Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το HAU δημιουργεί παγκόσμιους πολίτες

Εντυπωσιακή ομιλία του προέδρου του Hellenic-American University στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών και πτυχιούχων του 2018. Το μοντέλο εκπαίδευσης που ακολουθεί το πανεπιστήμιο. Γράφει ο Α. Παπανδρόπουλος.

Πώς το HAU δημιουργεί παγκόσμιους πολίτες

Λαμπρή υπήρξε και η 10η τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών και πτυχιούχων του Hellenic-American University (HAU), που είναι ένα πιστοποιημένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα υψηλής ποιότητας και διεθνούς εμβέλειας. Στο πλαίσιο αυτό, εντυπωσιακή υπήρξε και η ομιλία του συνιδρυτή και προέδρου του HAU, κ. Λεωνίδα-Φοίβου Κόσκου, ενός ανθρώπου που πιστεύει στον ρόλο της μάθησης και στην ανάγκη η τελευταία να πάει βαθειά στις ρίζες της ελληνικής κοινωνίας.

«Ένας θεσμός όπως το HAU αποδίδει μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια και ανάπτυξη κριτικού, ερευνητικού πνεύματος, τόσο απαραίτητου στις γρήγορα μεταβαλλόμενες κοινωνίες όπως αυτές που ζούμε», είπε ο κ. Λ.Φ.Κόσκος.

Ο πρόεδρος του HAU έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον όρο «Hellenic», τονίζοντας ότι έχει βαθύ πολιτιστικό και ιδεολογικό περιεχόμενο που επιτρέπει ενόραση και σπρώχνει προς την αναζήτηση. «Στον κόσμο που ζούμε, αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε ώστε οι απόφοιτοί μας να γίνουν πολίτες του κόσμου. Παράλληλα, όμως ο όρος American στον τίτλο του πανεπιστημίου υποδηλώνει ότι προσφέρεται στους φοιτούντες ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό μοντέλο: ένα αμερικανικό μοντέλο, με τις αξίες που αυτό εμπεριέχει. Αξίες όπως η καινοτομία, ο υγιής ανταγωνισμός και η αναζήτηση της αριστείας», τόνισε ο κ. Λ.Φ.Κόσκος.

«Θα παρατηρήσατε», συνέχισε ο πρόεδρος του HAU, «ότι στις τρεις αξίες –καινοτομία, ανταγωνισμός, αριστεία– υπάρχει ένα κοινό νήμα που τις ενώνει και που είναι η αποτίμηση. Δεν μπορείτε να τιμήσετε την αριστεία αν δεν έχετε τρόπο να μετρήσετε την αξία της. Και η τελευταία δεν αποτιμάται διαισθητικά. Την αριστεία την αναγνωρίζουμε γιατί κάποιος ξεπέρασε τις αναμονές μας και τα πρότυπά μας. Αυτή δε η έννοια της αποτίμησης πουθενά δεν είναι τόσο όμορφα ενσωματωμένη όσο στο μοντέλο πιστοποίησης που βρίσκεται στην καρδιά της αμερικανικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που το HAU έχει υιοθετήσει από τα πρώτα του βήματα. Είναι ένα μοντέλο που οι ιδρυτές αυτού του πανεπιστημίου θέλησαν να υπογραμμίσουν δανείζοντας τον όρο American στο όνομα του θεσμού. Ακριβώς γιατί αυτό ήταν κάτι σπάνιο στο τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Ας σημειωθεί ότι ως Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης του New Hampshire, το Hellenic-American University έχει δεσμούς όχι μόνον με φίλους και υποστηρικτές στην αμερικανική αυτή πολιτεία, αλλά και με διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες της εκπαίδευσης και των κοινοτήτων που αντιπροσωπεύουν. Έχει βαθειές ρίζες στο αμερικανικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, του οποίου αποτελεί ουσιώδες τμήμα μέσα από τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής για την Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευσης της Πολιτείας του New Hampshire, αντλώντας δύναμη από το δίκτυο αμερικανικών πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζεται κατ’ ιδίαν αλλά και μέσω της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Πανεπιστημίων και Κολλεγίων του New Hampshire (NHCUC).

«Οι ρίζες του HAU, σφιχτά πλεγμένες ποτέ τους χωρισμένες, φανερώνονται ξεκάθαρα στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια, στα συνέδρια που διοργανώνονται και τις συνεργασίες που καλλιεργούνται, όχι μόνον στο πρώτο campus του πανεπιστημίου στην Αθήνα, αλλά και στο νέο του στην πολιτεία του New Hampshire. Αυτές οι ρίζες έχουν επιτρέψει στο HAU να διαμορφώσει το δικό του πρότυπο της διεθνούς εκπαίδευσης και να διαπαιδαγωγήσει τους σπουδαστές του ως παγκόσμιους πολίτες. Να εξελιχθεί σε ελεύθερο χώρο δημόσιας συζήτησης, όπου γυναίκες και άνδρες από διάφορες κουλτούρες και με διαφορετικές αξίες μπορούν να συναντώνται, να αλληλοδιδάσκονται, να ανταλλάσσουν ιδέες ο ένας στο πλευρό του άλλου», τόνισε ο κ. Λ.Φ.Κόσκος, χειροκροτούμενος θερμά.

Στην τελετή του HAU τιμήθηκε με τον τίτλο της επιτίμου διδάκτορος η κυρία Danielle Karmanos, πρώην δημοσιογράφος και ιδρύτρια της οργάνωσης DKWIO (Danielle Karmanos Work It Out), η οποία εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την γιόγκα και την συστηματική άσκηση, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού.

«Η οργάνωση DKWIO δεν έχει απλώς θετικό αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών, αλλά αποτελεί ταυτοχρόνως φορέα-πρότυπο που μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες χώρες, γεγονός που την κατατάσσει στις πλέον καινοτόμες. Και η Danielle Karmanos είναι πράγματι καινοτόμος –ένα χαρακτηριστικό που έχει τύχει αναγνώρισης από οργανισμούς όπως το Greater Wayne County Chapter of Links Inc., που την τίμησε με το βραβείο καινοτομίας στον τομέα της υγείας και της ευεξίας», είπε ο πρύτανης του HAU κ. Τριαντάφυλλος Φλουρής, παρουσιάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο.

Υπογραμμίζουμε ότι την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Αδ. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, πρώην υπουργός, και Γιώργος Κουμουτσάκος, υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων της ΝΔ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v