Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβαλλόμενοι φόροι: Ενα εξαιρετικό... χρηματοδοτικό εργαλείο

Γιατί οι επενδυτές έχουν -και φορολογικό- όφελος να μην προβαίνουν σε συχνές συναλλαγές. Τι πρέπει να διδαχτούν από το παράδειγμα του Warren Buffett. Γράφει ο επικεφαλής της 3K Investment Partners Γ. Κουφόπουλος.

Αναβαλλόμενοι φόροι: Ενα εξαιρετικό... χρηματοδοτικό εργαλείο
  • του Γιώργου Κουφόπουλου*

Το 2017 η εταιρεία Berkshire του Warren Buffett παρουσίασε κέρδη $65 δισ. Από αυτά, τα $36 δισ. ήρθαν από τη λειτουργία της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα $29 δισ. προέκυψαν από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 21% από το 35%, που θεσμοθετήθηκε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Η μακροπρόθεσμη επενδυτική πολιτική που εφαρμόζει ο Buffett έχει ευνοϊκά, όχι μόνο επενδυτικά, αλλά και φορολογικά αποτελέσματα, καθώς συσσωρεύει αναβαλλόμενη φορολογία. Ο ίδιος ο Buffet στην ετήσια έκθεση της Berkshire το 1993 επεξηγεί τη λειτουργία της αναβαλλόμενης φορολογίας με το ακόλουθο παράδειγμα:

«Διά μέσου του αγαπημένου μου εικονογραφημένου κόμικ, του μικρού Αμπνέρ, είχα την ευκαιρία όταν ήμουν νέος να ανακαλύψω τα οφέλη της αναβαλλόμενης φορολογίας, αν και δεν κατάλαβα το δίδαγμα τότε. Κάνοντας τους αναγνώστες να αισθάνονται ανώτεροι, ο Αμπνέρ ζούσε μια ευτυχισμένη αλλά ηλίθια ζωή στο Dogpatch. Κάποια στιγμή, ερωτεύτηκε με πάθος μια ξεμυαλίστρα από τη Νέα Υόρκη, την Απασιονάτα Βαν Κλάιμαξ, αλλά δεν μπορούσε να την παντρευτεί, γιατί είχε μόνο ένα ασημένιο δολάριο στην τσέπη και αυτή ενδιαφερόταν μόνο για εκατομμυριούχους.

Απελπισμένος ο Αμπνέρ μετέφερε το πρόβλημά του στον γερο-Μόουζ, την πηγή όλης της γνώσης στο Dogpatch. Είπε, λοιπόν, ο σοφός: Διπλασίασε τα χρήματά σου 20 φορές και η Απασιονάτα θα γίνει δική σου (1, 2, 4, 8… 1.048.576).

Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι από το κόμικ είναι τον Αμπνέρ να μπαίνει σε ένα μπαρ, να ρίχνει το δολάριό του σε έναν κουλοχέρη και να πετυχαίνει ένα τζακ-ποτ που γέμισε το πάτωμα με χρήματα. Ακολουθώντας κατά γράμμα τη συμβουλή του Μόουζ, ο Αμπνέρ πήρε δύο δολάρια και έφυγε για να βρει ένα επόμενο μέρος που θα τα διπλασιάσει. Έπειτα απ’ αυτό, πέταξα τον Αμπνέρ και άρχισα να διαβάζω τον Μπεν Γκράχαμ.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μόουζ ήταν υπερτιμημένος ως σοφός: Εκτός του ότι απέτυχε να προβλέψει την τυφλή υπακοή του Αμπνέρ στις οδηγίες, ξέχασε επίσης και τους φόρους. Αν, για παράδειγμα, ο Αμπνέρ ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει 35% φόρους στο κράτος, όπως η Berkshire, και είχε καταφέρει να διπλασιάζει το ποσό κάθε χρόνο, έπειτα από 20 χρόνια θα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 22.370 δολαρίων. Στην πραγματικότητα, αν είχε συνεχίσει να διπλασιάζει το ποσό και ταυτοχρόνως να πληρώνει το 35% σε φόρους κάθε χρόνο, θα είχε χρειαστεί 7½ χρόνια περισσότερο για να φτάσει το 1 εκατ. δολάρια που χρειαζόταν για να κερδίσει την Απασιονάτα.

Τι θα γινόταν, όμως, αν ο Αμπνέρ, αντ’ αυτού, είχε τοποθετήσει το δολάριό του σε μία και μοναδική επένδυση και την κρατούσε μέχρι να διπλασιαστεί για τις ίδιες 27½ φορές; Στην περίπτωση αυτή, θα είχε πραγματοποιήσει περίπου 200 εκατ. δολάρια κέρδη προ φόρων ή, αφού πλήρωνε 70 εκατ. φόρο τον τελευταίο χρόνο, 130 εκατ. δολάρια μετά τους φόρους. Γι’ αυτό το ποσό η Απασιονάτα θα είχε συρθεί στο Dogpatch. Φυσικά, μετά από 27½ χρόνια, το πώς θα φαινόταν η Απασιονάτα σε κάποιον που κάθεται πάνω σε 130 εκατ. δολάρια είναι ένα σοβαρό ζήτημα».

Συνεπώς:

• Οι επενδυτές έχουν όφελος να μην προβαίνουν σε συχνές συναλλαγές και για φορολογικούς λόγους. Εμείς στην 3Κ Investment Partners εφαρμόζουμε αυτή την αρχή στις επενδύσεις της εταιρίας μας, αλλά και για τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειριζόμαστε.

• Αντίθετα, πολλοί επενδυτές που διενεργούν πολλές συναλλαγές, ακολουθώντας τις προτροπές διαφόρων οικονομικών συμβούλων (που έχουν όφελος από τις προμήθειες συναλλαγών) πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο από υπεραξίες από ό,τι αν ήταν πιο πιστοί στις επιλογές τους και απέφευγαν τις συχνές συναλλαγές.

Οι αναβαλλόμενοι φόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις εταιρείες, που δίνει περισσότερη αξία στον ισολογισμό απ' ό,τι η καθαρή λογιστική αξία, καθώς είναι συσσωρευμένα χρήματα που ουσιαστικά παρακρατούνται για φορολογικούς λόγους, αλλά μπορούν να τοποθετηθούν σε νέες επενδύσεις.

 

* Ο Γιώργος Κουφόπουλος είναι CEO, CIO στην 3K Investment Partners Α.Ε.Δ.Α.Κ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v