Δ. Λιαρούτσος: ”Στόχος μας τα έργα του Δημοσίου”

Την επόμενη μέρα της Unisystems μετά την αλλαγή στην ηγεσία της, τους βασικούς στόχους για την προσεχή διετία, καθώς και το μέλλον του κλάδου της πληροφορικής σκιαγραφεί σε συνέντευξή του στο ”Μέτοχο” ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Δημήτρης Λιαρούτσος.

Δ. Λιαρούτσος: ”Στόχος μας τα έργα του Δημοσίου”
Την επόμενη μέρα της Unisystems μετά την αλλαγή στην ηγεσία της, τους βασικούς στόχους για την προσεχή διετία, καθώς και το μέλλον του κλάδου της πληροφορικής σκιαγραφεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Μέτοχος” ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Δημήτρης Λιαρούτσος.

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

Ποια είναι η θέση της Unisystems στην εγχώρια αγορά πληροφορικής;

Η Unisystems, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών της και να προσφέρει λύσεις που συμβάλλουν στη λειτουργική αποτελεσματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων στα πεδία της παροχής εξοπλισμού και λογισμικού, της ανάπτυξης και παραμετροποίησης εφαρμογών και της ολοκλήρωσης και αναβάθμισης πολύπλοκων συστημάτων.

Επίσης παρέχει καθημερινή υποστήριξη των πελατών της και σχολαστική συντήρηση όλων των συστημάτων τα οποία εξαρτώνται από τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία.

Η ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε με αξιοπιστία στις απαιτήσεις των πελατών μας προέρχεται από τη σαράντα ετών εμπειρία μας σε δύσκολα έργα πληροφορικής όπως αυτά των μεγάλων τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του Δημοσίου, όπου έχουμε σημαντικό ρόλο, κυρίως στην ανάπτυξη και συντήρηση συστημάτων νομικής πληροφορικής, καθώς και των συστημάτων που χρησιμοποιούν τα σώματα ασφαλείας.

Η μεγάλη εμπειρία που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία από τους παραπάνω τομείς δραστηριοποίησης και το υψηλό επίπεδο των συνεργατών της μας κατατάσσουν μεταξύ των πολύ λίγων εταιρειών επί ελληνικού εδάφους που μπορούν συγχρόνως να προμηθεύσουν στις επιχειρήσεις και στο Δημόσιο τα καλύτερα στοιχεία εξοπλισμού και λογισμικού που υπάρχουν στην αγορά και να αναλάβουν με αξιοπιστία πολύπλοκα έργα υψηλής λειτουργικής κρισιμότητας.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της εταιρείας για το άμεσο μέλλον;

Στο άμεσο μέλλον, δηλαδή μέσα στην επόμενη διετία, θα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη θέση που ήδη κατέχουμε στους μεγάλους πελάτες μας στον χρηματοοικονομικό τομέα και στις τηλεπικοινωνίες.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς αντιμετωπίζουν προκλήσεις που αφορούν στην εσωτερική τους οργάνωση, τη συμμόρφωση με νέα ρυθμιστικά πλαίσια, από την οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αξιολόγησή τους από διεθνείς επενδυτές, τη συνοχή των συστημάτων τους, καθώς επίσης και προκλήσεις που προέρχονται από την ανάγκη πελατοκεντρικού προσανατολισμού των συστημάτων τους.

Σε όλες τις περιπτώσεις των μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων τίθεται επίσης το ζήτημα της κατάλληλα σχεδιασμένης και ανεπτυγμένης τηλεπικοινωνιακής υποδομής.

Επιπρόσθετα στοχεύουμε στη διατήρηση και επέκταση της παρουσίας μας στα έργα Δημοσίου. Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το Δημόσιο στην Ελλάδα μπορούν να βρεθούν λύσεις υψηλότατων προδιαγραφών που στηρίζονται στα προϊόντα των εταιρειών που εκπροσωπούμε, με κύριες τη Unisys, τη Nortel Networks και την EMC, αλλά και μέσα από τη στενή συνεργασία μας με τη Microsoft και τη SAP.

Αυτές οι στρατηγικές συνεργασίες δεν αποκλείουν ούτε περιορίζουν βέβαια τη δυνατότητα συνεργασίας μας με άλλους διεθνείς παίκτες.

Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι που τίθενται για την επόμενη μέρα της Unisystems μετά την αλλαγή στο τιμόνι της; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί;

Το γεγονός ότι έγινε αναδιάταξη των ρόλων στο επίπεδο της διοίκησης δεν σημαίνει ότι έχουμε πραγματική αλλαγή στο τιμόνι ούτε ότι ήρθε μια καινούργια μέρα διαφορετική από τη χθεσινή. Οι μεγάλες στρατηγικές συζητήσεις έγιναν την περίοδο 2000-2001 και έφεραν αλλαγές οι οποίες απέδωσαν.

Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε φάση προβληματισμού, αλλά υλοποίησης διαμορφωμένων στόχων, οι οποίοι απλώς προσαρμόζονται στις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις.

Με δεδομένο ότι η Unisystems είναι μια εταιρεία που παράγει σχεδόν αποκλειστικά λειτουργικά κέρδη και μάλιστα χωρίς να στηρίζεται ούτε κατά το ελάχιστο σε τραπεζικό δανεισμό, οι στρατηγικές σκέψεις γίνονται με μεγάλη ηρεμία και αφορούν κυρίως στις εξελίξεις των τεχνολογιών και των αγορών.

Οι αλλαγές ως προς τους ρόλους των προσώπων δεν θα έλεγα ότι είναι τόσο ουσιαστικές. Η στιγμή της επιδίωξης ενός καλύτερου συντονισμού των ενεργειών θεωρήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ως η πιο κατάλληλη για τη μείωση των επί πάρα πολλά έτη εντατικότατων ρυθμών δουλειάς ηγετικών στελεχών, που θα συνεχίσουν όμως να προσφέρουν.

Θα εξακολουθήσουν να βοηθούν στο κράτημα του τιμονιού, αυτή τη φορά όμως έχοντας συμβουλευτικούς ρόλους, από τους οποίους δεν νομίζω ότι θα απαλλαγούν πολύ εύκολα.

Τι έργα έχει αναλάβει η εταιρεία;

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ λεπτομερώς στα έργα που συνεχώς αναλαμβάνουμε από τις τράπεζες και από οργανισμούς τόσο της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας, μια και αυτά αφορούν σε στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς με τις αντίστοιχες εταιρείες.

Τα έργα που μας δημιουργούν μια νέα αίσθηση επιτυχίας είναι αυτά του Δημοσίου, καθώς κερδίσαμε σημαντικούς διαγωνισμούς και μάλιστα σε συνθήκες σκληρού και πολύπλευρου ανταγωνισμού. Έχουμε αναλάβει (ως κύριος ανάδοχος μαζί με τη Δέλτα Singular) το έργο του Ποινικού Μητρώου Έξι Πόλεων και μόνοι μας την ανάπτυξη των συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς επίσης και κομβικά έργα των υπουργείων Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός των έργων του Δημοσίου που έχουμε αναλάβει πρόσφατα ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σημασία όμως δεν έχει το συγκεκριμένο ποσό, αλλά οι προοπτικές που διανοίγονται, ιδιαίτερα μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης μας στο πεδίο της νομικής πληροφορικής με το έργο του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και μέσα από την παρουσία μας στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, στον οποίο η πληροφορική θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.

Πώς βλέπετε το μέλλον του κλάδου;

Για τις εταιρείες εκείνες που είναι ικανές απλώς να πωλούν ”κουτιά” -είτε στοιχεία εξοπλισμού είτε στοιχεία λογισμικού- και ίσως να προσφέρουν και μικρού τεχνολογικού βάθους υπηρεσίες προς πελάτες, που δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ένταση τεχνολογίας και γνώσης, το μέλλον είναι μάλλον ζοφερό.

Αυτή είναι δουλειά για πολύ μικρές και ευέλικτες εταιρείες ή για εταιρείες που συνδυάζουν πωλήσεις και υπηρεσίες σε περισσότερους από έναν συναφείς τομείς - π.χ. εμπόριο αναλωσίμων. Και βέβαια είναι δουλειά με χαμηλά περιθώρια κέρδους για αντιπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής εξοπλισμού και λογισμικού που καλύπτονται ως έναν βαθμό από τα τοπικά γραφεία τους.

Εάν λοιπόν δεν είσαι πολυεθνική εταιρεία, τότε πρέπει να προσφέρεις παραμετροποιημένες λύσεις και να μπορείς να υλοποιείς και να υποστηρίζεις τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα που προκύπτουν ή τροποποιούνται από αυτές.

Ένας άλλος τομέας δραστηριοποίησης είναι αυτός της ανάπτυξης πρωτότυπων προϊόντων πληροφορικής, τα οποία μπορούν να πωληθούν κατόπιν στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και να ενσωματωθούν στη δική τους παλέτα προϊόντων. Εάν οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν σκοπό να παράγουν τεχνολογία, δεν θα έχουν ιδιαίτερα αίσιο μέλλον.

Η Unisystems παράγει τεχνολογία. Παράγουμε λύσεις, πολλές από τις οποίες είναι πρωτότυπες και μαζί με άλλους αξιόλογους ανταγωνιστές μας συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών και αξιόπιστων συστημάτων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ορισμένοι από αυτούς που παράγουν λύσεις χρησιμοποιούν εκ των υστέρων την τεχνογνωσία τους για την ανάπτυξη λογισμικού που μπορεί να αποτελέσει δικό τους πακέτο ή να πωληθεί και να μετατραπεί σε προϊόν μεγάλων γνωστών εταιρειών. Εάν ακολουθήσουν περισσότερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής αυτό τον δρόμο, ίσως έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Για να γίνει όμως σωστή δουλειά, θα πρέπει τόσο το Δημόσιο όσο και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των τεχνολογικών επενδύσεων και των υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών για την αποδοτικότερη λειτουργία τους και για την επίτευξη καλών οικονομικών αποτελεσμάτων ή προτύπων καλής διαχείρισης.

Το φθηνό και πρόχειρο μπορεί να γίνει πολύ ακριβό. Και ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα θα υπάρξουν εάν δεν δίδεται η ευκαιρία στις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής να αποκτήσουν αξιόλογες τεχνολογικές εμπειρίες.

Ειδικά το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποκτήσει καλύτερη συνείδηση των τεχνολογικών ζητημάτων, κάτι που επιπλέον, αντί να αυξήσει, θα μειώσει τις σπατάλες ή τα κόστη από έργα πληροφορικής που δεν γίνονται πάντα με σωστές προδιαγραφές.

(*) Αναδημοσίευση από το φύλλο της εφημερίδας ”Μέτοχος και Επενδύσεις” με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v