Τράπεζες: Ιππότες, δράκοι & το ιερό δισκοπότηρο!

Μόνο ο... βασιλιάς Αρθούρος φαίνεται να λείπει αυτό το διάστημα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα ”στόρι” που κυκλοφορούν καλύπτουν όλη την γκάμα, από τις ”νύφες” μέχρι τους… δράκους που τις απειλούν. Καιρός να δούμε τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα, γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου.

Τράπεζες: Ιππότες, δράκοι & το ιερό δισκοπότηρο!
του Γιώργου Παπανικολάου

Ιπποτικό μυθιστόρημα θυμίζουν τα όσα γράφονται τελευταία για τις ”διεργασίες” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Νύφες, ιππότες, δράκους, απ’ όλα έχει… ο μπαξές, εκτός ίσως από τον ίδιο τον βασιλιά Αρθούρο.

Μια πιο ψύχραιμη ματιά αποκαλύπτει ότι μέρος του ”μύθου” στηρίζεται, όπως συμβαίνει συνήθως, σε πραγματικά περιστατικά, το υπόλοιπο όμως ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο ψύχραιμα τα πράγματα…

H Alpha Bank θεωρείται η πιο πολύφερνη νύφη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και γιατί όχι; Έχει ”γερό επώνυμο”, πολύ καλή φήμη κι εξαιρετική προίκα από πλευράς δικτύου και πελατολογίου. Για κάποιους μάλιστα είναι σίγουρα το… ”ιερό δισκοπότηρο” του συστήματος, χάρη και στην πολυμετοχικότητά της.

Δεύτερη ”ωραία κυρία”, αντάξια του ενδιαφέροντος μνηστήρων και ιπποτών, η Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης πολυμετοχική, νέα, ωραία και… ”ανερχόμενη”.

Το πιο πιθανό είναι ότι ο ισχυρότερος μνηστήρας θα πάρει την πρώτη, αφήνοντας τη διεκδίκηση της δεύτερης για τους υπόλοιπους.

-----Μνηστήρες και... Ιππότες

Στους ρόλους των μνηστήρων (που θα μπορούσαν να γίνουν όμως και… Ιππότες έτοιμοι να προσφέρουν τη ρώμη τους στις κορασίδες) εκ φύσεως και… μετοχολογίου φιγουράρουν η Eurobank και η Marfin Popular Bank, ενώ πολλά και διάφορα ακούγονται για ομίλους του εξωτερικού, από την HSBC και τη Citibank ως την BNP και τη Unicredito.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, όμως, αυτή που φιγουράρει πρώτη στη λίστα για καλός ”Λευκός Ιππότης”, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν είναι άλλη από την Εθνική Τράπεζα.

Η μεγάλη μας φίλη είναι σαφές ότι έχει αλλάξει τη στάση της για την ελληνική αγορά. Μπορεί οι πρόσφατες δηλώσεις Αράπογλου, που ξεκίνησαν την όλη διαδικασία της σεναριολογίας, να ”μαζεύτηκαν” με μια ανακοίνωση των τριών φράσεων, κανένας όμως δεν πείστηκε περί του αντιθέτου.

Τραπεζίτες και χρηματιστές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θεωρούν ότι η ΕΤΕ θα είναι μέσα στο παιχνίδι του επόμενου γύρου συνενώσεων. Μόνο που πολιτικά θα της είναι πολύ πιο εύκολο να παίξει τον ρόλο του ιππότη (που αντιδρά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος ενός… κατακτητικού μνηστήρα) παρά τον ρόλο του γαμπρού.

Διότι ουδείς έχει λησμονήσει το φιάσκο του παρ’ ολίγον deal μεταξύ ΕΤΕ - Alpha, αλλά και τις βαθύτερες αιτίες (λειτουργικές, πολιτικές αλλά και ”συντεχνιακές”) που οδήγησαν σε αυτό.

Το γεγονός ότι η Alpha είναι η ”πρώτη προτίμηση” του κ. Αράπογλου έχει διαρρεύσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ είναι σαφές ότι υπό κατάλληλες συνθήκες η ΕΤΕ θα μπορούσε να ”δει” και την Πειραιώς, ιδίως –και πάλι- ως ιππότης.

Η Alpha, λένε αρκετοί γνώστες του χώρου, βρίσκεται βαθιά στην… καρδιά και της Eurobank, παρότι η τελευταία μονίμως το αρνείται, αποφεύγοντας όσο μπορεί περισσότερο την εμπλοκή της στη σεναριολογία αυτών των ημερών.

”Ατού” της Eurobank o πολύ ισχυρός βασικός μέτοχος με το μεγάλο ποσοστό (πάνω από 40%) που εγγυάται ότι η τράπεζα δεν θα γίνει… ποτέ στόχος εξαγοράς παρά τη θέλησή του.

-----Ιστορίες για… Δράκους

Υπάρχουν όμως και οι Δράκοι. Αρχικά τον άχαρο αυτόν ρόλο απένειμε μέρος του τραπεζικού κατεστημένου στη Marfin Popular Bank, όταν έγιναν οι προσφορές σε Κύπρου και Πειραιώς. Ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν.

To… casting ανανεώνεται. Η εμφάνιση του ”ακτιβιστικού” Hedge Fund Centaurus στο μετοχολόγιο της Alpha έδωσε στους Έλληνες τραπεζίτες μια γεύση από το παρόν (των ανεπτυγμένων αγορών) και το μέλλον (της Σοφοκλέους).

Για τους μεγάλους ξένους θεσμικούς (που κατέχουν πολύ υψηλά ποσοστά σε όλες σχεδόν τις ελληνικές τράπεζες) ”ιερές αγελάδες” που είναι ”άγγιχτες” δεν υπάρχουν.

Όλα κρίνονται από τις επιδόσεις (του management team), τις αποδόσεις (της κάθε τραπεζικής μετοχής) και την ”αξία των μετόχων” (δηλαδή την… αξία που θα αποκομίσουν αυτοί οι θεσμικοί)!

Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… βασιλιάς Αρθούρος στην ιστορία μας, ως ένα σχεδόν ”μυθικών διαστάσεων” πρόσωπο στο τραπεζικό μας σύστημα, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό το ”πεπρωμένο”.

Μια κόπωση στην παραγωγή αξίας εκ μέρους της Alpha δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους Δράκους των αγορών, ούτε από τους φερέλπιδες μνηστήρες.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα ξένα funds, είτε είναι hedge funds, είτε private equity, είτε άλλα μεγάλα θεσμικά κεφάλαια (μεταξύ αυτών, βεβαίως, δεν μπορεί να μην υπολογιστεί πλέον και η ισχύς της MIG) θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις.

Ωστόσο, όσοι περιμένουν την με μεγάλη ευκολία εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένους τραπεζικούς ομίλους ενδέχεται να… απογοητευτούν.

Οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών συνεπάγονται δαπάνες αρκετών δισ. ευρώ για την απόκτηση πλειοψηφίας (και την αναπόφευκτη δημόσια προσφορά) σε μετρητά.

Μιλάμε για ποσά τα οποία καμία μεγάλη τράπεζα δεν έχει δώσει τα τελευταία χρόνια σε μετρητά, ενώ ακόμη και σήμερα η απορρόφηση μιας ελληνικής τράπεζας από ξένη (οπότε δεν απαιτούνται μετρητά) θα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλα διαδικαστικά προβλήματα (όπως για παράδειγμα ότι μέτοχοι αυτής της τράπεζας θα έπρεπε να γίνουν κάτοχοι μετοχών που διαπραγματεύονται μόνο στο εξωτερικό!)

Λύσεις υπάρχουν, πλην όμως δεν είναι καθόλου απλές, ενώ οι ίδιες οι εξελισσόμενες διεργασίες μεγάλων διασυνοριακών συγχωνεύσεων σε άλλες περιοχές της Ευρώπης μάλλον απομακρύνουν χρονικά την εκδήλωση τέτοιων κινήσεων στη χώρα μας.

-----Ο μάγος… Μέρλιν

Στον ρόλο αυτό βρίσκεται βέβαια η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη. Ο ίδιος στο παρελθόν είχε δείξει να είναι σφόδρα αντίθετος με τη λογική των ”εθνικών πρωταθλητών”.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η μεγάλη εξαγορά της Εθνικής στην Τουρκία, ακόμη και η εξαγορά της Γερμανός από τον όμιλο ΟΤΕ, έδειξαν ότι δεν λέει όχι σε κινήσεις που ενισχύουν ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν και… ”κρατικό ενδιαφέρον”.

Από την άλλη πλευρά, η θεωρία του ότι η είσοδος μιας μεγάλης ξένης τράπεζας, με μεγάλο δίκτυο, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, δεν φαίνεται ως τώρα να επιβεβαιώνεται από το σχήμα Εμπορικής - Credit Agricole.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να υπάρξει και η -απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις- πολιτική ”ευλογία”, για μια συνένωση κορυφής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Και η ευλογία χρειάζεται, καθώς οι συγχωνεύσεις κορυφής προϋποθέτουν (για να επιτύχουν) οικονομίες κλίμακας και πάταξη της επικάλυψης, που σημαίνει εθελούσιες εξόδους, κλείσιμο ή μεταβίβαση καταστημάτων, ακόμη και απολύσεις, πράγματα δηλαδή που δημιουργούν αναταραχή και συχνά ”πολιτικό κόστος”.

-----Το… timing

Γνώστες της αγοράς επιμένουν ότι όσα κι αν λέγονται και γράφονται, τίποτα… ”κορυφαίο” δεν πρόκειται να εκδηλωθεί πριν από το τέλος Αυγούστου, καθώς τότε θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα εξαμήνου των μεγάλων τραπεζών, κάτι που ακόμη και οι τυχόν… Δράκοι θα περιμένουν ώστε να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για την προίκα που έχουν οι ”νύφες” αλλά και την ισχύ των ενδεχόμενων ”ιπποτών”.

Κι από την άλλη, αν όντως γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, το πιθανότερο είναι ότι τα σχέδια θα παγώσουν.

Ώσπου να περάσει λοιπόν το καλοκαίρι μάλλον θα πρέπει να αρκεστούμε σε μικρότερης ”κλίμακας” γεγονότα. Όπως, για παράδειγμα, το placement στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ενδεχομένως η πώληση εκ μέρους του τελευταίου του μεριδίου που κατέχει στην Τράπεζα Αττικής.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v