Bobby Rakhit: ”Προτιμήστε μετοχές”

Σχετική αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, διατυπώνει ο κ. Bobby Rakhit, Vice President της FactSet JCF, σε συνέντευξη του στο euro2day.gr.

Bobby Rakhit: ”Προτιμήστε μετοχές”
Σχετική αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές μετοχές παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία, διατυπώνει ο κ. Bobby Rakhit, Vice President της FactSet JCF, σε συνέντευξη του με ημερομηνία 27 Ιουνίου του 2005.

Αν και προβλέπει ένα πιο δύσκολο δεύτερο εξάμηνο για τις μετοχές συνολικά, εντούτοις, η πτώση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και οι ελκυστικότεροι δείκτες αποτίμησης των ευρωπαϊκών μετοχών, ενισχύουν την πρόταση υπέρ των μετοχών ως επενδυτική επιλογή.

Το κείμενο της συνέντευξης στο Γιώργο Σαββάκη



- Ποίες είναι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή αλλά και το ρυθμό αύξησης τους για τους βασικούς ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους δείκτες στο πρώτο εξάμηνο του έτους; Διακρίνουμε μια μείωση στο ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών;

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών καταδεικνύουν ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιριών θα κινηθούν ανοδικά κατά 14,6% για το 2005, μέγεθος το οποίο έχει αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 2,50% από το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Αντιθέτως, τα κέρδη των αμερικάνικων εταιριών εκτιμάται να κινηθούν ανοδικά κατά 12,7% και ο ρυθμός ανοδικής αναθεώρησης κινείται στο 0,7% από το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Παρόλο που τα κέρδη μεγεθύνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι πιο δυναμικό για τις αμερικάνικες εταιρίες.

Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται εξαιτίας των προβλημάτων που παρατηρούνται στις αγορές ενέργειας και πρώτων υλών, ενώ και τα εμπορικά ελλείμματα κινούνται σε ανησυχητικά επίπεδα.

- Γιατί χαρακτηρίζεται τις ευρωπαϊκές μετοχές ελκυστικότερες εν συγκρίσει με τις αμερικάνικες μετοχές;

Όλα τα σενάρια προβλέψεων και εκτιμήσεων που αναλύουμε, δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι υποτιμημένες σε σχέση με τις αμερικανές μετοχές, ενώ οι αμερικάνικες μετοχές βρίσκονται πιθανόν στις ”δίκαιες” αποτιμήσεις τους. Οι διαφορές στους δείκτες αποτίμησης έχουν μειωθεί από τις αρχές του έτους, όμως παρά το ισχυρό ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών από την αρχή του έτους, παραμένουμε θετικοί για τις μετοχές, γιατί απλά αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε εναλλακτικές ελκυστικές επενδύσεις.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε την ψυχολογία της αγοράς την παρούσα χρονική στιγμής;

Οι μετοχικές αγορές δεν έχουν εντυπωσιαστεί από την καλή εταιρική εικόνα. Παρά την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου, η Wall Street εξακολουθεί να καταγράφει ζημιές, τόσο ο Dow Jones, όσο και οι NASDAQ και S&P 500.

Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν κινηθεί καλύτερα, κυρίως η Γαλλία παρά την πρόσφατη διόρθωση, με τον δείκτη CAC-40 να έχει απόδοση της τάξεως του 9,6% από την αρχή του έτους, ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με κέρδη της τάξεως του 5,90 και ο δείκτη DJ Stoxx 600 με κέρδη της τάξεως του 7,9%.

Μια προσεχτική ματιά στις προτάσεις των οικονομικών αναλυτών φανερώνει την αναποτελεσματικότητα τους, αλλά παρόλα αυτά η συμβολή τους είναι σημαντική για την εξαγωγή πληροφοριών για τις εταιρίες.

Από τον Οκτώβριο του 2004, παρατηρήσαμε μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ των προτάσεων τους και της απόδοσης του δείκτη DJ Stoxx 600. Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι οι προγενέστερες εκτιμήσεις επηρεάζουν τις μεταγενέστερες και η κατάρρευση των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας και η συνεχής πτώση των τιμών των μετοχών για μια 3ετία έχει δημιουργήσει μια επιφυλακτικότητα στις τάξεις των αναλυτών, σε συνδυασμό με την έντονη αποστροφή των επενδυτών έναντι του κινδύνου.

Αν και παράδοξο, οι διαφορές μεταξύ των προτάσεων των αναλυτών και της πραγματικής κίνησης της αγοράς αποδεικνύει δύο πράγματα: την έλλειψη κερδοσκοπίας στις ευρωπαϊκές αγορές και τη –μη υπερτίμηση τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου φέτος, ειδικά μετά τα ”ΟΧΙ” στο γαλλικό και ολλανδικό δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι περισσότερο από καλοδεχούμενη για τις ευρωπαϊκές μετοχές και εταιρίες. Η προοπτική για τις ευρωπαϊκέ αγορές είναι θετική, αν και το δεύτερο εξάμηνο θα είναι ”δυσκολότερο” από ότι το πρώτο, αφού τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, η πιο ήπια παγκόσμια ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα καθορίζουν την τελική έκβαση.

- Ποίους κλάδους θα χαρακτηρίζατε ως ”ελκυστικότερους”;

Στην αμερικάνικη οικονομία, μερικοί κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες εμφανίζουν κερδοφορία η οποία χαρακτηρίζεται πιο συγκρατημένη από ό,τι οι αρχικές εκτιμήσεις. Οι λογιστικές ανωμαλίες (περιπτώσεις Fannie Mae και Freddie Mac) αύξησαν το συστημικό κίνδυνο, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας είναι χωρισμένος στα δύο, ανάμεσα στην αδύναμη IBM και την δυνατή Intel και την πτώση στη μετοχή της Microsoft παρά τα καλά αποτελέσματα.

Ο πετρελαϊκός κλάδος συνεχίζει να συνεισφέρει στα συνολικά κέρδη. Για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προοπτικές του κλάδου μας δημιουργούν απαισιοδοξία. Η εικόνα των κερδών στην Ευρώπη είναι πιο ”καθαρή” σε σχέση με τις ΗΠΑ. Τα κέρδη αναθεωρούνται ανοδικά, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι στα υψηλά του, ενώ οι τράπεζες φαίνονται υγιείς λόγω των περιθωρίων αλλά και λόγω της συγκέντρωσης.

- Πώς βλέπετε την εγχώρια αγορά μετοχών;

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη, του πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την Ελληνική αγορά, είναι εντυπωσιακή καθώς η αύξηση των κερδών ανά μετοχή κινείται στο 28% για το 2005, μέγεθος το οποίο έχει αναθεωρηθεί θετικά πάνω από 10% από την αρχή του έτους.

Τα επίπεδα αποτίμησης μπορούν να χαρακτηρισθούν ”λογικά”, με το P/E να κινείται στο 14,4 για το 2005, 8% premium σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, το οποίο όμως δικαιολογείται λόγω των αυξημένων προσδοκιών για την κερδοφορία. Πιστεύω ότι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τουλάχιστον έως τα τέλη του 3ου τριμήνου του έτους, ενώ οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μπορεί να ενισχυθούν σημαντικά από την γενικότερη εταιρική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v