Ποια βαρίδια κουβαλά η ελληνική οικονομία

Ουραγός ή στις τελευταίες θέσεις η χώρα μας σε κρίσιμους δείκτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η πανδημία καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Ποια βαρίδια κουβαλά η ελληνική οικονομία

«Animo cabrones!Lo peor esta por delante!”(Kουράγιο μ@λ@κες! Μπροστά μας περιμένουν τα χειρότερα!» Πάντσο Βίγια απευθυνόμενος στους στρατιώτες του.

Αν η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί μια χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας μετράται από τις αλλαγές που έχει κάνει στις δομές της προκειμένου να επιτύχει μια ισχυρή ανάκαμψη στο μέλλον, τότε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ το 2020 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ολική αποτυχία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την Ειδική Εκθεση Ανταγωνιστικότητας για το 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Από τις αλλαγές σε 11 κύριους τομείς για απαιτούνται για να μπορέσει να ανακάμψει μια χώρα, η Ελλάδα βαθμολογείται κάτω από τον μέσο όρο σε όλους σχεδόν -και μάλιστα σε τρεις κρίσιμους τομείς η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 32 αντιπροσωπευτικών χωρών που περιλαμβάνει η έκθεση.

Στον τομέα που αναφέρεται στην διασφάλιση ότι οι δημόσιοι θεσμοί έχουν σταθερές αρχές λειτουργίας και μακροπρόθεσμο όραμα η Ελλάδα πήρε 46,3. Ο μέσος όρος ήταν 60. Στην πρώτη θέση η Φινλανδία με 78,43 και στην τελευταία η Ρωσία με 42,84.

Στον εκσυγχρονισμό των υποδομών έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή μεταβατική περίοδος και να διευρυνθεί η πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και στην ICT. Εδω με μέσο όρο 78,7 η Ελλάδα παίρνει 80,8 βαθμούς. Πρόκειται για τον μοναδικό από τους 11 τομείς που η Ελλάδα περνάει τον μέσο ορο. Στην πρώτη θέση η Εσθονία με 99,75 και στην τελευταία η Ρωσία με 52.

Στον τομέα που αναφέρεται στην προώθηση μιας πιο προοδευτικής φορολογικής πολιτικής και στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο φορολογούνται οι επιχειρήσεις η υγεία και η εργασία η Ελλάδα πήρε 42,6. Ο μέσος όρος 50. Στην πρώτη θέση η Νότια Αφρική με 55,10 και στην τελευταία η Ουγγαρία με 30,71.

Στον τομέα του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης και την επένδυση στις δεξιότητες που απαιτούνται στις «αγορές του αύριο» η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 38,7. Στην πρώτη θέση η Φινλανδία με 75,2. Ο μέσος όρος ήταν 56.3

Στην επανεξέταση της εργατικής νομοθεσίας και της κοινωνικής προστασίας η Ελλάδα βαθμολογείται 47,6 με μέσο όρο 61,4. Στην πρώτη θέση η Δανία με 76,98 και στην τελευταία η Νότια Αφρική με 42,9.

Στην διεύρυνση της φροντίδας για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, την βελτίωση της υποδομής του συστήματος υγείας, πρόσβαση στην καινοτομία προς όφελος των ανθρώπων και της οικονομίας. Εδω με μέσο όρο 47,8 η Ελλάδα βαθμολογείται με 24,73 και βρίσκεται για μια ακόμη φορά στον «πάτο» της βαθμολογίας. Στην κορυφή η Σουηδία με 75,87.

Στην αύξηση των κινήτρων για να κατευθυνθούν χρηματοοικονομικοί πόροι προς μακροπρόθεσμες επενδύσεις και να ισχυροποιηθεί η σταθερότητα, με μέσο όρο 69,2 η Ελλαδα έχει 68,3. Στην πρώτη θέση η Φιλανδία με 95,42 και στην τελευταία η Αργεντινή με 32,81.

Στην επανεξέταση της πολιτικής ανταγωνισμού έτσι ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στις αγορές τόσο στο τοπικό, όσο και στο διεθνές επίπεδο, με 62 μέσο όρο η Ελλάδα μόλις πιάνει 49 βαθμούς. Στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ με 77,61 και στην τελευταία η Ρωσία με 42,46.

Στην δημιουργία των «αγορών του αύριο» ιδιαίτερα στους τομείς που απαιτείται συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με μέσο όρο 45,1 η Ελλάδα βαθμολογείται με 36. Στην πρώτη θέση η Φινλανδία με 59,51 και στην τελευταία η Αργεντινή με 34,25.

Ακολουθεί ο τομέας της παροχής κινήτρων στην έρευνα και καινοτομία που μπορεί να δημιουργήσει τις «νέες αγορές του αύριο». Με μέσο όρο 41,6 η Ελλάδα μόλις πιάνει 25,31 κάτι που τη φέρνει για μια ακόμη φορά στην τελευταία θέση της διεθνούς βαθμολογίας. Στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ με 52,32.

Η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να ασπασθούν την ποικιλομορφία και τις ίσες ευκαιρίες προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η δημιουργικότητα, με μέσο όρο 62,2 η Ελλάδα δεν περνάει το 59,7. Στην πρώτη θέση η Κίνα με 79,20 και στην τελευταία η Ινδία με 55,12.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις πιο αρνητικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομικής πολιτικής από έγκυρο διεθνή οικονομικό οργανισμό τα τελευταία χρόνια. Σκεφθείτε: H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που από τις απαιτούμενες καινοτομίες σε 11 τομείς πιάνει τον μέσο όρο μόνο σε μια, δεν φτάνει στον μέσο όρο σε επτά περιπτώσεις και πατώνει στις υπόλοιπες τρεις!

Θα πρέπει να τονισθεί εδώ ότι η έκθεση του World Economic Forum, ενός think tank με τεράστιο κύρος μεταξύ των διεθνών παραγόντων της οικονομικής ζωής δεν αντανακλά τις απόψεις ενός φορέα με διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις απ αυτές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Είναι επίσης προφανές ότι τα lockdown στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγαλύτερες αρνητικές οικονομικές συνέπειες από ότι σε άλλες χώρες, αν κρίνουμε από τις επιδόσεις μας στους δείκτες ανάκαμψης του WEF.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v