Υπεύθυνες επενδύσεις: Τελειώνει το... «είσαι ότι δηλώσεις»!

Πρόσφατη κοινοτική οδηγία επιβάλλει στις εισηγμένες επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν και μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες, όπως για εργασιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα καθώς και τυχόν εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς.

  • Tου Μιχάλη Σπανού*
Υπεύθυνες επενδύσεις: Τελειώνει το... «είσαι ότι δηλώσεις»!

Μια νέα εποχή ξεκινά, όσον αφορά στην εταιρική υπευθυνότητα και τη λογοδοσία, η οποία αποκτά πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα, δημιουργώντας νέες προοπτικές και πολλαπλά οφέλη τόσο για τους οργανισμούς όσο και για τους επενδυτές.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποχρέωση δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών από εταιρείες. Με βάση την οδηγία, οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν, στοιχεία σχετικά με εργασιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και για θέματα διαφθοράς και δωροδοκίας. Το εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο διαμορφώθηκε έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις και απαιτήσεις κοινωνικών εταίρων – κυρίως επενδυτών – για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ειδικά των εισηγμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οδηγία λαμβάνει υπόψη τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στις μεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας στα κράτη μέλη την επιλογή να απαλλάξουν τις επιχειρήσεις αυτές από την υποχρέωση δημοσιοποίησης μη οικονομικών πληροφοριών στην έκθεση διαχείρισής τους. Συγκεκριμένα, η υποχρέωση δημοσίευσης στοιχείων απευθύνεται σε δημοσίου ενδιαφέροντος επιχειρήσεις (π.χ. εισηγμένες επιχειρήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, κ.ά.) που κατά μέσο όρο απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζόμενους και είτε ο ισολογισμός τους υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ, είτε ο καθαρός κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει τα 40 εκ. ευρώ.

Μέσα από τη νέα οδηγία διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με νομική υπόσταση, ωστόσο η φιλοσοφία της υπευθυνότητας φαίνεται ότι ήδη έχει εμποτίσει την επενδυτική κοινότητα που επιζητά μακροπρόθεσμη ασφάλεια και εγγυήσεις.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για στοιχεία αναφορικά με την περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοση μιας εταιρείας, καθώς και για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (ESG – Environment, Society, Governance) είναι ιδιαίτερα αυξημένο, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν στη διαχείριση των κινδύνων αλλά και στην αποτίμηση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του European Sustainable Investment Forum (Eurosif), τα σχετικά κεφάλαια υπό διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσίασαν αύξηση 22% το 2013 έναντι του 2011. Ο ρυθμός ενσωμάτωσης στοιχείων ESG στην αποτίμηση επενδύσεων παρουσίασε αύξηση 65%, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ηγούνται της τάσης προέρχονται από Γαλλία και Αγγλία. Όσον αφορά στις προτιμήσεις των επενδυτών, οι μετοχές καταλαμβάνουν με ανοδικό ρυθμό την πρώτη θέση (50%), ενώ τα ομόλογα έπονται παρουσιάζοντας πτωτική τάση (40%).

Στην ενίσχυση της ενσωμάτωσης ESG ζητημάτων σε επενδυτικές πρακτικές έχει συμβάλλει σημαντικά η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών Principles for Responsible Investment (PRI) η οποία υποστηρίζεται τόσο από το Global Compact όσο και από το UNEP Financial Initiative. To PRI, αποτελεί την κορυφαία παγκόσμια πρωτοβουλία για υπεύθυνες επενδύσεις, σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Σήμερα, 814 επενδυτικοί φορείς συμμετέχουν στο PRI οι οποίοι διαχειρίζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, 45 τρις δολάρια.

Για να μπορέσει το PRI να καλύψει το κενό ενημέρωσης για ESG δεδομένα που υπάρχει μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών δημιούργησε το Value Driver Model, το οποίο μέσω μιας δομημένης και ουσιαστικής μεθοδολογίας και με χρήση επιχειρηματικών δεδομένων, υποβοηθάει τις εταιρείες να υπολογίσουν την αποδοτικότητα επένδυσης σε πολιτικές και δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας και αειφορίας. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές εύκολα μπορούν να ενσωματώσουν την πληροφόρηση στις επενδυτικές τους αποφάσεις και αποτιμήσεις.

Πλέον, η υποχρέωση δημοσίευσης μη χρηματοοικονομικών στοιχείων από τις εταιρείες ενισχύει τη διαφάνεια και την αυτοβελτίωση των οργανισμών, διευκολύνοντας παράλληλα το έργο των επενδυτών που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις στις επενδύσεις τους, αλλάζοντας έτσι δραστικά το τοπίο της αειφορίας.

* Διευθύνων Εταίρος, Global Sustain


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v