«Η Ελλάδα θα πάρει νόμπελ παραλογισμού»

Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Εισηγείται «αρνητικό φόρο» για τους αδύναμους και συντελεστή 20% για τις επιχειρήσεις. Οι θέσεις για ιδιωτικοποιήσεις, αναδιαπραγμάτευση, μισθούς ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα θα πάρει νόμπελ παραλογισμού»
Την έλλειψη βούλησης για συνεννόηση και την αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών επισημαίνει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, θεωρώντας ωστόσο απαραίτητες και τις δύο αυτές παραμέτρους στην εποχή που διανύουμε.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας εκτιμά ότι είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια, υπογραμμίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των όποιων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας τα αποτελέσματα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.

Αν και παραδέχεται ότι τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα όσον αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της ρευστότητας, προτείνει την προεξόφληση κοινοτικών κονδυλίων, τη συγκέντρωσή τους σε ένα Ταμείο Αναπτυξιακής Ενίσχυσης και τη διοχέτευση των πόρων απευθείας στην ιδιωτική οικονομία. Θεωρεί επίσης ύψιστης σημασίας την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.

Υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα και προτείνει σειρά μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών είναι η άρση των γραφειοκρατικών αντικινήτρων και η δημιουργία ενός ρεαλιστικού σταθερού φορολογικού πλαισίου, με ενιαίο φορολογικό συντελεστή στο 20% για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Προσθέτει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους εισοδηματικά αδύναμους με «αρνητικό φόρο», ενώ τονίζει ότι δεν είναι λύση η μείωση των αμοιβών. Στον τομέα της φοροδιαφυγής, αναφέρεται στην εκ βάθρων αλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προτείνοντας τη μετακίνηση Ελλήνων υπαλλήλων από την Κομισιόν στην Αθήνα γι' αυτόν τον σκοπό.

Στον τομέα του ασφαλιστικού, εκτός από την εξασφάλιση κατώτατης σύνταξης για τους αδύναμους, θεωρεί ότι είναι απολύτως απαραίτητο να αλλάξει συνολικά το σύστημα και οι συντάξεις να διαμορφώνονται σε πλήρη αντιστοιχία με το ύψος των εισφορών. «Θα μπορούσα να είχα πάρει σύνταξη 35 ετών με τη δεκαπενταετία και δύο ανήλικα παιδιά», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρεί ότι η χώρα θα βραβευθεί με Νόμπελ για το παράδοξο φαινόμενο αντίστασης των τιμών, παρά τη δραστική μείωση των εισοδημάτων.

Με την προεξόφληση των εσόδων του μέλλοντος από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, εκτιμά ότι το Δημόσιο θα ξεπεράσει τον σκόπελο των χαμηλών αποτιμήσεων και θα διασφαλίσει ότι θα έχει μερίδιο στα κέρδη των επιχειρήσεων στο μέλλον.





* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v