Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θ. Φέσσας: ”Τι θα κάνω με τα λεφτά της Q”!

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το deal για την πώληση της Q-Telecom, ο επικεφαλής και μεγαλομέτοχος της Info-Quest, Θ. Φέσσας, σκιαγραφεί τα σχέδιά του αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης των κεφαλαίων της πώλησης, το κινέζικο ”όραμα” και τις κινήσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς να ξεχνάει και τους... μετόχους του.

Θ. Φέσσας: ”Τι θα κάνω με τα λεφτά της Q”!
Σε λίγες εβδομάδες ο κ. Θόδωρος Φέσσας θα έχει ένα ”πρόβλημα” που όλοι θα... ήθελαν να έχουν!

Ο κ. Φέσσας, που με την οικογένειά του ελέγχει περίπου το 70% της εισηγμένης Info-Quest, θα πρέπει να βρει τι θα κάνει τα 325 εκατ. ευρώ που καταφθάνουν -οσονούπω- στα ταμεία της εταιρείας του, μετά την πώληση της Q-Telecom, ποσό που καμία ελληνική εταιρεία δεν διαθέτει, πλην των τραπεζών.*

Με το καπέλο του ιδρυτή και ηγέτη της Info-Quest, θα πρέπει να κατευθύνει την εταιρεία με τα δυσανάλογα, για τα μεγέθη της, μετρητά σε προορισμούς που θα εξασφαλίσουν το στοιχείο της ανάπτυξης.

Ο εκδότης της ”αδελφής” του euro2day εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ” Κ. Κοντογεώργος συζήτησε με τον ιδρυτή της Info-Quest για την εταιρεία, τα λεφτά της Q-Telecom, το κινέζικο όραμα και τις κινήσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Ένα τμήμα της συνέντευξης προδημοσιεύεται σήμερα στο euro2day.

Συνέντευξη στον Κ. Κοντογεώργο

-Κύριε Φέσσα, τα λεφτά από την πώληση της Q-Telecom, κάπου 325 εκατ. ευρώ, τι θα τα κάνει η Info-Quest;

Σίγουρα δεν θα χρησιμοποιηθούν όλα από την εταιρία για να κάνει καινούργιες επιχειρηματικές κινήσεις. Είναι πολύ μεγάλο το ποσό για να το χρησιμοποιήσει όλο η εταιρία. Συνεπώς, αν δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε τα λεφτά, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να τα επιστρέψουμε στις τράπεζες για να μην πληρώνουμε τους τόκους...

-Είναι αυτονόητο ότι θα κάνετε και μια επιστροφή κεφαλαίου. Δεν μπορείτε να την αποφύγετε...

Σίγουρα και οι μέτοχοι της εταιρίας πρέπει να ανταμειφθούν για την υπομονή τους... Η διοίκηση της εταιρίας θα δει πολύ σοβαρά μέτρα που θα ικανοποιήσουν τους μετόχους της.

-Στις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις σας, όποιες και να ’ναι αυτές, θα χρησιμοποιήσετε ”leverage”; Έστω για κάποιο buy out...



Buy out; Τι θα πει buy out στην Ελλάδα σήμερα; Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν σοβαρά buy outs, αλλά κι αν υπήρχαν, δεν έχει νόημα το leverage, αφού με την ολοκλήρωση της πώλησης της Q-Telecom θα έχουμε μετρητά.

Το leverage ίσχυε μέχρι σήμερα που η εταιρία έστηνε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες είτε δανειζόμενη επενδυτικά κεφάλαια, όπως κάναμε στην περίπτωση της Q-Telecom με το ομολογιακό δάνειο, είτε δανειζόμενη κεφάλαιο κίνησης, όπως είναι η περίπτωση της πληροφορικής, όπου πιστώνονται οι πελάτες της με την έννοια ότι πληρώνουν αργότερα απ’ ό,τι πληρώνει η εταιρία τους προμηθευτές της. Είναι ένας τρόπος που ευδοκιμεί δυστυχώς στην Ελλάδα, γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά.

-Θα συνεχίσετε να ασχολείστε με τις τηλεπικοινωνίες ή μήπως έχει κλείσει το κεφάλαιο αυτό;

Δεν έχει κλείσει με την έννοια ότι αποκλείεται να μην ξαναασχοληθούμε με τηλεπικοινωνίες, γιατί οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική είναι πολύ συνδεδεμένες δραστηριότητες.

Έχει κλείσει στο άμεσο μέλλον, με την πώληση της Q-Telecom, ένας ορίζοντας που αφορούσε τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Εγώ νομίζω ότι ο ορίζοντας που ανοίγεται τώρα μπροστά μας έχει μια άλλου είδους διάσταση, που σημαίνει ότι θα μεταφέρουμε την εμπειρία μας από την ελληνική αγορά στη βαλκανική αγορά.

Αναφέρομαι στις υπηρεσίες υποστήριξης των πληροφορικών συστημάτων τηλεπικοινωνιακών εταιριών και όχι στη δημιουργία εταιρίας τηλεπικοινωνιών σε άλλη χώρα.

-Ποια είναι η αγορά στην οποία θα δραστηριοποιηθείτε πρωταρχικά;

Πρωταρχικά είναι η αγορά των υπηρεσιών. Πρώτα στη Ρουμανία, μετά στη Βουλγαρία. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε, οι εξελίξεις μπορεί να τρέξουν γρηγορότερα ή αργότερα, ανάλογα και με το έδαφος που βρίσκουμε μπροστά μας.

-Βασικά εσείς βλέπετε ”μέλλον” και ”προοπτικές” για την Info-Quest;

Αλίμονο αν δεν έβλεπα μέλλον και προοπτικές! Ιδιαίτερα εγώ που επενδύω στην εταιρία μου και στις προοπτικές της. Σίγουρα, βρισκόμαστε σε μια καλή συγκυρία, όπου χάρη στην πώληση της Q-Telecom θα έχουμε ρευστό σε μια αγορά η οποία σήμερα δεινοπαθεί...

Εγώ, πάντως, δεν ξέρω καμία εταιρία που να έχει τόσα μετρητά στα ταμεία της όσα η Info-Quest μετά την πώληση της Q-Telecom, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαϊκών εταιριών, εδώ και στα Βαλκάνια...

Tο ζήτημα είναι τι κάνουμε το ρευστό ώστε να μην ξεφύγουμε από το χώρο μας κι αρχίσουμε να ψάχνουμε για επενδύσεις σε άλλους χώρους. Δεν ξέρω, μπορεί να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και εκτός του χώρου που γνωρίζω, αλλά αυτό είναι κάτι που πιθανόν δεν ξέρουμε να το κάνουμε. Η μόνη μας εμπειρία είναι η εταιρία ταχυμεταφορών ACS, που μας έχει ταλαιπωρήσει αρκετά μέχρι να ανακάμψει φέτος.



---”Το μέλλον μας στην Κίνα”

-Είστε πρόεδρος στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κίνας, σε λίγες μέρες διοργανώνετε ταξίδι επιχειρηματιών με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Στυλιανίδη στην Κίνα. Τι βλέπετε για την Κίνα; Να εισάγουμε ή να εξάγουμε;

Και τα δύο, αν είναι όμως να εισάγουμε, τουλάχιστον να προσθέτουμε κάποια αξία, είτε διαμετακόμιση λέγεται αυτή είτε μεταφορικά είτε διαχείριση.

-Η Info-Quest τι θα εισάγει;

Η Info-Quest έχει μια σχέση εισάγοντας τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την Κίνα, έχει μια συνεργασία με τη Huawei που χρησιμοποίησε και στην Q-Telecom, πιθανόν λοιπόν να συνεχισθούν τέτοιου είδους εισαγωγές...

Πιθανόν επίσης να αναπτύξουμε κάποια σχέση με τη Lenovo που επιδιώκει να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής PCs στον κόσμο. Η Lenovo έχει αγοράσει τα PCs της ΙΒΜ και τα διαθέτει στην παγκόσμια αγορά....

...Νομίζω ότι η Κίνα είναι το μέλλον και της Ελλάδας, με την έννοια ότι αν μπορέσουμε να γίνουμε ο πόλος έλξης των Κινέζων για την περιοχή και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούμε (όσο είναι ακόμη νωρίς, που δυστυχώς δεν είναι) τη συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Κινέζοι μας βλέπουν σαν πετυχημένους διοργανωτές του 2004, το οποίο έχουν βάλει σαν ”πήχη” για να το ξεπεράσουν και παράλληλα μας βλέπουν σαν τους συνεχιστές του αρχαιοελληνικού πνεύματος που το εκτιμούν, γιατί κι αυτοί υπερηφανεύονται για την παράδοσή τους και τον πολιτισμό τους.

Στα μάτια των Κινέζων η Ελλάδα προσλαμβάνει δυσανάλογα υψηλότερη αξία από αυτή που μας αναγνωρίζουν άλλοι λαοί.

* Προδημοσίευση από το φύλλο 401 της εφημερίδας ”Μέτοχος” που θα κυκλοφορήσει, με το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, στις 24 Νοεμβρίου 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v