Ερχεται το τέλος των υψηλών αποδόσεων;

Καταλύτης το επόμενο διάστημα η σταδιακή απόσυρση των ευνοϊκών νομισματικών πολιτικών. Γιατί η Eurocorp προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με τις ΗΠΑ. Μικρά τα περιθώρια για ομόλογα.

Ερχεται το τέλος των υψηλών αποδόσεων;
  • του Ακη Κατσαρού*

Το σημερινό μακροοικονομικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από ένα μετριοπαθή ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, με αρκετά περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις.

Συνεπώς, παραμένει σε ισχύ ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τις επενδυτικές κατηγορίες ρίσκου, δηλαδή κυρίως για τις μετοχές και τα ομόλογα υψηλού ρίσκου.

Ωστόσο, έχουμε περάσει σε ένα πιο ξεκάθαρο σημείο, ως προς την εφαρμογή –προοδευτικά- λιγότερο ευνοϊκών νομισματικών πολιτικών.

Το γεγονός αυτό, αναμένεται να αναδειχθεί ως σημαντικός καταλύτης για τους μήνες που ακολουθούν, καθώς η τεράστια ρευστότητα που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες υπήρξε και ο καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο που παρατηρήθηκε στις παγκόσμιες αγορές από το 2008.

Αυτή η ροή χρημάτων θα μειωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια πηγαίνοντας προς το 2019. Το πόσο και πώς θα επηρεαστούν η παγκόσμια οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε, γιατί όπως το 2009 ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκαν τέτοιες πολιτικές, τώρα θα είναι και η πρώτη φορά που επιδιώκεται η σταδιακή αποκλιμάκωση τους.

Πιθανότατα, δε, οι κεντρικές τράπεζες, καθυστέρησαν λίγο παραπάνω στην αλλαγή πολιτικής τους, αναμένοντας πιο ξεκάθαρες ενδείξεις αναθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας και του πληθωρισμού. Αντ' αυτού, όμως, ο πληθωρισμός εμφανίζεται μόνο στις ανοδικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων (wealth effect), μεταφέροντας μερικές από αυτές σε επίπεδα ‘φούσκας’ και ενδεχομένως θέτοντας σε κίνδυνο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από μια μελλοντική κρίση αστάθειας.

Προς το παρόν, οι μετοχές επιχειρούν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, δεδομένης της θετικής τεχνικής εικόνας/momentum και αλλά με θετικές αναφορές στα πρόσφατα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου.

Από την άλλη μεριά, οι σημερινές αποτιμήσεις δεν επιφέρουν μεγάλη αισιοδοξία για το 2018, τουλάχιστον για την επανάληψη των φετινών αποδόσεων.

Σε επίπεδο, γεωγραφικής κατανομής, προτιμούμε την ευρωπαϊκή μετοχική αγορά και ειδικότερα τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και μεμονωμένες επιλογές σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Στις ΗΠΑ, εστιάζουμε το ενδιαφέρον των μας στις τράπεζες και τον τεχνολογικό κλάδο. Παραμένουμε αρκετά ουδέτεροι για τις επενδύσεις σταθερού επιτοκίου.

Η αναζήτηση απόδοσης εν μέσω των QE των κεντρικών τραπεζών και των αρνητικών επιτοκίων σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, έχει φέρει τις περισσότερες κατηγορίες ομολογιακών επενδύσεων σε μη ελκυστικά επίπεδα, ιδιαίτερα σε σχέση με το ρίσκο και τον κίνδυνο τους. Τα ομόλογα αναδυομένων χωρών και τα αμερικανικά εταιρικά επενδυτικής διαβάθμισης προσφέρουν ακόμη ενδιαφέρουσες αποδόσεις.

Τα εμπορεύματα απήλαυσαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο και δυστυχώς, τα περιθώρια ανόδου έχουν μειωθεί. Με τις συγκεκριμένες αγορές να έχουν ανακάμψει έντονα και να κινούνται στο πάνω μέρος τους εύρους διακύμανσης τους (βλ. πετρέλαιο κοντά στα $60) υπάρχουν μικρά περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση.

*Ο Ακης Κατσαρος είναι γενικός διευθυντής της Eurocorp Investment Services. Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται από την περιοδική έκθεση επενδυτικής στρατηγικής Eurocorp Wealth Management

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v