Αναλύσεις: Αξιοπιστία και αυτορρύθμιση!

Δύο προβεβλημένα πρόσωπα από τον διεθνή χώρο της ανάλυσης, οι κ. Fritz Rau και Mike Theobald, μιλούν αποκλειστικά στο euro2day για τα βασικά σημεία ”ποιότητας” μιας ανάλυσης, για το πλήγμα που έχει δεχθεί η αξιοπιστία του χώρου και για τις προσπάθειες ρύθμισης και ”αυτορρύθμισής” του στο ”νέο” περιβάλλον.

Αναλύσεις: Αξιοπιστία και αυτορρύθμιση!
Δύο σημαντικά πρόσωπα για τον χώρο των αναλυτών, σε διεθνές επίπεδο, βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, καλεσμένοι της ”δικής μας” Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών (ΕΕΠΑΜΑ).

Πρόκειται για τον κ. Fritz Rau (πρόεδρο της EFFAS, δηλαδή της European Federation of Financial Analysts Associations), εικονιζόμενο στη φωτό αριστερά, και τον κ. Mike Theobald, στα δεξιά, πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της ACIIA (Association of Certified International Investment Analysts).

Αμφότεροι μίλησαν αποκλειστικά στο euro2day.gr για... ευαίσθητα δεδομένα του διεθνούς χώρου των αναλυτών, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα... στοιχειώδη που πρέπει να περιλαμβάνει μια ανάλυση, για το πλήγμα που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η αξιοπιστία του χώρου, αλλά και για το πώς αυτό αντιμετωπίζεται με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, καθώς επίσης και για την ”αυτορρύθμιση” του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γλύστρα

- Κύριε Rau, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σε εκτιμήσεις μεταξύ αναλυτών γιά την αξία, την αποτίμηση των εταιριών. Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα απαραίτητα στοιχεία στην επικοινωνία μεταξύ αναλυτή και εταιρίας ώστε να έχουμε περισσότερο αξιόπιστες αναλύσεις;

Θεωρώ ότι πρέπει να αποφεύγουν κάποιοι αναλυτές να εκτιμούν τα μεγέθη εταιριών βασιζόμενοι στη σύγκλιση εκτιμήσεων άλλων αναλυτών (market consensus), δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν την κατευθυνόμενη ανάλυση.

Θα έπρεπε να εισάγουν στις αναλύσεις τους εκείνα που γνωριζουν για τα κλαδικά δεδομένα της εταιρίας, να παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις τους και στη συνέχεια να συγκρίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις με τις συγκλίνουσες (consensus). Εφόσον προκύπτει ότι η εκτίμηση του αναλυτή είναι ορθή και διαφέρει από τη συγκλίνουσα, τότε η γνώμη του προσφέρει προστιθέμενη αξία.

- Κύριε Theobald, ποια εκτιμάτε ότι είναι η αξιοπιστία των αναλύσεων μετά τα πρόσφατα φαινόμενα που απασχόλησαν τον Τύπο σε σχέση με αμφιλεγόμενες αναλύσεις;

Το περιβάλλον βελτιώνεται. Υπάρχουν δύο σημαντικές οδηγίες που αναπτύσσονται και εισήχθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να προστατευτεί ο επενδυτής και να αποφευχθούν τα προβλήματα που αναφέρατε.

Αυτές είναι η Οδηγία ”Περί Κατάχρησης Αγοράς” (Μarket Abuse Directive) και η Οδηγία επί της Αγοράς των Χρηματοοικονομικών Μέσων (MIFID, ευρύτερα γνωστή και ως ISD).

Το επόμενο σημαντικό τμήμα αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να είναι η ενσωμάτωση των οδηγιών αυτών στις δομές εποπτείας της κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε. Ένα απο τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της προσεγγισης (στην Ε.Ε.), σε σύγκριση με ό,τι έγινε αποδεκτό στις ΗΠΑ, είναι ότι βασίζεται στην προσέγγιση ”βάσει αρχών” (”principles based” approach”) αντί εκείνη της προσέγγισης ”κατά περίπτωση νομολογίας” (”case law based” approach).

Εκτός των διά του νόμου αντιμετωπίσεων του φαινομένου, πολλές επαγγελματικές ενώσεις (professional bodies) έχουν υιοθετήσει και αναπτύξει τους δικούς τους εσωτερικούς νόμους αντιμετώπισης των εξελίξεων αυτών.

Για παράδειγμα, η ανάπτυξη μετρήσεων (benchmarking) σε Επαγγελματική Ηθική από την EFFAS μεταξύ των ευρωπαικών επαγγελματικών ενώσεων αναλυτών και η εφαρμογή συγκεκριμένων προτύπων αρχών (guideline principles) από την ACIIA σε διεθνές επίπεδο.

Ο κώδικας δεοντολογίας της Ελληνικής Ένωσης Αναλυτών (ΕΕΠΑΜΑ) είναι πλήρως συμβατός με τις αρχές που προαναφέρθηκαν. Στο πλαίσιο αυτών των δομών οι αναλυτές έχουν πλέον τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους ενασχόλησης.

- Κύριε Rau, έχετε εντοπίσει πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων αναλύσεων;

Η παροχή αξιόπιστης διαδικασίας ανάλυσης προϋποθέτει ότι οι αναλυτές έχουν υψηλή ποιότητα, τόσο σε όρους ικανοτήτων ανάλυσης για τον εντοπισμό υποτιμημένων εταιριών όσο και σε όρους εφαρμογής κανόνων δεοντολογίας, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα.

Επιπλέον ο αναλυτής χρειαζεται να είναι καλός γνώστης της εταιρίας που αναλύει και του κλάδου στον οποίο αυτή η εταιρία ανήκει. Πρέπει, επίσης, ο αναλυτής να αξιολογεί τόσο τις στρατηγικές όσο και τις κατευθύνσεις που ακολουθεί η διοίκηση της αναλυόμενης εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής μιας ανάλυσης πρέπει επίσης ο αναλυτής να προχωράει σε δικές του εκτιμήσεις των κρίσιμων μεγεθών της εταιρίας. Αυτή η βασική λειτουργία ανάλυσης ασφαλώς και συνοδεύεται από βαθμό κινδύνου και αβεβαιότητας, όπως κάθε πρόβλεψη εξάλλου.

Η σωστή άσκηση των καθηκόντων της ανάλυσης προυποθέτει άρτια εκπαίδευση του αναλυτή σε απαραίτητα εργαλεία. Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός της διεθνούς επαγγελματικής πιστοποίησης Certified International Investment Analyst (σ.σ. η οποία παρέχεται στην Ελλάδα από την ΕΕΠΑΜΑ) παρέχει τα αναγκαία εργαλεία τόσο σε προδιαγραφές γνώσεων όσο και σε επαγγελματική ευσυνειδησία.

- Κύριε Theobald, αξίζει τον κόπο μία εισηγμένη σε χρηματιστήριο εταιρία να επιδιώκει την έντονη κάλυψή της από αναλυτές;

Είναι στρατηγική αναγκαιότητα μία εταιρία με εισηγμένες σε χρηματιστήριο μετοχές να καλύπτεται από αναλυτές προκειμένου να εξεταστεί για το χαρτοφυλάκιο μεγάλων επενδυτών. Εάν μία εταιρία ενδιαφέρεται γιά την άντληση κεφαλαίων από το χρηματιστήριο, είναι απαραίτητο να παρέχει σχετική και χρήσιμη γιά την αγορά πληροφόρηση.

Αυτή η πληροφόρηση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληροφορίες βασισμένες σε προβλέψεις. Όπως σημειώσαμε προηγουμένως, η ανάλυση σχετίζεται έντονα με την αξιολόγηση των προβλέψεων αυτών και τη σχέση τους με την αγοραία αξία της εταιρίας.

Η αξιολόγηση και οι αναλύσεις που διεξάγονται από τους ίδιους τους αναλυτές και κατευθύνονται σε επενδυτές παρέχουν μία σε βάθος θεώρηση των επενδυτικών κινδύνων και αποδόσεων, τόσο κάθε εταιρίας χωριστά όσο και της αγοράς στο σύνολό της. Επομένως, όσο πλατύτερη είναι η κάλυψη της μετοχής από αναλυτές τόσο το καλύτερο.

Η κάλυψη οδηγεί σε προφύλαξη της αγοράς από την ύπαρξη ευρύτατα υποτιμημένων εταιριών, που θα συνέβαινε εφόσον έλειπαν αναλύσεις, και σε συνακόλουθη μείωση του κόστους κεφαλαίων των εταιριών, βοηθώντας έτσι στην αποτελεσματικότητα των κεφαλαιαγορών.

- Τον τελευταίο καιρό γίνεται πλέον λόγος και στην Ελλάδα για την ανάγκη πιστοποίησης των αναλυτών. Τελικά κύριε Theobald, γιατί, κατά τη γνώμη σας, ένα πιστοποιητικό όπως το CIIA είναι απαραίτητο για έναν επαγγελματία στον τραπεζικό και χρηματιστηριακό τομέα;

Ο σχεδιασμός των εξετάσεων γιά το CIIA περιλαμβάνει σημαντική κάλυψη τόσο των εθνικών όσο και διεθνικών δεδομένων της νομοθεσίας και της επαγγελματικής πρακτικής, παρέχοντας έτσι πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα πιστοποιητικά που δεν περιλαμβάνουν αυτές τις διαστάσεις εντός της εξεταστέας ύλης τους.

Τo CIIA συνδυάζει εθνικά και διεθνικά (π.χ. Ε.Ε.) δεδομένα με παγκόσμια κοινή βασική ύλη εξετάσεων, απαραίτητη στον επαγγελματία που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v