Οι expats και το ελληνικό χάντικαπ στις ξένες επενδύσεις

Πολύ χαμηλά βρίσκεται, σύμφωνα με έρευνες η χώρας μας στις προτιμήσεις ξένων που δουλεύουν σε άλλες χώρες. Ποια είναι τα αδύναμα σημεία και γιατί επηρεάζεται η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Οι expats και το ελληνικό χάντικαπ στις ξένες επενδύσεις

Μπορεί μεν να έρχονται πολλοί ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα το καλοκαίρι αλλά ελάχιστοι ξένοι επιθυμούν να ζήσουν και να εργασθούν εδώ! Η χώρα μάλιστα θεωρείται ένας από τους χειρότερους προορισμούς για τους «expats» (εκπατρισμένους ξένους που ζουν και εργάζονται έξω από την πατρίδα τους).

Τα συμπεράσματα αυτά περιέχονται στην φετινή ετήσια έρευνα ExpatsInsider που οργανώνει η InterNations που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση expats στον κόσμο με 3,6 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Πρόκειται για μια από τις πιο λεπτομερείς έρευνες για τις συνθήκες ζωής και εργασίας σε 64 χώρες του κόσμου.

Η έρευνα προσφέρει πληροφόρηση σχετικά με την ικανοποίηση που αισθάνονται οι expats σχετικά με την ποιότητα ζωής, την ευκολία προσαρμογής τους στις τοπικές συνθήκες, τα προσωπικά οικονομικά τους το κόστος ζωής στις χώρες παραμονής κ.λπ.

Το Βιετνάμ, η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, η Μαλαισία, το Μεξικό και η Τσεχία αποτελούν σύμφωνα με την έκθεση τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους expats. Στην άλλη άκρη οι χειρότεροι προορισμοί είναι το Κουβέιτ, η Ιταλία, η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ινδία, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Ρωσία και η Νότιος Κορέα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 57 από τις 64 χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Η χώρα μας είναι η χειρότερη στον κόσμο σε ότι αφορά τα προσωπικά οικονομικά και είναι η προτελευταία όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας. Στα θετικά είναι ο καιρός και η ευκολία με την οποία οι expats κάνουν ντόπιους φίλους.

Αναλυτικότερα η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση όσον αφορά τα προσωπικά οικονομικά με το 39% των expats στην Ελλάδα να ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση (ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 18%) και το 42% να δηλώνει ότι το εισόδημα τους δεν επαρκεί να καλύπτει τα καθημερινά τους έξοδα (μέσος όρος παγκοσμίως 23%). Οπως δήλωνε για την Ελλάδα ένας Βρετανός expat: «όσα και να βγάζεις δεν σου φτάνουν. Αυτό είναι κάτι που οι τουρίστες δεν καταλαβαίνουν, πρέπει να ζήσεις εδώ να το καταλάβεις».

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας η Ελλάδα στην έκθεση καταλαμβάνει την δεύτερη χειρότερη θέση στον κόσμο. Το 42% των expats δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι με τις επαγγελματικές τους προοπτικές (24% παγκοσμίως) και την ασφάλεια εργασίας (21% παγκοσμίως) και το 67% αξιολογούν αρνητικά της κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (18% παγκοσμίως)

Στη θετική πλευρά των πραγμάτων οι expats αξιολογούν θετικά το κλίμα της Μεσογείου (η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση) και τις υφιστάμενες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Επιπλέον το 74% δηλώνει ότι αισθάνεται σαν στο σπίτι του (60% παγκοσμίως) και το 66% δεν έχει πρόβλημα να κάνει ντόπιους φίλους (42% παγκοσμίως).

Από την έρευνα προκύπτει ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα. Πώς ότι έχει να κάνει με το ελληνικό κράτος και το «υπερκράτος» των Βρυξελλών ενεργεί απωθητικά για την εγκατάσταση ξένων στην χώρα μας.

Ετσι π.χ. η εισοδηματική ανεπάρκεια σε σχέση με τα έξοδα που αντιμετωπίζει ο κάτοικος αυτής της χώρας προφανώς σχετίζονται με την υιοθέτηση του ευρώ και την τεράστια φορολογία που έχουν επιβάλλει οι Βρυξέλλες για την αποπληρωμή του χρέους. Από την άλλη πλευρά, ότι δεν έχει σχέση με τους προαναφερθέντες παράγοντες, όπως το κλίμα της Μεσογείου και η φιλικότητα των κατοίκων ενεργούν θετικά.

Είναι προφανές ότι εκθέσεις όπως η προαναφερθείσα που διαβάζονται από εκατομμύρια στελέχη επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο δεν δημιουργούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για ξένες επενδύσεις στην χώρα. Διότι ποιος ξένος επιχειρηματίας θα επενδύσει ξέροντας ότι θα είναι δύσκολο να προσελκύσει στελέχη σε διεθνές επίπεδο;

Aλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οι αρκετές σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην χώρα μας πραγματοποιήθηκαν από κρατικές επιχειρήσεις, δηλαδή αντιπροσωπεύουν πολιτικό χρήμα που όπως θα έλεγε και ο Χάγιεκ υπακούει τα «οικονομικά της προσταγής» και όχι τα οικονομικά της «ελεύθερης συναλλαγής».

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v