Πώς θα φτάσουμε στην... δημοκρατία των data

Το web 3.0 και ποιες είναι οι καινοτομίες της επόμενης γενιάς του διαδικτύου. Τα μονοπώλια της τεχνολογίας και γιατί καθυστερούν τις εξελίξεις. Πώς η τεχνολογία blockchain δίνει τις λύσεις. Γράφει ο Στ. Ιγγλεζάκης.

Πώς θα φτάσουμε στην... δημοκρατία των data
  • του Στράτου Ιγγλεζάκη*

Το ίντερνετ του μέλλοντος web 3.0 έρχεται και βασίζεται σε τεχνολογία blockchain. Το blockchain μαζί με τη τεχνητή νοημοσύνη και τη βιογενετική θα είναι οι σημαντικότερες τεχνολογίες που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα.

Γιατί όμως χρειαζόμαστε web 3.0 & blockchain στο ίντερνετ; τι ακριβώς θα μας προσφέρει; Δεν είναι αρκετά καλό το web 2;

Το web 3.0 θα λειτουργεί σε ένα αποκεντρωμένο οικοσύστημα, ουδέτερο, ανθεκτικό στη λογοκρισία, περισσότερο ασφαλές, διαφανές, χωρίς εναρμονισμένες πρακτικές, με περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Ο διαδικτυακός έλεγχος, η δημιουργία κανόνων και επικύρωσης, θα γίνεται από ανεξάρτητους κόμβους (nodes), από αυτόματα λογισμικά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και χωρίς τη δυνατότητα από κάποιο μεμονωμένο άτομο ή εταιρεία να αλλάξει ή να εξαπατήσει τους προκαθορισμένους κανόνες.

Ένα πρωτόκολλο blockchain υποθέτει ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι πιθανώς διεφθαρμένοι και επιτυγχάνει την ασφάλεια του δικτύου με τη συναίνεση των κόμβων. Αυτό θα αποτρέπει τη συγκέντρωση ισχύος και πλούτου σε λίγους που δημιουργούν μονοπώλια και θέτουν τους κανόνες του παιχνιδιού όπως τους αρέσει.

Θα είναι περισσότερο ασφαλές γιατί ο εισβολέας θα πρέπει να επιτεθεί ταυτόχρονα σε όλους τους κόμβους, κάτι αδύνατο γιατί μπορεί να είναι εκατοντάδες και κρυπτογραφημένοι, έτσι ώστε κανείς δε θα ξέρει που ακριβώς είναι.

Τα προσωπικά μας δεδομένα θα αποθηκεύονται με ασφάλεια και μόνο εμείς θα έχουμε πρόσβαση με τα ιδιωτικά κλειδιά μας και θα επιλέγουμε που ακριβώς θέλουμε να τα διαμοιραστούμε. Φεύγουμε λοιπόν από μία Data Monarchy και πηγαίνουμε σε μία Data democracy.

Ο έλεγχος για τα fake news θα γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικά από μηχανισμούς που θα ενεργοποιούνται από τα πρωτόκολλα που θα τρέχουν οι έξυπνες συμβάσεις (smart contracts). Αυτά τα πρωτόκολλα θα είναι ανοιχτού λογισμικού και θα παρέχουν διαφάνεια στους χρήστες που θα μπορούν να ασκούν έλεγχο, αποτρέποντας ιδιωτικές εταιρείες να πωλούν δεδομένα χρηστών για κέρδος. Επιπλέον επειδή ακριβώς είναι ανοιχτού κώδικα, οποιοσδήποτε προγραμματιστής που έχει μια καλή ιδέα, θα μπορεί να φτιάξει μια εφαρμογή που θα τρέχει πάνω στο πρωτόκολλο, πράγμα που δε μπορεί να γίνει για παράδειγμα με την PayPal.

Ας δούμε πως το web3.0 θα φέρει νέες ευκαιρίες για όλους. Αν θέλεις σήμερα να φτιάξεις μια εφαρμογή στο διαδίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις γνωστές εταιρείες που μονοπωλούν την αγορά. Εδώ είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά η τεχνολογία blockchain. Για παράδειγμα για υπολογιστική δύναμη αντί να χρησιμοποιήσεις Amazon EC2, Herocu κ.λπ. θα χρησιμοποιήσεις Ethereum, αντί για google cloud για αποθήκευση, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις IPFS (διαπλανητικό σύστημα αρχείων) ή κάποιο project όπως filecoin, storj, sia, arweave και αντί για paypal & visa για πληρωμές κάποιο κρυπτονόμισμα.

Το ότι αργεί να εφαρμοστεί στην πράξη το αποκεντρωμένο διαδίκτυο, οφείλεται στο ότι οι εταιρείες μονοπώλια αντιδρούν αφού θα χάσουν την παντοκρατορία τους. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι την πλήρη υιοθέτησή του.

H πραγματικά ελεύθερη αγορά δεν έχει μονοπώλια αλλά ανταγωνισμό. Το ότι υπάρχει σήμερα ένα facebook μία Amazon, μία Microsoft, μία Google δεν είναι υγιές και δείχνει ότι υπάρχει στρέβλωση της αγοράς. Ένα αληθινό free market με υγιή ανταγωνισμό θα καταστρέψει τα μονοπώλια. Θα πάψουν αυτές οι εταιρείες να μεταχειρίζονται τους ανθρώπους σαν προϊόντα και να τους αξιολογούν ανάλογα με το πόσα κέρδη μπορούν να τους αποφέρουν.

Ήρθε η στιγμή να αποκτήσουμε τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων και να σταματήσουμε να αδιαφορούμε για τη χρήση τους από εταιρείες κολοσσούς. Το να λέμε ότι δε με απασχολεί τι θα κάνει τα προσωπικά μου δεδομένα μία εταιρεία γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω, είναι σαν να λέμε δεν με ενδιαφέρει καθόλου η ελευθερία του τύπου ή του λόγου γιατί δεν έχω τίποτα να πω, ή να γράψω.

Το κλειδί για την αποκέντρωση είναι το crowdfunding, δηλαδή η συγκέντρωση κεφαλαίων από μεμονωμένους και πολύ μικρούς επενδυτές, από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μόνο έτσι δεν εξαρτάται μία startup από τους μετόχους της και έχει τον πλήρη έλεγχό της σε κάθε περίπτωση. Αυτό είναι κάτι που πολύ λίγοι το πετυχαίνουν και ένα τέτοιο project είναι το ethereum, αφού είχε τα κότσια να αρνηθεί τα μεγάλα κεφάλαια όταν προσφέρθηκαν.

 

* Ο Στράτος Ιγγλεζάκης είναι επιχειρηματίας και δραστηριοποιείται στην αγορά τροφίμων τα τελευταία 25 χρόνια. Ειδικεύεται στις πωλήσεις χονδρικής και λιανικής και στην προώθηση προϊόντων μέσω διαδικτύου. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αφοσιωθεί στην διάδοση και την υιοθέτηση της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων και στη λειτουργία ενός κόμβου που επιβεβαιώνει συναλλαγές μέσω Blockchain.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v