Χρ. Σπανός: ”Αναγκαία η σταθεροποίηση της αγοράς”

Η ήδη διαφαινόμενη σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη και η επιστροφή του ”ιδιώτη επενδυτή” είναι τα ζητούμενα για τη βελτίωση του κλίματος στη Σοφοκλέους, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΘΕ και γενικός διευθυντής της Ερμής ΑΕΔΑΚ, Χρίστος Σπανός, τονίζοντας το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και την κερδοφορία αρκετών επιχειρήσεων.

Χρ. Σπανός: ”Αναγκαία η σταθεροποίηση της αγοράς”
Την αισιοδοξία του για την μεσομακροπρόθεσμη θετική εξέλιξη τόσο της αγοράς όσο και της οικονομίας, εκφράζει ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) και γενικός διευθυντής της Ερμής ΑΕΔΑΚ, κ. Χρίστος Σπανός.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της Σοφοκλέους ο κ. Σπανός τονίζει ότι η σταθεροποίηση του γενικού δείκτη σε λογικά επίπεδα είναι επιθυμητή περισσότερο από κάθε άλλο, και κυρίως η επιστροφή του ”μεγάλου ασθενή” αλλά και ”επενδυτή -κλειδί” που δεν είναι άλλος από τον ιδιώτη επενδυτή, στο προσκήνιο.

Φυσικά, όπως επισημαίνει, η επιστροφή των ιδιωτών στο ΧΑΑ προϋποθέτει την αποκατάσταση της ”εμπιστοσύνης”, η οποία εκτιμά ότι σταδιακά θα επανακτηθεί.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην Αλεξία Κονάχου

- Πως σχολιάζετε την εικόνα της αγοράς;

”Είναι σαφές ότι διακρίνονται πλέον τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Και το σημαντικότερο, στην παρούσα φάση δεν είναι τίποτε άλλο από την τεχνική αντίσταση του γενικού δείκτη σε λογικά επίπεδα, γεγονός το οποίο θα απομακρύνει τον κίνδυνο επιστροφής σε νέα χαμηλά. Σε γενικές γραμμές πάντως το υπάρχον κλίμα είναι μάλλον θετικό”.

- Ποιά επίπεδα είναι αυτά;

”Κοιτάξτε, δεν είναι σκόπιμο να προβλέπουμε τα επίπεδα, το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση. Να μπορεί δηλαδή η αγορά σε ενδεχόμενες διαδοχικές πιέσεις, να αντιστέκεται. Θυμηθείτε για παράδειγμα τι είχε συμβεί την εποχή πριν το πέρασμα στις ώριμες αγορές, τότε πιστέψαμε ότι ο γενικός δείκτης θα σταθεροποιούνταν στις 3.000 – 3.100 μονάδες, και διαψευστήκαμε.

Γι’ αυτό επιμένω ότι τεχνικά η αγορά θα πρέπει απλώς να δείξει σημάδια αντίστασης τα οποία θα μπορεί να κρατήσει”.

- Ποιοί παράγοντες θα προκαλέσουν αυτή τη σταθεροποίηση;

”Είναι κυρίως θέμα ζήτησης, διότι η προσφορά τίτλων σε αυτά τα επίπεδα φθίνει . Εάν σταθεροποιηθεί η ζήτηση και δεν προκύψει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη στο ελληνικό ή διεθνές περιβάλλον, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε σε αύξηση των τοποθετήσεων από ξένους και έλληνες θεσμικούς.

Περισσότερο από όλους όμως περιμένουμε την επιστροφή στην αγορά του μεγάλου ”ασθενή” και ταυτόχρονα ”επενδυτή -κλειδί”, που δεν είναι άλλος από τον ιδιώτη επενδυτή, του οποίου η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί και θα πρέπει πάση θυσία να αποκατασταθεί”.

- Μπορούμε να περιμένουμε ”δυναμική” επανεμφάνιση ξένων θεσμικών;

”Οι ξένοι θεσμικοί δεν μας αντιμετωπίζουν πλέον ως αναδυόμενη αγορά. Μας βλέπουν συγκριτικά με τις ώριμες αγορές όπου τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά, όπως για παράδειγμα διαφάνεια στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιριών, τήρηση διεθνών λογιστικών προτύπων, εταιρική διακυβέρνηση κ.ο.κ.

Ωστόσο, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό, αλλά και η κερδοφορία αρκετών επιχειρήσεων θετική”.

- Πως σχολιάζετε την εικόνα της αγοράς των α/κ;

”Οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων και ιδίως των μετοχικών εσωτερικού έχουν δεχτεί μια άδικη κριτική, αφού μοιραία οι αποδόσεις τους ακολουθούν λίγο ως πολύ τις αντίστοιχες τάσεις της χρηματιστηριακής αγοράς. Πράγμα λογικό.

Όμως οι ΑΕΔΑΚ προσφέρουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων προκειμένου να ελασχιστοποιείται ο κίνδυνος. Οι επενδυτές των αμοιβαίων που φρόντισαν να κατανείμουν τα κεφάλαιά τους σε διάφορους τύπους α/κ ελαχιστοποίησαν τις απώλειες”.

- Ποιά είναι σήμερα η ιδανική διασπορά;

”Σε ένα συντηρητικό επενδυτή με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, θα πρότεινα την τοποθέτηση 40% σε διαχείρισης διαθεσίμων, 20% σε ομολογιακά, 30% σε μετοχικά εσωτερικού και το υπόλοιπο σε μετοχικά εξωτερικού”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v