Pillay: Νικώντας τους φόβους έρχεται η επιτυχία

Εάν γνωρίζουμε παράγοντες του ασυνείδητου που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούμε μπορούμε να βελτιώσουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε λέει ο S. Pillay. Επιτυχημένος είναι αυτός που ξανασηκώνεται, τονίζει.

Pillay: Νικώντας τους φόβους έρχεται η επιτυχία
Οταν λαμβάνουμε στρατηγικές αποφάσεις αυτές επηρεάζονται από συνειδητούς και ασυνείδητους παράγοντες, λέει ο καθηγητής του Harvard κος Srini Pillay. Εάν γνωρίζουμε τους ασυνείδητους παράγοντες, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο, με τον οποίο λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις, τονίζει ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.

Στην συνέντευξή του στο Euro2day.gr συμπληρώνει πως χάρη στην νευροεπιστήμη έχουμε τη δυνατότητα με συγκεκριμένους μηχανισμούς να παρέμβουμε κατευθείαν στον ασυνείδητο εγκέφαλο και να βελτιώσουμε λειτουργίες του. «Η διαφορά ενός επιτυχημένου από έναν αποτυχημένο είναι το πόσες φορές ο επιτυχημένος μπόρεσε να ξανασηκωθεί», τονίζει.

* Ο κ. Pillay στις 16 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος ως αποκλειστικός ομιλητής σε ένα πρωτοποριακό σεμινάριο με τίτλο «Build Resiliency>Get your Brain in the Game - Ενισχύστε την προσαρμοστικότητά σας-Βάλτε το μυαλό σας στο παιγνίδι» που έχει σαν αντικείμενο την εφαρμογή των Νευροεπιστημών στο χώρο των επιχειρήσεων.


1.) Δρ .Pillay ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Πείτε μας τι είναι η Νευροεπιστήμη;


Η Νευροεπιστήμη είναι η μελέτη και επιστήμη του νευρικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτού του ειδικού Σεμιναρίου καλούμαστε να επανεξετάσουμε πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε βάθος, σε σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.


2.)Πώς οδηγηθήκατε στο να μεταφέρετε τις επιστημονικές γνώσεις κα την εμπειρία σας από την Νευροεπιστήμη εκτός των στενών τοιχών του εργαστηρίου;


Ο εγκέφαλος είναι ένα θαυμάσιο όργανο που το αγαπώ. Ο εγκέφαλος είναι αυτός που ορίζει τα πάντα. Για μένα, να «προσφέρω» τον εγκέφαλο στην ευρύτερη κοινωνία ήταν η πιο συναρπαστική ενέργεια. Φανταστείτε να έχετε ένα εστιατόριο και μια πολύ ωραία συνταγή φαγητού,το οποίο όμως δεν προορίζεται για τους θαμώνες, παρά μόνο για τους μαγείρους. Το ίδιο είναι και με την Νευροεπιστήμη: εγώ ως επιστήμων γνωρίζω τις τεχνικές λεπτομέρειες, όμως αυτός που μπορεί να ωφεληθεί από την εφαρμογή τους είναι όλος ο κόσμος.


3.)Εξερευνώντας τα άδυτα του εγκεφάλου, η Νευροεπιστήμη δίνει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις ενώ βρίσκει λύσεις σε προβλήματα. Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα πάνω σε προβλήματα καθώς και τις αντίστοιχες λύσεις τους με τη βοήθεια της Νευροεπιστήμης;

Ένα από τα ζητήματα που γνωρίζουμε σε σχέση με τις επιχειρησιακές στρατηγικές είναι ότι μόνο ένα 30% από αυτές υλοποιούνται με επιτυχία. Και από αυτές που υλοποιούνται, οι περισσότεροι CEOs τις θεωρούν πολύ αργές. Γιατι συμβαίνει αυτό; Οταν λαμβάνουμε στρατηγικές αποφάσεις αυτές επηρεάζονται από συνειδητούς και ασυνείδητους παράγοντες. Εάν γνωρίζουμε τους ασυνείδητους παράγοντες, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο, με τον οποίο λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις. Η Νευροεπιστήμη μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά προς αυτή την κατεύθυνση, διότι μέσω αυτής μπορούμε να διεισδύσουμε στα άδυτα του εγκεφάλου και να εξερευνήσουμε τις νοητικές του λειτουργίες.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Θα συμφωνήσετε ότι στην ‘Ελλάδα η λήψη αποφάσεων επηρεάζεται πολύ από το συναίσθημα.Λόγω της οικονομικής κρίσης, τα κυρίαρχα συναισθήματα σήμερα είναι ο φόβος και η ανασφάλεια. Και τα δύο επηρεάζουν τον εγκέφαλο με διαφορετικούς τρόπους. Εάν μεν νιώθουμε συνειδητά φόβο, τότε τα πράγματα είναι απλά. Ομως τι γίνεται όταν ο φόβος δεν είναι αντιληπτός, διότι βρίσκεται στη σφαίρα του ασυνείδητου;

Έχει αποδειχθεί ότι ο ασυνείδητος φόβος επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου, και ειδικότερα τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Λιγα χρόνια πριν απο την κρίση ήμουν στην Ελλάδα και συζητούσα με μια ομάδα ανωτάτων στελεχών. Στην ερώτηση μου: Πόσοι από σας φοβάστε; όλοι είπαν: εγώ δεν φοβάμαι, μπορώ να ανταπεξέλθω, είμαι δυνατός, ξέρω τι κάνω.
Πράγματι στο επίπεδο του συνειδητού δεν ένιωθαν φόβο. Δεν έλεγαν ψέματα. Όμως όταν προχωρήσαμε σε ένα test για να διαπιστώσουμε, αν ο συνειδητός και ο ασυνείδητος εγκέφαλος συνεργάζονται ομαλά μεταξύ τους, το τεστ έδειξε ότι υπήρχε πρόβλημα.

Το πρόβλημα με τους δυνατούς ηγέτες είναι ότι δεν είναι άμεσα ευάλωτοι, αλλά καίγονται σταδιακά. Νιώθουν ότι είναι δυνατοί, όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι ενώ νιώθουν έτσι, στα άδυτα του εγκεφάλου τους ο ασυνείδητος φόβος υπονομεύει σιγά σιγά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τελικά τις αποφάσεις που καλούνται να πάρουν.

Με τη βοήθεια συγκεκριμένων τεχνικών και πρακτικών της Νευροεπιστήμης μπορούν να εξωτερικευθούν αυτοί οι φόβοι και να δοθούν λύσεις. Δηλαδή μπορούμε να διεισδύσουμε στον εγκέφαλο και να αλλάξουμε τον συνειδητό, που ελέγχει τον ασυνείδητο, εγκέφαλο. Επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα με συγκεκριμένους μηχανισμούς να παρέμβουμε κατευθείαν στον ασυνείδητο εγκέφαλο και να βελτιώσουμε λειτουργίες του.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, είναι η ταχύτητα με την οποία οι ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις. Μέσω των επιστημονικών τεχνικών και πρακτικών των Νευροεπιστημών τα στελέχη έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ταχύτητα με την οποία λαμβάνουν αποφάσεις.

Στο παρόν οικονομικό περιβάλλον και ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να συνηθίσετε τις διαρκείς αλλαγές. Ποιός όμως εγγυάται την αποτελεσματική διαχείρισή τους; Επιπλέον οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να δημιουργούν και αρκετές παρενέργειες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όπως αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλλάδα σήμερα, μερικά μυαλά παύουν να λειτουργούν. Ενώ λοιπόν κάποιος νομίζει ότι παίρνει τη σωστή απόφαση, στην πραγματικότητα, ακόμη κι αν έχει την ικανότητα, δεν έχει τη δυνατότητα διότι… το στρες σβήνει τους διακόπτες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διδάξουμε στους ανθρώπους να ενεργοποιούν συγκεκριμένα κέντρα του εγκεφάλου τους για συγκεκριμένες λειτουργίες.


4.) Πώς μπορεί η Νευροεπιστήμη να συνδράμει στην ενίσχυση της κερδοφορίας μιας επιχείρησης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου;

ΑΠ: Υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία. Με πολύ άμεσο και συγκεκριμένο τρόπο μπορούμε να κατανοήσουμε συμπεριφορές, όπως: τι ωθεί τους ανθρώπους να προβαίνουν σε αγορές, ή: γιατί οι έρευνες πελατών είναι περιοριστικές. Ένας άλλος τομέας, στον οποίο η Νευροεπιστήμη έχει σήμερα εφαρμογή είναι το marketing. Τέλος, στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού η Νευροεπιστήμη δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με το ποιά κίνητρα μπορούν να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των εργαζομένων, και τα οποία, λειτουργώντας θετικά γι’αυτούς, μπορούν να επηρεάσουν και τα αποτελέσματα μιας επιχείρησης.


5) Σε τι διαφέρουν οι τεχνικές που εφαρμόζει η Νευροεπιστήμη από άλλα μοντέλα εκπαίδευσης;

Συνήθως οι εταιρείες στέλνουν τα στελέχη τους σε εκπαιδεύσεις από μια έως τρείς ημέρες και κατόπιν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους έχοντας αποκομίσει οφέλη, τα οποία συνήθως εξανεμίζονται αρκετά γρήγορα. Αντίθετα οι εκπαιδεύσεις που βασίζονται στη Νευροεπιστήμη παρέχουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να ενσωματώσουν την μάθηση σε βάθος χρόνου.

Υπό αυτή την έννοια το training μπορεί να συνδεθεί άμεσα με αποτελέσματα σε ατομικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο ομάδας, που επιτρέπει στην εταιρεία να αξιολογήσει την χρηματική απόδοση της επένδυσης. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην επιστήμη του εγκεφάλου είναι απόλυτα πρακτικές, εύκολα κατανοητές και άμεσα εφαρμόσιμες. Αυτό που προσφέρουν οι τεχνικές αυτές είναι ένα πλαίσιο στο οποίο εντάσσουν τον εκπαιδευόμενο για να το ακολουθήσει. Εκτός αυτού προσφέρονται και on line εργαλεία, τα οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιεί για να διαπιστώνει μόνος την πρόοδο του.


5) Ποιά είναι η ιδιαίτερη σημασία του Σεμιναρίου αυτού λαμβάνοντας υποψη την δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;

Νομίζω ότι όλη αυτή η κατάσταση αφαίρεσε από την Ελλάδα και τους Έλληνες την αυτοπεποίθηση, την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας. Αντίθετα, αύξησε το αίσθημα του φόβου, ενώ δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα μυαλά και ας μην γίνεται άμεσα αντιληπτό. Σήμερα η Ελλάδα βιώνει μια ιδαίτερη περίοδο στην ιστορία της.

Είναι γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σκληρή για όλους και ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν απωλέσει την εργασία τους. Όμως ο κόσμος πρέπει να επιμείνει και να προσπαθήσει να βρει τα εργαλεία που είναι απαραίτητα και θα τον βοηθήσουν να κινητοποιήσει τον εγκέφαλό του, να αξιολογήσει τις δυνατότητές του και να ξεκλειδώσει τις δυνάμεις που σίγουρα κρύβει μέσα του για να οδηγηθεί σε καινοτόμες και δημιουργικές λύσεις που θα του επιτρέψουν να σταθεί σύντομα ξανά όρθιος. Η διαφορά ενός επιτυχημένου από έναν αποτυχημένο είναι το πόσες φορές ο επιτυχημένος μπόρεσε να ξανασηκωθεί. Η Ελλάδα με την μεγάλη της ιστορία έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Ποιος είναι

Ο Δρ. Srini Pillay, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, έχοντας σημαντική εμπειρία 18 ετών στην έρευνα απεικόνισης του εγκεφάλου με έμφαση στις διαταραχές του φόβου και του άγχους, θεωρείται πρωτοπόρος στις εφαρμογές της επιστήμης του εγκεφάλου στον τομέα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις. Με ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα στο χώρο της εκπαίδευσης και του coaching, ο Δρ. Srini Pillay έχει εκπαιδεύσει πλήθος επιχειρηματιών καθώς και στελέχη εταιρειών του Fortune 500. Είναι ο συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «Νικήστε τους Φόβους σας».


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v