Πώς η ΕΕ θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες επενδύσεις

Ενα ξεχωριστό σύνολο προτύπων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι στα σκαριά. Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής σε μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες ή μη. Η σημασίας της διασφάλισης πληροφοριών. Γράφει ο Νίκος Αυλώνας.

Πώς η ΕΕ θα γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες επενδύσεις
  • του Νίκου Αυλώνα*

Οι πληροφορίες σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι πλέον απαραίτητα για την αποτελεσματική εταιρική διαχείριση και την εκμετάλλευση ευκαιριών στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Το 2018, η ΕΕ εισήγαγε την Οδηγία για τις μη Χρηματοοικονομικές Αναφορές (NFRD), σύμφωνα με την οποία οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να συμπεριλάβουν μια μη χρηματοοικονομική αναφορά στα πλαίσια της ετήσιας υποχρέωσής τους για υποβολή χρηματοοικονομικών εκθέσεων.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει ένα νέο πακέτο μέτρων βιώσιμης χρηματοδότησης με εκθέσεις ESG, καθιστώντας την ΕΕ παγκόσμιο ηγέτη στις βιώσιμες επενδύσεις.

Διεθνής προσέγγιση και μεγάλες εταιρείες

Οι αρχικοί κανόνες, βάσει της Οδηγίας, εφαρμόζονταν για εισηγμένες εταιρείες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλες εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζομένους.

Η νέα πρόταση θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής αυτών των απαιτήσεων ώστε να συμπεριλάβει όλες τις μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες ή μη, και χωρίς το προηγούμενο όριο των 500 εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι 11.000 εταιρείες, που καλύπτονται από την ισχύουσα οδηγία, θα φτάσουν τώρα τις 50.000.

Προσέγγιση για τις Μικρομεσαίες εταιρίες

Η αναθεωρημένη Οδηγία NFRD πρότεινε ένα ξεχωριστό σύνολο προτύπων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι εισηγμένες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πακέτο προτύπων για να εκπληρώσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις αναφοράς, ενώ οι μη εισηγμένες θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν σε εθελοντική βάση, διαδραματίζοντας έτσι πλήρη ρόλο στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι απαιτήσεις θα ισχύσουν τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της οδηγίας στις μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να έχουν καλύτερη προσαρμογή λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν από την COVID-19.

Ευθυγράμμιση με πρωτοβουλίες της ΕΕ και υποχρεωτική διασφάλιση

Το νέο πακέτο θα εξασφαλίσει επίσης την εναρμόνιση με άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, όπως είναι ο κανονισμός για τη δημοσιοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR). Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η πολυπλοκότητα και οι διπλές απαιτήσεις αναφοράς.

Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή εισάγει μια γενική απαίτηση ελέγχου (διασφάλιση) για αναφερόμενες πληροφορίες βιωσιμότητας, επαληθεύοντας την ακρίβεια και την αξιοπιστία των δεδομένων για επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους.

Υποστήριξη της ψηφιοποίησης

Η ΕΕ επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους αναφοράς για τις επιχειρήσεις και επιδιώκει βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συγκρίνουν και να χρησιμοποιήσουν τις αναφερόμενες πληροφορίες. Για να επιτευχθεί αυτό, η Επιτροπή αναμένει αύξηση της ψηφιοποίησης των πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα.

Οι ενέργειες αυτές της ΕΕ δείχνουν πόσο πρωτοπορεί σε ρυθμιστικά θέματα σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και βεβαίως αποτυπώνουν την πρόθεση που υπάρχει για να ενισχυθούν οι βιώσιμες επενδύσεις, μια τάση που ξεκάθαρα πλέον αποτυπώνεται διεθνώς. Από την άλλη, υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να μπορούν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες και να αναμορφώσουν τη στρατηγική τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

* Ο Νίκος Αυλώνας είναι Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE) Επισκέπτης Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (IMBA) www.cse-net.gr


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v