Τα μεγάλα σχέδια του Ελ Σαλβαδόρ για την Bitcoin City

Μια πόλη με μηδενικούς φόρους, πλην ΦΠΑ, που θα χρηματοδοτηθεί με ομόλογα Bitcoin έχει βάλει στο στόχαστρο ο πρόεδρος της πρώτης χώρας που υιοθέτησε το Bitcoin ως «επίσημο» νόμισμα. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Τα μεγάλα σχέδια του Ελ Σαλβαδόρ για την Bitcoin City

Και ενώ οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν να εφεύρουν νέους φόρους με πρόσχημα την «κλιματική αλλαγή» και την πανδημία, μια άλλη μικρή και μακρινή χώρα πειραματίζεται προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πρόκειται για το Ελ Σαλβαδόρ της Λατινικής Αμερικής, χώρα που έγινε πρόσφατα διάσημη ως η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε στις 7 Σεπτεμβρίου το Βitcoin ως το επίσημο νόμισμα της χώρας.

Αυτή τη φορά ο πρόεδρος της χώρας, ο αριστερής προέλευσης νεαρός επιχειρηματίας Nayib Bukele, ανακοίνωσε ότι το El Salvador θα οικοδομήσει την πρώτη «Βitcoin City» στον κόσμο, με οικιστικές και εμπορικές ζώνες, αεροδρόμιο, εστιατόρια, μπαρ, τρένο, ακόμα και δήμαρχο κ.λπ. Η οικοδόμηση της πόλης θα γίνει με την έκδοση ομολόγων στην αγορά κρυπτονομισμάτων το 2022.

Να σημειωθεί ότι οι νέες αυτές ανακοινώσεις του Βukele (όπως και οι παλαιότερες με τις οποίες ανακοίνωνε την υιοθέτηση του Βitcoin) δεν έγιναν στη Βουλή της χώρας όπως θα έκανε ένας παραδοσιακός πολιτικός, αλλά σε διεθνείς συγκεντρώσεις των νεαρών geeks του κρυπτονομίσματος.

Η «Bitcoin City» του Bukele θα βασίζεται σε δύο καθοριστικές αρχές:

  1. Την «περιβαλλοντολογική καθαρότητα» με μηδέν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  2. Τη «φορολογική καθαρότητα» με μηδενικούς φόρους (με εξαίρεση τον ΦΠΑ).

Οσον αφορά το πρώτο σημείο, η ενέργεια που θα χρησιμοποιεί η πόλη θα είναι γεωθερμική και θα προέρχεται από τα δύο ηφαίστεια (Tepaca και Conchagua) που βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία που θα ανεγερθεί η πόλη στις ακτές του Ειρηνικού.

Η εξόρυξη των Βitcoins είναι μια διαδικασία στην οποία δημιουργούνται νέα κρυπτονομίσματα με τη χρήση υπολογιστών που λύνουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα και των οποίων η λειτουργία απαιτεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.

Οσον αφορά τη «φορολογική καθαρότητα», o Bukele ανακοίνωσε ότι η Bitcoin City θα έχει ως μοναδικό φόρο τον ΦΠΑ που θα χρησιμοποιείται για τη συντήρηση της πόλης. Οπως ανέφερε: «Δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ φόρο εισοδήματος. Ούτε φόρο επί των κερδών, μηδέν φόρο περιουσίας, κανένα φόρο στην εργασία, μηδέν δημοτικούς φόρους».

H οικοδόμηση του Bitcoin City θα γίνει με «ομόλογα Βitcoin» αξίας 100 δισ. δολαρίων. Το ήμισυ του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά περισσότερων Βitcoins και το άλλο ήμισυ στην κατασκευή των υποδομών της νέας πόλης.

Ο ίδιος ο Bukele, ένας νεαρός επιχειρηματίας με αριστερές πολιτικές ρίζες, είχε κερδίσει ως outsider τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο 2019, εκμεταλλευόμενος, αφενός, την κούραση του κόσμου με τις διεφθαρμένες παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και αφετέρου, την υποστήριξη από τη νεολαία.

Στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, ο Bukele ταυτίστηκε ακόμα περισσότερο με τους νέους, και ιδιαίτερα τους millennials, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως το κυριότερο όργανο άσκησης της εξουσίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κινητό τηλέφωνο του επέτρεπαν να βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με εκατομμύρια ανθρώπους, να πληροφορείται για τα προβλήματα και να δρα αναλόγως, χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό προς τις τυπικές διαδικασίες.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν τα tweets του, με τα οποία απέλυε μαζικά δημόσιους υπαλλήλους που είτε ήταν συγγενείς πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, είτε είχαν διοριστεί με «μέσο», είτε είχαν κατηγορηθεί για διαφθορά. Σε αλλά tweets ζητούσε άμεσα αποτελέσματα από τους υπουργούς του και τους απέλυε όταν δεν έφερναν εις πέρας το έργο τους.

Τον τελευταίο καιρό, ο νεαρός πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής από τις ΗΠΑ για την υποτιθέμενη αδιαφορία του στο θέμα της «διάκρισης των εξουσιών». Μπορεί να προβλέψει κάνεις ότι αυτές οι κριτικές θα ενταθούν στο μέλλον, αν τα οράματα του Bukele υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους στη χώρα του…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v