Τα πέντε αιτήματα του εμπορικού κόσμου στον Κυρ. Μητσοτάκη

Γιατί προέχει τώρα η ενίσχυση του ελληνικού εμπορίου. Η σημασία της αλλαγής στη φορολογία και η πανστρατιά κατά του παρεμπορίου. Γράφει ο Γιώργος Καρανίκας.

Τα πέντε αιτήματα του εμπορικού κόσμου στον Κυρ. Μητσοτάκη
  • του Γιώργου Καρανίκα

Η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του τόπου του κεντρικού ρόλου των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τη μακροημέρευση της εθνικής οικονομίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι, ως οι κατεξοχήν θεματοφύλακες της κοινωνικής συνοχής, διαθέτουν τη διαχρονική πείρα αλλά και το ιστορικό βάθος για να διαμορφώσουν μια γόνιμη σχέση ανάμεσα στην κοινωνία και την κυβέρνηση. Ιδίως στη συγκυρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστεί το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, η διατύπωση καίριων αιτημάτων συνιστά μια υπεύθυνη στάση κυρίως προς τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούμε αλλά και τους πολίτες γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τη στήριξή του στο ελληνικό επιχειρείν, εξέθεσε τις απόψεις του γύρω από μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και υπεύθυνη απέναντι στην εργασία επιχειρηματικότητα και αναγνώρισε τα θετικά βήματα που έχουν ήδη γίνει στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε και τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα υποστηρίξει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Η ΕΣΕΕ είναι ο εκπρόσωπος της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχείρησης και το εμπόριο είναι από τους σημαντικότερους εργοδότες της χώρας και επέδειξε μια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στην περίοδο της κρίσης. Καταθέσαμε στον πρωθυπουργό ένα αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται τα αιτήματα του ελληνικού εμπορίου. Οι βασικοί άξονες είναι οι ακόλουθοι:

• Ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, που σχετίζεται με την εκλογίκευση των φορολογικών βαρών, την καθιέρωση λειτουργικών ρυθμίσεων για τις οφειλές, αλλά και την υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού κώδικα. Ο «φορολογικός παραλογισμός» της περιόδου της κρίσης λειτούργησε αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε ανάκαμψη της αγοράς και άρα η όποια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί.

• Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση. Ζητάμε την ισότιμη αντιμετώπισή μας μας από τα πιστωτικά ιδρύματα και τη διαμόρφωση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Χρειάζονται εγγυοδοτικά προϊόντα με περιορισμένες εξασφαλίσεις και χορήγηση μικροπιστώσεων με λογικά επιτόκια και περιορισμός των χρεώσεων και των προμηθειών των Τραπεζών.

• Η απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης μιας επιχείρησης αλλά και των εν γένει σχέσεων της αγοράς με το κράτος. Να μειωθούν η γραφειοκρατία και το κόστος της.

• Η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜΜΕ, ως μοχλού καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης. Ήδη μέσω του προγράμματος των «Open Malls», πολλές εμπορικές αγορές προωθούν καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές.

• Βελτίωση του εν γένει οικονομικού κλίματος, που θα επιδράσει και στην ψυχολογία επιχειρηματιών και καταναλωτών.

Επίσης, επισημάναμε στον πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρξει μια πανστρατιά για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, ενός φαινομένου με μεγάλες επιπτώσεις τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και στους τζίρους του νόμιμου και στεγασμένου εμπορίου.

Η ΕΣΕΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει τη σύσταση ενός Ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, με ενιαία γενική αρμοδιότητα επάνω στο αντικείμενο. Το Σώμα θα λειτουργεί υπό την διεύθυνση και εποπτεία του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), με περιφερειακή αποκέντρωση και σκοπό θα έχει τους ελέγχους, τη δέσμευση και καταστροφή των κατασχεθέντων, την εποπτεία της διαφθοράς και της συναλλαγής, τον εντοπισμό των παράνομων αποθηκών χονδρικής διανομής και πώλησης όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα και την αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας. Όπου απαιτείται, το Σώμα θα επικουρείται από τις ελεγκτικές αρχές των Δήμων και των Περιφερειών.

Το ελληνικό εμπόριο θεωρεί ότι η περίοδος που ακολουθεί θα είναι καθοριστική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Για να αφήσουμε πίσω μας τη δυσπραγία και την γκρίζα εικόνα της κρίσης, πρέπει να επιδείξουμε τόλμη και να υπάρξει πολιτική βούληση για την προώθηση των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων. Η ανάταξη της οικονομίας προϋποθέτει έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα και ένα κράτος το οποίο θα διευκολύνει την επιχειρηματική δράση και δεν θα δυσχεραίνει την ανάπτυξή της.

Ήρθε η στιγμή και η συγκυρία μάς ευνοεί για να διεκδικήσουμε μια συνολική υπέρβαση των αδυναμιών του πρότερου οικονομικού μοντέλου που οδήγησε την πατρίδα μας στη χρεοκοπία. Η ΕΣΕΕ, η οποία ήταν παρούσα σε όλη την περίοδο της κρίσης με τεκμηριωμένες προτάσεις και επίκαιρες παρεμβάσεις, δηλώνει αισιόδοξη και έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί στο νέο πλαίσιο.

* Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v