H έλευση της πανδημίας ασφαλώς είχε σαν μία από τις επιπτώσεις το άνοιγμα ξανά της γνωστής και πάντοτε επίκαιρης συζήτησης σχετικά με τον βαθμό του καταναγκασμού που μπορεί να επιβάλλει το κράτος προκειμένου να διασφαλίσει ένα δημόσιο αγαθό όπως την δημόσια υγεία.
Στην Ελλάδα ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεπικουρούμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Άδωνη Γεωργιάδη εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον αυτών που παραμελούν η αρνούνται το εμβολιασμό κατηγορώντας τους ότι θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία του πληθυσμού αλλά και την οικονομία της χώρας.
Έτσι σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός έθεσε την συζήτηση στο πλαίσιο της ατζέντας του Διαφωτισμού, ταυτίζοντας το αίτημα του εμβολιασμού -το οποίο υποστήριξε- με την Επιστήμη και την άρνηση του εμβολιασμού με τον Σκοταδισμό (αν και δεν χρησιμοποίησε αυτό τον όρο).
Όμως είναι έτσι τα πράγματα; Παρόλο που συμφωνώ απόλυτα με την άποψη ότι η επιστημονικά ορθή άποψη επιβάλλει τον εμβολιασμό, εν τούτοις διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με την αξιοπιστία την οποία μπορεί να έχει ένας πολιτικός της Δεξιάς όταν υπερασπίζεται την επιστήμη.
Ο λόγος είναι απλός: Σε ένα περίπου μήνα από τώρα ο πρωθυπουργός (για να μην αναφερθώ στον κ. Γεωργιάδη!) θα υπερασπίζονται με την ίδια θέρμη αντιεπιστημονικές απόψεις με την οποία τις καταδικάζουν σήμερα. Σε έναν περίπου μήνα από σήμερα, στις 15 Αυγούστου θα τους ακούσουμε να αναφέρονται σε «θαυματουργές εικόνες», σε «θαύματα», να εκθειάζουν την «ευλάβεια των πιστών» κλπ κλπ.
Να υποθέσω πως είναι αυτονόητο ότι οι απόψεις περί «θαυματουργών εικόνων» τις οποίες ενστερνίζεται το επίσημο ελληνικό κράτος έχουν τόση λίγη σχέση με την επιστήμη όσο οι απόψεις των αρνητών του εμβολιασμού.
Oλα αυτά με οδηγούν στο συμπέρασμα πως ενώ πράγματι σε μεγάλο βαθμό η στάση των αντιτιθέμενων στο εμβόλιο είναι αντιεπιστημονική, από την άλλη πλευρά η υποστήριξη των πολιτικών του συντηρητικού χώρου προς την επιστήμη δεν εκφράζει καμία βαθύτερη κοσμοθεωρία αλλά απλά έναν καιροσκοπισμό. Διότι δεν μπορείς τον ένα μήνα να ισχυρίζεσαι ότι εκπροσωπείς την επιστήμη και τον επόμενο να ταυτίζεσαι με απόψεις που θα έφερναν ανατριχίλα σε οποιοδήποτε επιστήμονα.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε επίσης ότι οι αρνητές του εμβολιασμού θα ευθύνονται για τον δάνεια που θα φορτωθούν οι νεότερες γενιές. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με το στέλεχος της ΝΔ, ότι οι αρνητές του εμβολιασμού θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της πανδημίας που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέους δανεισμούς για να χρηματοδοτήσει το lockdown.
Όμως νομίζω ότι δεν έχει πολλή σχέση με την πραγματικότητα να ψέγει κανείς τους αρνητές του εμβολιασμού για το όργιο του δανεισμού με τον οποίο οι Έλληνες πολιτικοί φόρτωσαν τις επόμενες γενιές προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα προνόμια τους τις περασμένες δεκαετίες.
Τέλος σε όλη αυτή την συζήτηση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας παραμένει ανεμβολίαστο όχι επειδή είναι εναντίον των εμβολίων αλλά επειδή οι πλούσιες χώρες του κόσμου έσπευσαν να ιδιοποιηθούν όποιο σοβαρό εμβόλιο υπήρχε στην αγορά, μην αφήνοντας τίποτα ή ελάχιστα για τις φτωχότερες χώρες.
Όμως με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να σταματήσουν οι μεταλλάξεις του ιού.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.