Οι επενδύσεις είναι σαν τον πόλεμο. Μεγάλοι περίοδοι βαρεμάρας διακόπτονται από συναρπαστικά διαστήματα έντονης έξαψης. Κι όμως, αυτό τον κανόνα έχει βαλθεί να αμφισβητήσει το Bitcoin και την παρέα του.
Αν είσαι επενδυτής που επιδιώκει τις συγκινήσεις, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να βρίσκεσαι από το φορτωμένο με χρήματα τρενάκι του λούνα παρκ των κρυπτονομισμάτων. Οι εναλλαγές από τις ενθουσιώδης τσιρίδες της ανόδου, ως τις έντρομες κραυγές της πτώσης, είναι εγγυημένες! Μπροστά τους η αγορά των μετοχών μοιάζει βόλτα με το Καρουζέλ.
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι η χαρά του trader. Υπακούουν πιστά στην τεχνική ανάλυση, έχουν ρευστότητα, ποικιλία, δυνατότητες ανάπτυξης. Όμως μην θεωρείτε πως αφορούν μόνο τους traders. Οι δυνατότητες μόνο αμελητέες δεν είναι ακόμα και για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σκεφτείτε πως παρά την τεράστια πτώση από τα υψηλά του (από τα υψηλά του Δεκεμβρίου, το Bitcoin έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του) αν είχες αγοράσει πριν από ένα χρόνο, το κέρδος σου σήμερα θα ανερχόταν στο εντυπωσιακό 50%.
Ναι καλά διαβάσατε.
Ακριβώς τέτοια εποχή πέρυσι, το Bitcoin είχε 4.000, ενώ τώρα βρίσκεται στις 6.000 δολάρια. Και να πεις πως δεν υπήρχαν θαυμάσιες ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη; Κάθε άλλο. Τον Δεκέμβρη έφτασε τις 20.000 δολάρια!
Μήπως είναι ευκαιρία;
Μήπως τότε η μεγάλη υποχώρηση αποτελεί ευκαιρία για να αγοράσουμε; Πάντοτε όταν μιλάμε για επενδύσεις, η λέξη κλειδί είναι το «εξαρτάται». Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ του σημείου, όπου κάνοντας σοβαρούς υπολογισμούς γνωρίζουμε αν οι πιθανότητες είναι υπέρ μας, και του σημείου όπου βασιζόμαστε στην διαίσθηση χωρίς χειροπιαστά στοιχεία.
Όπως βλέπετε στο διάγραμμα, ξέραμε από μήνες, πως εδώ που βρίσκεται τώρα είναι το πιο κρίσιμο σημείο.
Γιατί; Γιατί έχει αποτελέσει γραμμή στήριξης αρκετές φορές. Το ότι θα κάνει γκελ εκεί είναι δεδομένο. Το ζητούμενο όμως είναι αν θα κρατήσει. Σύμφωνα με τις αρχές της τεχνικής ανάλυσης, αυτό το ενδεχόμενο σημαίνει οι δυνάμεις που το στηρίζουν σε αυτό το επίπεδο τιμών είναι ισχυρές και πιθανότατα θα το ωθήσουν στην ανάκαμψη. Αν υποχωρήσει, θα σημαίνει πως χάθηκε η μάχη. Οπότε, κοιτώντας το διάγραμμα και πάλι, βλέπουμε πως τα περιθώρια για σημαντική υποχώρηση είναι εμφανή. Υπάρχει κίνδυνος να πάει στα 5.000 ή ακόμα και στα 3.000 δολάρια.
Τι φταίει για την πτώση τις τελευταίες ημέρες
Η πτώση των τελευταίων ημερών συνέβη για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας αφορά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να αναβάλει την έγκριση του πολυαναμενόμενου ETF κρυπτονομισμάτων. (Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή).
Αναβολή όμως δεν σημαίνει ματαίωση. Αν τελικά εγκριθεί ένα τέτοιου τύπου ETF, θεωρείται βέβαιο πως θα εισρεύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συνεπάγεται ότι η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει γρήγορα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς θα αποτελέσει το όχημα για θεσμικούς επενδυτές. Επίσης θα εξυπηρετήσει ιδιώτες που θα μπορούν να τοποθετηθούν, χωρίς να εμπλακούν σε δοσοληψίες στον άγνωστο για αυτούς χώρο της αγοράς κρυπτονομισμάτων
Η απογοήτευση από την αναβολή συνέπεσε με την φήμη πως βασικοί κάτοχοι του Ethereum, του δεύτερου σε δημοφιλία κρυπτονομίσματος, πουλάνε τις θέσεις τους. Το Ethereum μπορεί να μην είναι γνωστό στους αμύητους, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γνώστες της αγοράς. Τον Δεκέμβρη, κατείχε το 32% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης όλων των κρυπτονομισμάτων, πολύ κοντά στο 39% του Bitcoin. Σήμερα, αν και παραμένει στην δεύτερη θέση, η ψαλίδα έχει ανοίξει και πάλι. Αντιπροσωπεύει το 14% του συνόλου, ενώ το Bitcoin βρίσκεται στο 54%.
Οι εξελίξεις τρέχουν
Δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα νέα όμως. Όπως σε κάθε τεχνολογία αιχμής, η κινητικότητα είναι έντονη και οι εξελίξεις κρατάνε το ενδιαφέρον αμείωτο. Η κινεζική εταιρεία Bitmain, που κατέχει τα περισσότερα ορυχεία Bitcoin στον κόσμο, έχει βάλει πλώρη για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Hong Kong. Τα χρήματα που θα αντλήσει θα τα χρησιμοποιήσει σε δραστηριότητες που θα υπερβαίνουν τα κρυπτονομίσματα. Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν ο επόμενος παγκόσμιος γίγαντας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.
Μεγαλομέτοχος είναι ο μόλις 32 χρονών δισεκατομμυριούχος Jihan Wu. Η Bitmain που δεν έχει μόνο αχανείς εκτάσεις μηχανημάτων εξειδικευμένα στην δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων. Σχεδιάζει και πουλάει εξαρτήματα για επίδοξους εξορύκτες, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως. Η διοίκηση είναι από τα πρώτα που κοιτάμε σε τέτοιου τύπου μετοχές, και οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο κύριος Wu δεν τα έχει καταφέρει καθόλου άσχημα μέχρι τώρα.
Η κεφαλαιοποίηση κατά την εισαγωγή της, εκτιμάται να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Τόσα βγαίνουν αν πολλαπλασιάσουμε 20 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρονιάς, τα οποία υπολογίζεται να φτάσουν τα 2 δισεκατομμύρια. Γιατί επί 20;
Γιατί αυτόν τον πολλαπλασιαστή κέρδους έχουν άλλες εταιρίες, όπως η AMD και η NVIDIA που προμηθεύουν τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων.
* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικός σύμβουλος, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.