπόταν και στα αρχικά σχέδια. Ετσι στον Οκτώβριο το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ένα δεκαετές πλάνο σύμφωνα με το οποίο η συμμαχία θα παράσχει εκπαίδευση και εξοπλισμό που θα καταστήσουν την Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις νατοικού αξιωματούχου «πλήρως εναρμονισμένη (interoperable) με το ΝΑΤΟ».

Το σχέδιο προβλέπει σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico την μετάβαση του στρατού της Ουκρανίας «από σοβιετικό εξοπλισμό, σε εξοπλισμό συμβατό με το ΝΑΤΟ». Αυτό το δεκαετές σχέδιο «θα μπορούσε να μεταμορφώσει την Ουκρανία σε μία χώρα του ΝΑΤΟ ακόμα και αν δεν είναι τυπικά μέρος της συμμαχίας».

Aξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αναφερόμενες στο παρών σημείωμα πληροφορίες προέρχονται από «έγκριτα» δυτικά media όπως οι ΝΥΤ, Politico, κλπ. Και μπορεί να είναι κανείς επίσης να υποθέσει ότι όταν τα «έγκριτα» δυτικά media αναφέρονται σε τέτοια «ευαίσθητα» θέματα, αναφέρουν μόλις το 10% του τί πραγματικά συμβαίνει.

Αλλά για να επανέλθουμε στο αρχικό ερώτημα, επαρκεί άραγε η έκφραση «Το ΝΑΤΟ βοηθάει την Ουκρανία, αλλά δεν συμμετέχει στον πόλεμο» για να περιγράψει τα τεκταινόμενα;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v