Πολυποίκιλοι και ιδιαίτερα ενδιαφέροντες είναι οι σχολιασμοί στελεχών της αγοράς που παρακολουθούν εδώ και τόσα χρόνια τη δικαστική υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Άλλοι μιλούν για «παγκόσμιου ενδιαφέροντος case study» και άλλοι για την ελληνική πραγματικότητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά την… οποιαδήποτε φαντασία!
Αρχικά λοιπόν, υπήρξε ένα πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος το 2012 και ακολούθησε βούλευμα στις αρχές του 2014. Μέχρι εδώ, όλα καλά.
Στη συνέχεια, μετά από περίπου 18μηνη διαδικασία, δικαστής της υπόθεσης ζητεί την εξαίρεσή του επειδή δεχόταν πιέσεις, όπως ελέχθη, από τον πρόεδρο. Η υπόθεση εξετάζεται και προκύπτει βούλευμα μετά από το οποίο ο πρόεδρος δηλώνει αποχή και οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διαμαρτύρονται για μεροληψία εναντίον των πελατών τους...
Ως αποτέλεσμα, η μέχρι τότε 18μηνη δικαστική διαδικασία «πετιέται στα σκουπίδια» και η υπόθεση ξεκινά με νέα δίκη από το σημείο μηδέν!
Μετά όμως από άλλους 18 μήνες, ψηφίζεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος (τότε) Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος -μεταξύ άλλων- μετέτρεπε από την 18η/11/2019 τη δίωξη για το αδίκημα της απιστίας από αυτεπάγγελτη σε κατ’ έγκληση.
Έτσι, δίδεται χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών μετά την 18η/11/2019 (δηλαδή έως την 18η/3/2020) στον κατήγορο (PQH) να δηλώσει τη βούλησή του για συνέχιση της δίωξης.
Το σίριαλ όμως δεν τελειώνει εδώ.
Επειδή μεσολαβεί η πανδημία, εκδίδονται δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με την πρώτη να δίνει παράταση στην προθεσμία (κατά τον αριθμό ημερών που ήταν κλειστά τα δικαστήρια) και τη δεύτερη ΠΝΠ να… αναιρεί την πρώτη(!)
Η 18η Μαρτίου περνάει χωρίς η PQH να ζητήσει τη συνέχιση της δίωξης, πράγμα όμως που κάνει σε μετέπειτα ημερομηνία, υποστηρίζοντας (με γνωμοδότηση γνωστού καθηγητή) ότι η παράταση είναι σύννομη.
Για την υπόθεση αυτή όμως συνήλθε νέο Συμβούλιο από τρεις δικαστές, που με πλειοψηφία 2-1 αποφάσισε ότι έχει άδικο η PQH, με αποτέλεσμα να σταματήσει η δίωξη για τους τριάντα που κατηγορούνταν για απιστία και μεταξύ αυτών του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (συνεχίζεται δικαστικά η υπόθεση για τους πέντε που διώκονται για απάτη).
ΥΓ1: Ας αξιολογήσουμε την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα.
ΥΓ2: Έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, οι τυχόν ένοχοι γλίτωσαν την τιμωρία και οι αθώοι στιγματίστηκαν άδικα.
ΥΓ3: Βλέποντας όλα αυτά, άντε να δούμε πώς θα έρθουν σοβαροί ξένοι επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.