Ευρωζώνη: Το χάσμα ανάκαμψης μεταξύ Βορρά Νότου φέρνει προβλήματα

Άλλη μια φορά ο Νότος βρίσκεται πίσω στην διαδικασία εξόδου από μια σοβαρή κρίση. Η σύγκριση των επιδόσεων με το Βορρά και οι χώρες που έκαναν την έκπληξη επιταχύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Ευρωζώνη: Το χάσμα ανάκαμψης μεταξύ Βορρά Νότου φέρνει προβλήματα

H ευρωζώνη όπως όλοι γνωρίζουμε ορισμένες φορές θυμίζει μια φαντασίωση ορισμένων ελίτ με έδρα τις Βρυξέλλες, παρά μια οργανική ενότητα.

Αυτό καταδεικνύεται για μια ακόμα φορά αν εξετάσουμε την ανομοιογένεια όσον αφορά την ταχύτητα στους ρυθμούς ανάκαμψης των διαφόρων χωρών που την συγκροτούν. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΔΝΤ, 12 από τις 19 χώρες που συμμετέχουν στην ΟΝΕ θα πρέπει να αναμένουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022 για να επιστρέψουν στα επίπεδα του ΑΕΠ που απολάμβαναν πριν από την έκρηξη της πανδημίας το 2020.

Στον κατάλογο των χωρών που δεν έχουν επιστρέψει στα προηγούμενα οικονομικά επίπεδα συμπεριλαμβάνονται και οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αλλα οι χώρες με τις θλιβερότερες επιδόσεις είναι δίχως άλλο οι χώρες του Νότου για τις οποίες θα είναι θαύμα αν το 2022 επιστρέψουν στα επίπεδα του 2020. Για το 2021 φυσικά ούτε λόγος να γίνεται.

Πιο αναλυτικά το 2020 η Ιταλία απώλεσε το 8,9% του ΑΕΠ και το 2021 θα έχει ανακτήσει ένα μέρος μόνο της απώλειας δηλαδή 5,8%. Η Ισπανία -10,8% για να ανακτήσει 5,7%. Η Πορτογαλία στο -8,4% για να ανακτήσει το 4,4%. Και τέλος η Ελλάδα που απώλεσε το 9% για να ανακτήσει το 6,5%

Τα αστέρια ήταν οι τρεις βαλτικές χώρες (Εσθονία Λιθουανία και Λετονία) που δεν χρειάζονται καν να περιμένουν μέχρι τε τέλος αυτού του έτους για να ανακτήσουν ότι έχασαν το προηγούμενο, δυο κεντροευρωπαικές χώρες, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο, και μια σκανδιναβική χώρα, η Φινλανδία.

Αλλά φυσικά το μεγαλύτερο διαμάντι είναι η Ιρλανδία που ούτε καν βίωσε μείωση του ΑΕΠ το 2020.

Αντίθετα, την στιγμή που οι χώρες του Νότου είχαν προσφύγει για μα ακόμη φορά στην πολιτική της «εκτεταμένης παλάμης» ζητώντας δάνεια και επιδοτήσεις, η Ιρλανδία, με την φιλεπιχειρηματική φορολογική της πολιτική που τόσο εξαγριώνει τους ευρωγραφειοκράτες, επετύγχανε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9%.

Αξίζει εδώ να αναφερθούν επίσης οι επιδόσεις της Σουηδίας που καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης αντιμετώπιζε τα σκωπτικά σχόλια για την πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» που ακολουθούσε .Ετσι το 2020 η Σουηδία απώλεσε -2,8% του ΑΕΠ για να το ανακτήσει εκ νέου το επόμενο έτος και με το παραπάνω επιτυγχάνοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%. Και παρεμπιπτόντως οι νεκροί από τον Covid είναι λιγότεροι στη Σουηδία απ’ ότι στην Ελλάδα...

Επίσης ανάμεσα σε αυτές που η έκθεση του ΔΝΤ ονομάζει «ευρωαναδυόμενες χώρες» εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις της Τουρκίας. Ετσι το 2020, έτος της πανδημίας, η Τουρκία αύξησε το ΑΕΠ της με 1%, ενώ αναμένεται να τελειώσει αυτό το έτος με αύξηση 9%!

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v