"Η Κύπρος να συντάξει αναπτυξιακό μνημόνιο"

Πρέπει να συνταχθεί αναπτυξιακό μνημόνιο, τονίζει ο CEO της KPMG Κύπρου, Ανδρέας Χριστοφίδης. "Αισιόδοξη" η πρόβλεψη για ύφεση 9%. Τα πρώτα θετικά μηνύματα από ξένους πελάτες και η στρατηγική για ιδιωτικοποιήσεις.

Η Κύπρος να συντάξει αναπτυξιακό μνημόνιο
O CEO της KPMG Κύπρου Ανδρέας Χριστοφίδης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις. «Η εκτίμηση για ύφεση 9% το 2013 είναι αισιόδοξη, γι' αυτό και θα πρέπει από μόνοι μας να συντάξουμε ένα διαφορετικό μνημόνιο, αναπτυξιακού χαρακτήρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναγνωρίζει επίσης τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές εταιρείες, επισημαίνοντας πως «άμεση προτεραιότητα των επιχειρήσεων πρέπει να είναι η στρατηγική διαχείριση της διαθέσιμης ρευστότητας, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της κοστολογικής βάσης, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών».

Ωστόσο, δηλώνει αισιόδοξος για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, συμπληρώνοντας πως τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει ο γνωστός οίκος από τους πελάτες του είναι ενθαρρυντικά.


ΕΡ.: Κύριε Χριστοφίδη, πιστεύετε πως είναι διαχειρίσιμο το κυπριακό χρέος κάτω από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις 25 Μαρτίου;

ΑΠ.:
Η Κύπρος έχει προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και για χρηματοδότηση των ελλειμμάτων. Μετά την απόφαση του Eurogroup, ουσιαστικά τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδία κεφάλαια, εφόσον σε αυτή συμμετέχουν οι μέτοχοι, κάτοχοι αξιόγραφων, ομολόγων και ανεξασφάλιστοι καταθέτες.

Ουσιαστικά αυτήν τη στιγμή τα €10 δισ. που θα δοθούν θα αφορούν αναχρηματοδότηση παλαιού χρέους €6 δισ., χρηματοδότηση ελλειμμάτων κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής και ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού και άλλων πιθανώς ιδρυμάτων. Άρα το επιπρόσθετο δημόσιο χρέος θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο.

Εν πάση περιπτώσει, η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει ότι είναι ευέλικτη. Έτσι πιστεύω ότι με τη σωστή κυβερνητική πολιτική μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατρέψουμε τις επικρατούσες τάσεις και να επιφέρουμε την αναγκαία ανάπτυξη που θα μας δώσει την δυνατότητα να διαχειριστούμε το χρέος αυτό.


ΕΡ.: Ποια νομίζετε πως πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής  πολιτικής από τώρα και στο εξής;

ΑΠ.:
Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία που ακολούθησαν οι οικονομίες οι οποίες βρίσκονται σε μνημονιακό πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε να απορροφηθούν το συντομότερο οι συνέπειες από την εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να αρχίσει η ανάκαμψη.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώθησης της ανάπτυξης, ενίσχυσης της ρευστότητας και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της οικονομίας. Είναι απαραίτητο να προωθηθούν τέτοια κίνητρα, φορολογικά, πολεοδομικά και άλλα, ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Θεωρούμε ότι η εκτίμηση για ύφεση 9% το 2013 είναι αισιόδοξη, γι' αυτό και θα πρέπει από μόνοι μας να συντάξουμε ένα διαφορετικό μνημόνιο, αναπτυξιακού χαρακτήρα. Απώτερος στόχος μας θα πρέπει να είναι η συντομότερη έξοδός μας στις αγορές.


ΕΡ.: Οι Ευρωπαίοι έχουν μιλήσει για ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων των Κυπριακών Ημικρατικών Οργανισμών. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πάντοτε μια καλή ή μια κακή επιλογή;

ΑΠ.: Οποιεσδήποτε μετοχοποιήσεις συνήθως γίνονται σε περιόδους οικονομικής σταθερότητας, ή ακόμη ανάπτυξης και μετά από σωστό στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να διασφαλίζονται τα σωστά οικονομικά ανταλλάγματα, οι θέσεις εργασίας, η διατήρηση του ανταγωνισμού και όχι η δημιουργία ολιγοπωλίων και η πρόσβαση όλων των κατοίκων σε κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό.

Μπορεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υπήρξαν αποκρατικοποιήσεις, όμως η Κύπρος έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά. Είμαστε ένα νησί υπό τουρκική κατοχή όπου υπάρχουν σημαντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον άμεση ιδιωτικοποίηση πιθανότατα θα δημιουργήσει ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια πλήττοντας το κοινωνικό σύνολο.

Από την άλλη, η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή ίσως που να έχει σχέση με την κύρια ασχολία του ημικρατικού οργανισμού αναμένεται να προσφέρει συνέργειες που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής και να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης.


ΕΡ.: Ποιος είναι ο ρόλος των Εγκεκριμένων Λογιστών στην τρέχουσα συγκυρία; Χρειαζόμαστε ως κοινωνία και ως οικονομία περισσότερο ή λιγότερο τις υπηρεσίες των ελεγκτικών οίκων και των συμβούλων γενικότερα;

ΑΠ.:
Αυτήν τη στιγμή απαιτείται να υπάρξουν τεκμηριωμένες τεχνοκρατικές απόψεις ώστε να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

Παραμένουμε στη διάθεση της κυβέρνησης να παρέχουμε τεχνογνωσία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές μας και για να βρεθούν οι λύσεις που θα μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη. Η κοινωνία έχει ανάγκη να ακούσει πραγματικότητες και πώς τα μέτρα θα επηρεάσουν την καθημερινότητά του. Εμείς ως KPMG είμαστε κοντά στους πελάτες και στην κοινωνία, παρέχοντας τις υπηρεσίες και προσπαθώντας να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις ώστε οι επιχειρήσεις, κι ειδικά οι μικρομεσαίες, να καταστούν βιώσιμες.


ΕΡ.: Η KPMG δραστηριοποιείται από το 1948 και είναι σήμερα ένας από τους πιο μεγάλους και αξιόπιστους ελεγκτικούς και συμβουλευτικούς οίκους στην εγχώρια αγορά. Η εταιρεία σας βραβεύτηκε κατά καιρούς και με διάφορα βραβεία. Ποιοι οι στόχοι της KPMG στην Κύπρο; Τι μηνύματα θέλετε να αποστείλετε στους υφιστάμενους πελάτες σας και στους υποψήφιους πελάτες σας;

ΑΠ.:
Πέρα από τη συνέχιση της ανάπτυξης των εργασιών μας στην Κύπρο, βασικό μέλημά μας παραμένει η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Κύπρου και η άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο στο επιχειρηματικό περιβάλλον όσο και στην κοινωνία.

Στεκόμαστε κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά στις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέρουμε τεχνογνωσία, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με κατανόηση στην τιμολογιακή μας πολιτική. Στους υφιστάμενους πελάτες μας θα ήθελα να απευθύνω μήνυμα στήριξης και συνεχούς προσπάθειας για οικονομική ανοικοδόμηση του τόπου.

Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε κάθε υποψήφιο πελάτη μέσα από την πλειάδα των υπηρεσιών που προσφέρουμε σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες της Κύπρου. Όταν αναπτύσσονται οι πελάτες μας τότε και η εταιρεία μας αναπτύσσεται, γι' αυτόν τον λόγο στεκόμαστε δίπλα τους αυτήν τη δύσκολη στιγμή.


ΕΡ.: Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες και οι στόχοι που πρέπει να έχει σήμερα μια υγιής επιχείρηση στη Κύπρο;

ΑΠ.:
Αυτήν τη στιγμή οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι μεγάλες, ειδικά αυτές που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στα δύο μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα. Επιπλέον, σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις παρουσιάζονται και από τους περιορισμούς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που έχουν επιβληθεί.

Τονίζεται επιπλέον ότι ξένοι προμηθευτές δεν αποδέχονται τις εγγυητικές που εκδίδονται από τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνονται οι εισαγωγές. Μέσα σε αυτό το κλίμα άμεση προτεραιότητα είναι η στρατηγική διαχείριση της διαθέσιμης ρευστότητας. Ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της κοστολογικής βάσης, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, θα πρέπει να αποτελούν βασικούς στόχους.


ΕΡ.: Ποιες προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος σας τα επόμενα χρόνια;

ΑΠ.:
Δυστυχώς το αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup, για τον τραπεζικό τομέα, ήταν οδυνηρό. Ο τομέας των υπηρεσιών είναι συνδεδεμένος με το τραπεζικό σύστημα και αποτελεί, μέχρι το 2012 τουλάχιστον, πέραν του 40% του ΑΕΠ τη χώρας.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας είναι ενθαρρυντικά, όμως η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη διεξαγωγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Είναι αναπόφευκτο ότι δυστυχώς κάποιοι θα αποσύρουν τις επενδύσεις τους από την Κύπρο, όμως η γενική εικόνα που έχουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει στήριξη στην Κύπρο. Άλλωστε στη χώρα μας διαθέτουμε το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό, με πείρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, το οποίο για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε τον επιχειρηματικό κόσμο, ντόπιο και ξένο.

Πολλοί από τους πελάτες μας διατηρούν τις κυπριακές εταιρείες που διαθέτουν, όμως χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα μας.


ΕΡ.: Υπό αξιολόγηση της KPMG τίθενται επτά ημικρατικοί οργανισμοί στο πλαίσιο προκαταρκτικής αποτίμησής τους. Η επιλογή της έγινε μετά από αξιολόγηση προσφορών κατόπιν διαδικασίας που ξεκίνησε προσφάτως το υπουργείο οικονομικών. Τι σημαίνει αυτό για την KPMG;

ΑΠ.:
Στο τελικό κείμενο του μνημονίου γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις με στόχο την είσπραξη €1,4 δισ. μέχρι το 2018. Το έργο το οποίο έχουμε αναλάβει αφορά μια πρώτη αξιολόγηση συγκεκριμένων οργανισμών, σε γενικό επίπεδο, ώστε να τεθούν τα χρονοδιαγράμματα για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το επικρατέστερο μοντέλο φαίνεται αυτήν τη να είναι αυτό την ιθύνουσας εταιρείας που εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία. Έχουμε αναλάβει αρκετά τέτοια έργα και παρείχαμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σεβόμενοι τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου. Επιπλέον πολλοί συνέταιροι του γραφείου μας συμμετέχουν σε τεχνοκρατικές ομάδες που στηρίζουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, διότι η πορεία της οικονομίας είναι εθνικό θέμα και όλοι πρέπει να συμβάλουμε με οποιονδήποτε τρόπο.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε τη συνέντευξη και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε τη συνέντευξη σημαντική, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v