"Να συνεργαστούν οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης"

Απαραίτητη η συγκρότηση μετώπου μεταρρύθμισης χωρίς όρους και προϋποθέσεις λέει ο Δ. Ζαφειριάδης της ΔΗΣΥ. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία. Τι λέει για επενδύσεις, ανέργους και μνημόνιο.

  • συνέντευξη στο Γ. Φλώκα
Να συνεργαστούν οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης
Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η μόνη δύναμη ευθύνης, λογικής και σύνεσης που μιλάει καθαρά για τις αλλαγές που χρειάζονται και έχει αποδείξει εμπράκτως ότι πιστεύει σε αυτές, τονίζει ο κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης, υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Τονίζει ότι η ρευστότητα στην οικονομία μπορεί να επανέλθει μέσα από δύο κινήσεις, ενώ υπογραμμίζει πως η ΔΗ.ΣΥ. έχει απευθύνει προσκλητήριο ενότητας για τη συγκρότηση ενός μετώπου λογικής και μεταρρύθμισης.

Το κείμενο της συνέντευξης

- Ποιες θεμελιώδεις τομές θεωρείτε ότι αποτελούν προτεραιότητες για την έξοδο της χώρας από την κρίση;

Η μεγαλύτερη και πιο αναγκαία τομή είναι να αρχίσουμε να υλοποιούμε πολιτικές και δεσμεύσεις που συνδέονται με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία μας. Το πρόβλημά μας είναι ότι μετά από δύο χρόνια οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις σε όλα τα επίπεδα και με ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση της φορολόγησης των πάντων έχουμε το 2011 δημόσιο έλλειμμα 9% περίπου δηλαδή 19 δισ. ευρώ.

Η αδυναμία να αντιμετωπίσουμε το ετήσιο έλλειμμα τροφοδοτεί την ύφεση και την ανεργία και πλήττει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Προτεραιότητα πρέπει να είναι να εξασφαλίσουμε πρωτογενή πλεονάσματα και σύντομα, μέχρι το τέλος του 2012. Αυτό σημαίνει ότι επείγουν πολιτικές οι οποίες θα μειώνουν τις δαπάνες και τις σπατάλες του κράτους, οι οποίες παραμένουν ανέγγιχτες σε μεγάλο βαθμό.

Είναι λυπηρό ότι μόλις τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκαν 200.000 πλασματικές συντάξεις που καταβάλλονται ακόμη και κοστίζουν περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ οι «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα σε αναπήρους, τυφλούς κοκ συνεχίζουν να πληρώνονται ακόμη και σήμερα, αν και θα έπρεπε θεωρητικώς να είχαν σταματήσει με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Και καταλήγω, ο έλεγχος και η μείωση των δαπανών του δημοσίου και βεβαίως η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες όλοι μιλούν, αλλά τίποτα δεν κάνουν, είναι θεμελιώδεις τομές των επόμενων μηνών.

- Όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί μιλούν αυτές τις μέρες για ανάπτυξη. Ποια είναι η συνταγή που προτείνετε και πώς διαφοροποιείται από τις άλλες;

Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, προετοιμάζεται. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη μέσα από αναστήλωση του κρατικοδίαιτου μοντέλου της τελευταίας τριακονταετίας. Γι' αυτό οι προεκλογικές υποσχέσεις που ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από κρατική χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του ελλείμματος, φαντάζουν ως μια νέα εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν».

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας πρέπει να στηριχθεί στις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας, στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να παράγει και να αυξήσει τον πλούτο της Ελλάδας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις των Ελλήνων και εμείς γι' αυτό έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Να ανοίξουν οι κλειστές αγορές που υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους τομείς, από την ενέργεια μέχρι τις μεταφορές. Στην πράξη, και με αποτέλεσμα για τους καταναλωτές και όχι μόνο στα χαρτιά. Να αρθούν τα 240 αντικίνητρα που στραγγαλίζουν την επιχειρηματικότητα και με τη γραφειοκρατία υπονομεύουν κάθε νέα προσπάθεια.

Να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά με δύο βασικές κινήσεις: Πρώτον, να πληρώσει αμέσως το κράτος μέχρι το τέλος του 2012 τα 7,5 δισεκατομμύρια που χρωστά στο εσωτερικό της χώρας σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις. Και δεύτερον, να αρχίσει αμέσως η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, το οποίο θα κατευθύνει 30 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς πόρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να υπάρξουν νέες επενδύσεις.

-Αναγνωρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία σύγκλιση με θέσεις άλλων πολιτικών φορέων και, αν ναι, γιατί δεν προβήκατε σε προεκλογικές προγραμματικές συμφωνίες;

Υπάρχουν πολλές δυνάμεις με τις οποίες συμφωνούμε τόσο στην ανάλυση της σημερινής κατάστασης, όσο και στις λύσεις που προτείνουμε. Και τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Εμείς ως Δημοκρατική Συμμαχία απευθύναμε ένα προσκλητήριο ενότητας για τη συγκρότηση ενός μετώπου λογικής και μεταρρύθμισης. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μιλήσαμε για μια εκλογική συνεργασία, με στόχο οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης να είναι πιο δυνατές μέσα στη Βουλή. Για διαφόρους λόγους, που δεν είναι της ώρας, δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι η μόνη δύναμη ευθύνης, λογικής και σύνεσης που μιλάει καθαρά για τις αλλαγές που χρειάζονται και έχει αποδείξει εμπράκτως ότι πιστεύει σε αυτές και μπορεί να είναι στην επόμενη Βουλή. Είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για την Ελλάδα η Δημοκρατική Συμμαχία να μπει στην επόμενη Βουλή. Γι' αυτό ζητούμε από τους Έλληνες να ψηφίσουν με τη λογική και όχι με το θυμικό. Να ψηφίσουν θετικά, να ψηφίσουν τη Δημοκρατική Συμμαχία.

- Οι πολίτες έχουν δεχθεί σοβαρή πίεση στο διάστημα της κρίσης. Ποια είναι τα περιθώρια στήριξης των ασθενέστερων μέσα στο δεσμευτικό πλαίσιο των μνημονίων;

Περιθώρια για θαύματα δεν υπάρχουν. Μπροστά μας έχουμε δύσκολες αποφάσεις, που θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και όσοι μιλάνε για άμεσες αποφάσεις, που θα ανακουφίσουν ειδικές ομάδες ή θα κάνουν παροχές, απλώς κοροϊδεύουν για ψηφοθηρικούς λόγους τους πολίτες. Υπάρχουν όμως δυνατότητες μέσα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της οικονομίας να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν τους πολίτες που έχουν δει, όλο αυτό το διάστημα, να ανατρέπεται με βίαιο τρόπο ο προγραμματισμός της ζωής τους. Τέτοιες είναι να υπάρξει ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια.

Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, όπου υπό προϋποθέσεις μέσα από επιδότηση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής μπορεί η δόση να μειωθεί κατά 40%. Όλο αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, για τους 500.000 ανέργους, που είναι αρχηγοί νοικοκυριών, προτείνουμε ένα έκτακτο επίδομα κοινωνικής στήριξης ύψους 400 ευρώ για τρία χρόνια, με τη μορφή δανείου, το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά από μία πενταετία.

Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που ιδρύουν νέοι κάτω των 30 ετών. Θα κλείσω λέγοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να βρει μια δίκαιη ρύθμιση για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα φυσικά πρόσωπα ομολογιούχοι που εμπιστεύθηκαν την ελληνική πολιτεία αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα ως αποταμιευτική πράξη.

- Υποστηρίζετε το σθεναρό δεσμό της χώρας με την Ευρώπη. Υπάρχουν ωστόσο δυνατότητες διαμόρφωσης νέων συμμαχιών και εκτός Ε.Ε.;

Στη διεθνή πολιτική οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες υπάρχουν πάντα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητά λύσεις ή άλλες επιλογές. Αλλά να μη χάνουμε το μέτρο της σοβαρότητάς μας και κυρίως να μη δίνουμε στον λαό ψεύτικες ελπίδες για μαγικές λύσεις, προτείνοντας πράγματα που είναι τρελά. Ακούγεται, για παράδειγμα, με ένταση σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την κοινωνική δυσαρέσκεια να μοιράζουν φανταστικά χρήματα.

Από Ρώσους, Κινέζους, και αξιοποίηση της ΑΟΖ. Χωρίς όμως να λένε ότι οι Κινέζοι μας έχουν υποβαθμίσει σε καθεστώς χρεοκοπίας. Χωρίς να λένε ότι οι Ρώσοι αρνήθηκαν να μας δανείσουν πριν από το πρώτο μνημόνιο, πρόσφατα αρνήθηκαν να μας δώσουν πετρέλαιο με πίστωση και σήμερα δανείζουν τους αδερφούς τους Λευκορώσους με επιτόκιο 5%, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι δανείζουν εμάς οι εταίροι μας, που είναι περίπου στο 3,6%.

Ξεχνάνε να πουν ότι οι Κύπριοι περιμένουν το πρώτο ευρώ από την αξιοποίηση της ΑΟΖ τους το 2016, δηλαδή 18 ολόκληρα χρόνια μετά την ανακήρυξή της. Άρα μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όλα αυτά που ακούγονται είναι επικίνδυνα. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρώπη και να μη θέσει σε κίνδυνο τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι Έλληνες τα τελευταία τριάντα χρόνια με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη.

- Η επόμενη μέρα των εκλογών, όπως έχετε υποστηρίξει, απαιτεί συνεργασίες για την προώθηση ωφέλιμων λύσεων για τη χώρα. Με τι σχήματα θα ήταν σκόπιμο - προτιμότερο να επιτευχθούν αυτές;

Με όσους είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν με σχέδιο, με χρονοδιαγράμματα και με συγκεκριμένες αποφάσεις για να προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Σημασία δεν έχουν τόσο οι προσωπικές ισορροπίες, όσο οι πολιτικές και οι προγραμματικές στοχεύσεις. Χρειάζεται μια σαφής προγραμματική συμφωνία με αρχή, μέση και τέλος, για μια κυβέρνηση συνεργασίας με ορίζοντα τετραετίας, που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των μικροπολιτικών παιχνιδιών και της διαρκούς υπονόμευσης που είδαμε τους τελευταίους μήνες στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Όσοι είναι και αισθάνονται δύναμη ευθύνης πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να συμβάλουν σε μια λύση με προοπτική.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η μοιρασιά των κυβερνητικών θώκων, μας ενδιαφέρει όμως το πρόγραμμα πολιτικής και εκεί θα ρίξουμε το βάρος μας. Γιατί η επόμενη μέρα αφορά τις ζωές και το μέλλον όλων μας.

- Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κύριες προγραμματικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία, που θα λειτουργούσαν ως λόγος να σας προτιμήσει κάποιος από την παραδοσιακή «δεξαμενή» των κεντροδεξιών ψηφοφόρων;

Η αξιοπιστία, η συνέπεια και ο καθαρός λόγος είτε τα πράγματα είναι εύκολα, είτε είναι δύσκολα. Στη Δημοκρατική Συμμαχία την ώρα της κρίσης, όπως και σε κάθε δύσκολη στιγμή, δεν ακολουθήσαμε το ρεύμα του λαϊκισμού, αλλά επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, της αλήθειας. Για εμάς οι προτάσεις δεν είναι σημαία ευκαιρίας γιατί έτσι επιβάλλει η συγκυρία. Είναι θετική επιλογή. Τις πιστεύουμε και μπορούμε να τις υπηρετήσουμε και να τις υπερασπιστούμε, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Δεν αλλάξουμε απόψεις ανάλογα με τις πιέσεις ή τις σκοπιμότητες. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και οι πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν θετικά θα επιλέξουν τη Δημοκρατική Συμμαχία. 


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v