Ο Βαρουφάκης και το «δάσκαλε που δίδασκες…»

Το μόνο που θα ήθελαν οι πολίτες να πληροφορηθούν από τον Γ. Βαρουφάκη είναι γιατί δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα, ενώ γνώριζε το πόρισμα των Ελεγκτών του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο των δανειστών. Η δημοσίευση συνομιλιών και η αστοχία της πολιτικής.

  • Του Σάββα Πούλου*
Ο Βαρουφάκης και το «δάσκαλε που δίδασκες…»

Νομίζω ότι κανένας Έλληνας πολιτικός που αποχώρησε από κάποιο κόμμα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια τόσες πολλές φορές για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες, όσο ο κ. Βαρουφάκης. Είναι λοιπόν λογικό οι Έλληνες πολίτες να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αντιπαράθεση του κ. Βαρουφάκη με την κυβέρνηση, για τον λόγο ότι το πεδίο αντιπαράθεσης περιέχει θέματα που αφορούν τους ίδιους και το μέλλον της Ελλάδος.

Είναι πλέον φανερό ότι με τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών ή με την δημοσίευση συνομιλιών που έγιναν ή δεν έγιναν μεταξύ ενός Πρωθυπουργού και ενός Υπουργού καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασκήσει πολιτική. Αντιθέτως με σοβαρή διαπραγμάτευση μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να πετύχει τα πάντα.

Φυσικά είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εάν όλα αυτά που ο κ. Βαρουφάκης δημοσιεύει είναι αλήθεια ή μυθοπλασίες. Γνωρίζουμε όμως σίγουρα, ότι το εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο του πορίσματος των Ελεγκτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την δράση της Τρόικα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, σπαταλήθηκε εντελώς άσκοπα από το σύνολο της κυβέρνησης και ιδίως από τον κ. Βαρουφάκη, όταν ανέλαβε να διαπραγματευτεί με την Τρόικα το μέλλον της Ελλάδος.

Να υπενθυμίσω λοιπόν τα κύρια σχόλια των Ελεγκτών της Τρόικα που ήταν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιεύθηκαν από τα ΜΜΕ.

Σχόλια που έγιναν από το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Othmar Karras (Ότμαρ Κάρρας), που ήταν ο επικεφαλής της ομάδος των ελεγκτών της Τρόικα.

«Θέλουμε να έχουμε τα μέσα να προλάβουμε την ζημιά αν μια χώρα χρεοκοπήσει. Δεν ήμασταν όμως έτοιμοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν είχαμε τους απαραίτητους μηχανισμούς».

«Η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμα της κρίσης».

«Η τρόικα δεν βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο αλλά στην διακυβερνητική διαδικασία και αναζητούμε ένα εργαλείο που να βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο και έτσι τα κοινοβούλια θα μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους».

Σχόλια που έγιναν από το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Liem Hoang Ngoc (Λιέμ Χοάνγκ-Νγκοκ), που ήταν μέλος της ομάδος των ελεγκτών της Τρόικα.

«Η τρόικα δημιουργήθηκε χωρίς νομική βάση, χωρίς διαφανείς κανόνες, με στόχο να καθορίζει πώς λαμβάνονται και εκτελούνται οι αποφάσεις».

«Η τρόικα βάζει το πιστόλι στον κρόταφο των χωρών που βρίσκονται σε κρίση επιβάλλοντας πολιτικές λιτότητας, γεγονός που παρεμβάλλει προσκόμματα σε οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση στην Ευρώπη».

«Παρόλο που Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι τα κράτη δέχονται ελεύθερα τους όρους που επιβάλλονται υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ελευθερία αυτού που έχει το πιστόλι στον κρόταφο».

«Η ΕΚΤ έχει επωφεληθεί σημαντικά από τα ελληνικά ομόλογα που εξακολουθεί να διακρατεί».

«Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επωφεληθεί πολύ από την κατάσταση. Η πτώση των επιτοκίων στη Γαλλία ή τη Γερμανία, για παράδειγμα, συνδέεται άμεσα με την κερδοσκοπία εις βάρος του ελληνικού χρέους. Θα ήταν δίκαιο τα κέρδη αυτά να τα μοιραστούν με την Ελλάδα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης πάνω στην οποία θα πρέπει να επανιδρυθεί η Ευρώπη».

Επιπροσθέτως εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz (Μάρτιν Σούλτς), σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα La Reppublica αναφέρει τα παρακάτω:

«Η έρευνα διενεργείται ώστε να καταλάβουμε γιατί έγιναν τόσα πολλά λάθη και πως ήταν δυνατόν, να αποδειχθούν εντελώς εσφαλμένες τόσες πολλές θεωρίες για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Μετά από χρόνια αναστολής, ο δημοκρατικός έλεγχος μπορεί να ξαναρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί».

«Δεν αρκεί πλέον να ζητούνται συγγνώμες. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά αυτά λάθη, για το δράμα αυτό, κάποιος πρέπει να κριθεί υπαίτιος και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Δεν μπορείς να ζητάς ένα παράλογο κούρεμα και στην συνέχεια να κατηγορείς το ψαλίδι για την ζημιά. Μας είχαν πει ότι η λιτότητα ήταν μονόδρομος, ότι δεν είχαμε άλλες επιλογές. Σήμερα όμως το ΔΝΤ μας λέει ότι οι επιπτώσεις της λιτότητας στις διάφορες οικονομίες εκτιμήθηκαν με λάθος τρόπο και ότι περιορίσθηκε η ανάπτυξη με απροσδόκητο τρόπο».

«Το ΔΝΤ έκρινε ότι η εσωτερική δομή της τρόικας ήταν αναποτελεσματική ως προς την επίλυση των προβλημάτων και ότι προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ότι θετικές συνέπειες. Όχι μόνον παρεμποδίστηκε η οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν επετράπη στην Ευρώπη, με τον τρόπο αυτό, να ανακτήσει εμπιστοσύνη».

Τέλος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούσε να αποδοθούν ευθύνες για τα σοβαρά λάθη στα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης που έχει επιβάλει η τρόικα.

Το μόνο λοιπόν που οι Έλληνες πολίτες θα ήθελαν να πληροφορηθούν από τον κ. Βαρουφάκη είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεν διαπραγματεύτηκε με την Τρόικα και με το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο το μέλλον της Ελλάδος, ενώ είχε όλα τα παραπάνω στοιχεία στην διάθεση του.

Για ποιο λόγο τα σπατάλησε εντελώς άσκοπα, ενώ οι καταγγελίες των ελεγκτών της Τρόικα και του πρώην Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ήταν καταπέλτης για την δράση της Τρόικα στην Ελλάδα;

Οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζεται να είναι έγκριτοι οικονομολόγοι για να αντιληφθούν τα τραγελαφικά γεγονότα που έγιναν την περίοδο που ο κ. Βαρουφάκης ήταν ίσως το πιο σημαντικό μέλος της κυβέρνησης.

‘Όμως επειδή οι περισσότεροι είναι σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες, έχουν κουραστεί πλέον να ακούν δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να τους προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

Ίσως λοιπόν όλοι θα πρέπει να αναλογιστούμε εάν ο τραγικός Ευριπίδης είχε δίκιο όταν έλεγε “φησίν σιωπών”, δηλαδή ότι “μιλάς, με τη σιωπή σου”.

 

*Ο Σάββας Πούλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v