Τα πλεονεκτήματα του ντιλ της Αργεντινής με το ΔΝΤ

Οι συγκρίσεις με τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα για την αποπληρωμή της «Μητέρας όλων των χρεών». Το ταγκό... Βαρουφάκη-Λούλα και τα ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

Τα πλεονεκτήματα του ντιλ της Αργεντινής με το ΔΝΤ

Πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Αργεντινής σχετικά με την αναδιάρθρωση του δάνειου μαμούθ των 44 δις δολαρίων που είχε λάβει η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση του Sergio Macri. H κυβέρνηση του Αlberto Fernandez αναγκάσθηκε να κάνει την συμφωνία επειδή δεν μπορούσε να καταβάλλει τις δόσεις αποπληρωμής του δανείου.

Εκ πρώτης όψεως η συμφωνία θυμίζει αρκετά την συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα για την αποπληρωμή της «Μητέρας όλων των χρεών» που είχε συνάψει η Ελλάδα. Ομως με την άποψη αυτή διαφωνεί ο τ. υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που είχε συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις.

«Oι δυο συμφωνίες είναι σαν την μέρα με την νύχτα» μας λέει ο κ. Βαρουφάκης. Η «νύχτα» φυσικά παραπέμπει στην συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα.

Δύο είναι τα στοιχεία εκείνα που διαφοροποιούν σε σημαντικό βαθμό την περίπτωση της Αργεντινής απ’ αυτή της Ελλάδος. Οτι περιλαμβάνει ένα σημαντικό κούρεμα του χρέους και ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.

«Η συμφωνία της Αργεντινής περιλαμβάνει ένα κούρεμα της τάξης του 30%. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και αφετέρου μέσω της μείωσης των επιτοκίων».

Ομως ακόμα πιο σημαντικό σύμφωνα με τον συνομιλητή μας είναι ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας. «Δεν υπάρχουν μέτρα μείωσης των μισθών, των συντάξεων η αύξησης του ΦΠΑ όπως συνέβη στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αυτή η ακραία μικροδιαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής από τους ξένους δανειστές όπως έγινε εδώ».

Σύμφωνα με την συμφωνία η κυβέρνηση της Αργεντινής δεσμεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμα από 3% του ΑΕΠ που είναι σήμερα σε 0,9% το 2024 αφήνοντας όμως στην κυβέρνηση της χώρας την επιλογή για ποια μέτρα θα λάβει.

«Στην Αργεντινή η συμφωνία μιλάει για μείωση τους ελλείματος. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι δανειστές μας όταν διαπραγματευόμουνα μαζί τους όχι απλά δεν δεχόντουσαν ελλείματα, αλλά επιπλέον απέρριπταν και τα πλεονάσματα που πρότεινα επειδή τα θεωρούσαν μικρά»!

«Σε γενικές γραμμές» καταλήγει ο τ. υπουργός Οικονομικών «πιστεύω ότι είναι μια από τις καλύτερες συμφωνίες που έχει κάνει το ΔΝΤ». Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο τέως και πιθανότατα μέλλον πρόεδρος της Βραζιλίας Luis Ignacio Lula da Silva o oποίος κάλεσε με τηλεφωνήματα τους ομοϊδεάτες του στην Αργεντινή να υποστηρίξουν την συμφωνία.

Ομως η συμφωνία έχει προκαλέσει σοβαρά ρήγματα στους κόλπους του συνασπισμού που στηρίζει τον πρόεδρο Fernandez. Hδη το κομμουνιστικό κόμμα και ορισμένες ακροαριστερές δυνάμεις έχουν εκφράσει την αντίθεση τους με την συμφωνία υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπουν τον λόγο για τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο το οποίο είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση Macri χωρίς την δική τους έγκριση.

Πιο σοβαρό πλήγμα, όμως, για την κυβέρνηση ήταν η παραίτηση του ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος συνασπισμού Maximo Kirtchner λόγω της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Ο παραιτηθείς είναι ο γιος της παντοδύναμης αντιπροέδρου του κυβερνώντος συνασπισμού Christina Fernandez de Kirtchner η στάση της οποίας θα είναι καθοριστική για την βιωσιμότητα της συμφωνίας.

Η ίδια μέχρι στιγμής έχει τηρήσει απόλυτη σιωπή για αυτό το θέμα. Ομως δέχεται σοβαρές πιέσεις από ένα μεγάλο τμήμα των οπαδών της να εμπνευσθεί από το παράδειγμα της Ελλάδας και να ζητήσει δημοψήφισμα σχετικά με την αποδοχή της συμφωνίας;

Ενα δημοψήφισμα φυσικά όπου τα αποτελέσματα θα γίνουν σεβαστά…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v