Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Η Ελλάδα έχει ανθρώπους για υγιείς business"

Τον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας αναλύει ο Τζ. Αθανασόπουλος, διευθυντής του θεσμού. Το χρηματικό βραβείο και η τεχνική υποστήριξη σε καινοτόμες ιδέες και αξιόπιστα business plans.

Η Ελλάδα έχει ανθρώπους για υγιείς business
Ένα «φιλελληνικό» επιχειρηματικό βραβείο, το οποίο απευθύνεται σε άτομα και επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα, θεσπίζει από φέτος η Ελληνική Πρωτοβουλία, η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματιών της διασποράς.

Πέρα από τη χρηματοδότηση με ποσό που σε ετήσια βάση αγγίζει τις 500.000 ευρώ, οι εμπνευστές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας προτίθενται να παράσχουν στους νικητές και πλήρεις τεχνοκρατικές υπηρεσίες υποστήριξης, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Jimmy Αθανασόπουλο, υπεύθυνο για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, «είναι σημαντικότερο των οικονομικών πόρων».

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, που ήδη έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2013, απευθύνεται τόσο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις όσο και σε όσους διαθέτουν την κατάλληλη επιχειρηματική ιδέα, ακόμη και αν δεν έχουν πρότερη επιχειρηματική δράση.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, πέρα από την υποστήριξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας, η φιλοδοξία του βραβείου, το οποίο έχει δεσμευμένους πόρους για την προσεχή δεκαετία, είναι να εμφυσήσει μια «νέα κουλτούρα» στο επιχειρείν. Εκείνη που θα στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα, που θα βασίζει τη βιωσιμότητα σε επιχειρησιακές δυνάμεις και θα απομακρυνθεί από εξαρτήσεις και ρουσφέτια.


ΕΡ.: Πριν μιλήσουμε για το Βραβείο, περιγράψτε μας ποιος είναι ο στόχος και ο χαρακτήρας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

ΑΠ.: Η Ελληνική Πρωτοβουλία είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση, αποτελούμενη από διακεκριμένους εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς από ολόκληρο τον κόσμο, που ιδρύθηκε το 2012. Μέλη της είναι ο κ. Ανδρέας Λιβέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος,The Dow Chemical Company, ο κ. Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Libra, o κ. Muhtar Kent, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Coca-Cola Company, ο κ. Γιώργος Δαυίδ, πρόεδρος της Coca Cola και ο κ. Γιώργος Στάμας, κύριος εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Kirkland&Ellis LLP. Η Ελληνική Πρωτοβουλία επικεντρώνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε φιλανθρωπικά έργα. Υλοποιεί, επίσης, προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης με στόχο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, που θεσπίζει από φέτος.


ΕΡ.: Γιατί οι συμμετέχοντες στην Ελληνική Πρωτοβουλία, οι οποίοι θεσπίζουν και το σχετικό Επιχειρηματικό Βραβείο, προτρέποντας άλλους να επενδύσουν στην εγχώρια οικονομία, δεν επενδύουν ιδιωτικώς απευθείας και οι ίδιοι;

ΑΠ.:
Η κίνηση αυτή δεν σχετίζεται σε καμιά περίπτωση με την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσουν τα μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Πρόκειται για επιχειρηματίες με υπερτοπική δραστηριότητα, οι οποίοι ωστόσο μπορεί να διατηρούν επιχειρηματική παρουσία και στην Ελλάδα. Όμως, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν μέσω του εν λόγω βραβείου απευθύνεται σε επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας, που είτε λειτουργούν και έχουν ανάγκη χρηματοδότησης, είτε ιδρύονται τώρα. Η πρόθεσή τους λοιπόν είναι να υποβοηθήσουν την επιχειρηματικότητα και να τονώσουν την ανάπτυξη.

Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, να υποβοηθήσουμε καινοτόμες ιδέες και να χρηματοδοτήσουμε υγιή επιχειρηματικά σχέδια που λόγω της έλλειψης ρευστότητας ή άλλων πόρων δεν μπορούν να εξελιχθούν. Αν δεν ανοίξουν νέες επιχειρήσεις ή δεν εξελιχθούν οι υπάρχουσες, πώς θα έρθει η ανάπτυξη, πώς θα επενδύσουν και άλλοι;


ΕΡ.: Το ευρύτερο περιβάλλον πάντως δεν ευνοεί την επενδυτική δραστηριότητα. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι με σοβαρές προθέσεις;

ΑΠ.: Νομίζουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν προς το καλύτερο και πως βαθμηδόν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον θα βελτιωθεί. Πέραν της πρόβλεψης όμως, νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο, που μπορεί να στραφεί με επιτυχία στην επιχειρηματικότητα.

Ήδη έχουμε υποδεχθεί περισσότερες από 350 αιτήσεις, με προτάσεις για κάθε είδους και κλίμακας επιχειρηματική ιδέα. Από αυτές περίπου οι 60 συνοδεύονται από στέρεα και μελετημένα επιχειρησιακά σχέδια. Επικοινωνούμε ήδη με τους υπόλοιπους υποψηφίους έτσι ώστε έως το τέλος της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στα τέλη Φεβρουαρίου να έχουμε πλήρεις φακέλους υποψηφιότητας και να τους αξιολογήσουμε.


ΕΡ.: Ποια είναι τα κριτήρια που θέτει η Επιτροπή Αξιολόγησης στους υποψηφίους;

ΑΠ.: Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός στον κλάδο ή στον χαρακτήρα της υποψήφιας εταιρίας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κριτήρια που θα προκρίνουν τους επικρατέστερους. Αυτά είναι η καινοτομία, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βιωσιμότητα αλλά και η πρόταση να συνοδεύεται από ένα καλά δομημένο business plan.

Προϋπόθεση της βράβευσης είναι επίσης οι διαγωνιζόμενοι να έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι ίδιοι και η εταιρία που θα εκπροσωπήσουν θα ασκήσουν δραστηριότητα με έδρα την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, οι κριτές απαιτούν τα βασικά στελέχη της νέας επιχείρησης να εργάζονται στην Ελλάδα. Απευθύνεται δε και σε άτομα που δεν έχουν ακόμη συστήσει επιχείρηση με οποιαδήποτε νομική μορφή.


ΕΡ.: Ποια είδους υποστήριξη προβλέπεται για τους νικητές του βραβείου;

ΑΠ.:
Σε ετήσια βάση προβλέπεται να διατεθούν έως 500.000 ευρώ συνολικά σε έναν ή περισσότερους νικητές που θα προκύψουν από τη διαδικασία αξιολόγησης. Η «μίνιμουμ» χρηματοδότηση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Πρόκειται για άτοκη χρηματοδότηση, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις, που θα πρέπει να αποπληρωθεί εντός πενταετίας. Όμως, θεωρώ ότι η οικονομική υποστήριξη είναι η λιγότερο σημαντική παροχή του βραβείου, καθώς στους νικητές θα παρασχεθεί τεχνοκρατική υποστήριξη κάθε είδους υπό τη μορφή mentoring. Οι μέντορες των νικητών δεν θα παίζουν ρόλο μάνατζερ, αλλά ενός αντικειμενικού συμβούλου που θα καθοδηγεί κάθε είδους κίνηση των βραβευμένων επιχειρηματιών, είτε αφορά γραφειοκρατικά ζητήματα είτε διοικητικές και χρηματοοικονομικές επιλογές.


ΕΡ.: Τόσο οι πόροι όσο και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ρόλο μέντορα από πού προέρχονται, από πού υποστηρίζονται;

ΑΠ.: Ο όμιλος Libra, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, έχει δεσμευτεί με 5 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων των νικητών αλλά και για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης και καθοδήγησης από έμπειρα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, που ανήκουν στο δυναμικό του ομίλου. Μεταξύ άλλων υποστηρικτών του θεσμού είναι η εταιρία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία, η οποία συμμετέχει με επιπλέον 500.000 δολάρια στο πρόγραμμα των βραβείων.


ΕΡ.: Θα μπορούσε μήπως η διαδικασία του Επιχειρηματικού Βραβείου να αποτελέσει δεξαμενή ιδεών ή στελεχών για τον όμιλο Libra ή τους υπόλοιπους επιχειρηματίες-μέλη που συμμετέχουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία;

ΑΠ.: Όχι, κατ’ αρχάς γιατί δεν υπάρχει ανάγκη στρατολόγησης ή ανακάλυψης επενδύσεων από τους εν λόγω επιχειρηματίες που κινούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Η στόχευση του βραβείου δεν είναι αυτή. Πέρα από την υποστήριξη, φιλοδοξεί να εμφυσήσει νέα επιχειρηματική κουλτούρα. Από την άλλη πλευρά, θα υπάρξει και δέσμευση εμπιστευτικότητας προς όλους όσοι καταθέσουν αιτήσεις υποψηφιότητας.


ΕΡ.: Πώς περιγράφεται αυτή η νέα επιχειρηματική κουλτούρα;

ΑΠ.: Η άποψή μου είναι πως η νέα επιχειρηματικότητα, αυτή που θα έχει νόημα και μέλλον στη νέα εποχή, θα πρέπει να βασίζεται σε ίδιες επιχειρηματικές δυνάμεις. Θα πρέπει να απομακρυνθεί από την ιδέα της κρατικής υποστήριξης -θεσμικής ή εξωθεσμικής-, να βασίζεται στο περιβάλλον όπου λειτουργεί αλλά να μην περιμένει διακριτική μεταχείριση για να πετύχει. Να γίνει ανταγωνιστική, γιατί της αξίζει. Θα υπάρξουν σίγουρα ιδέες που μπορεί να μην πετύχουν, αλλά έχουμε υπολογίσει το ρίσκο.


ΕΡ.: Ως προς το τυπικό, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος για να συμμετάσχει;

ΑΠ.: Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του βραβείου www.hellenicaward.com, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Μέσα στον Μάρτιο θα διαμορφωθεί η short list των 10-15 καλύτερων σχεδίων, η οποία θα προωθηθεί στην κριτική επιτροπή, έτσι ώστε στις αρχές Απριλίου να ανακοινωθούν οι τελικοί νικητές, που όπως προανέφερα μπορεί να είναι από ένας έως πέντε.


*Ο Jimmy Αθανασόπουλος είναι διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.

**To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε τη συνέντευξη και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε τη συνέντευξη σημαντική, διαδώστε τη με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v