Εξεύρεση ρευστότητας: Θέλει τρόπο και… όχι κόπο

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, «λεφτά (για χρηματοδότηση) υπάρχουν», έστω και υπό προϋποθέσεις. Τα στοιχεία, οι προϋποθέσεις και το εγχείρημα της Αγοράς Εταιρικών Ομολόγων. Γράφει ο Τ. Δουμάνογλου.

  • Του Τάκη Δουμάνογλου*
Εξεύρεση ρευστότητας: Θέλει τρόπο και… όχι κόπο

Η αγορά εταιρικών ομολόγων είναι το μέρος της κεφαλαιαγοράς όπου:

α. Οι εταιρίες δανείζονται εκτός του τραπεζικού συστήματος απευθείας από τους επενδυτές και

β. Οι επενδυτές (θεσμοί και ιδιώτες) τοποθετούν τα χρήματά τους απευθείας σε εταιρίες.

Μέχρι σήμερα η αγορά των εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Όμως οι συνθήκες αλλάζουν (το μήνυμα της ανάγκης για απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών δεν αφορά μόνο το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό -γενικότερα- χρηματοπιστωτικό σύστημα) και η εν λόγω αγορά φαίνεται να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης (ΗΠΑ 65%, Ευρωπαϊκή Ένωση 30%, Ελλάδα 0%). Εκτίμηση της INSIGHT CAPITAL είναι ότι η εν λόγω αγορά μέχρι το 2020 θα φθάσει να είναι € 20-25 δισ. [€200 δισ. x (10%-12%)].

Ειδικότερα για το Χ.Α., η δημιουργία οργανωμένης αγοράς εταιρικών (και κρατικών) ομολόγων αποτελεί πάγιο αίτημα της χρηματιστηριακής αγοράς και ελπίζεται ότι θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες στις εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια.

Τα οφέλη για το τραπεζικό σύστημα

Η ανάπτυξη της αγοράς αναμένεται να ωφελήσει παράλληλα και το τραπεζικό σύστημα:

α) Στο μέτρο που εταιρίες θα βρουν χρηματοδότηση για περαιτέρω ανάπτυξή τους, συντελώντας έτσι και στην ανάπτυξη της οικονομίας (η ανάπτυξη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο περιορισμού των επισφαλειών).

β) Επειδή μέρος των νέων κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στις τράπεζες για αποπληρωμή ήδη υπαρχόντων δανείων (ορισμένες υγιείς εταιρίες εκτιμούν ότι θα αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλότερο κόστος από το τρέχον), θα δούμε ενδεχομένως απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών και βελτίωση του δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις.

Προσφορά και ζήτηση

Προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη της αγοράς είναι η σύμμετρη ανάπτυξη τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης. Όσο σημαντικό είναι να βρεθούν οι σωστές εταιρίες με ισχυρά οικονομικά στοιχεία που θα εκδώσουν εταιρικά ομόλογα, άλλο τόσο σημαντικό είναι η δημιουργία εξειδικευμένων Αμοιβαίων Κεφαλαίων που θα επενδύουν σε αυτά.

Η δημιουργία εξειδικευμένων αμοιβαίων κεφαλαίων θα διευκολύνει τη ρευστότητα των επενδυτών και τουλάχιστον στην αρχή θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί με άλλο τρόπο. Ταυτόχρονα τα Α/Κ θα αποτελέσουν την πλατφόρμα εισόδου των μικροεπενδυτών στην αγορά.

Η ρευστότητα υπάρχει, χρειάζεται τρόπος

Η ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς Δανείων θα βοηθήσει να διαλυθεί και ο μύθος της έλλειψης ρευστότητας. Σήμερα, οι πάντες ισχυρίζονται ότι η αγορά ασφυκτιά για ρευστότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι η ρευστότητα δεν είναι το πρόβλημα, ειδικά μετά τα πρόσφατα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας.

Ρευστότητα υπάρχει στην αγορά, τουλάχιστον του εξωτερικού. Απλώς οι εταιρίες θα πρέπει να βρουν τον κατάλληλο τρόπο για να την προσεγγίσουν. Άλλωστε οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ύψους €3,85 δισ. το πρώτο πεντάμηνο του 2014 από τις τράπεζες και υγιείς ελληνικές εταιρίες αποτελεί απόδειξη του ισχυρισμού ότι "λεφτά υπό προϋποθέσεις υπάρχουν".

Εναπόκειται λοιπόν στις εταιρίες να παρουσιάσουν τον εαυτό τους κατάλληλα και αξιόπιστα Επιχειρηματικά Σχέδια, προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές ότι αξίζουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε αυτές. Για το σκοπό αυτό καλό θα ήταν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός συμβούλου με πείρα σε χρηματοδοτικά προϊόντα και προσβάσεις σε θεσμικούς επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδας.

* Ο κ. Τάκης Δουμάνογλου είναι διευθύνων σύμβουλος της INSIGHT CAPITAL, εταιρίας εξειδικευμένης σε θέματα αναδιαρθρώσεων και αναχρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v