Λοβέρδος:Να μη χαθούν οι θυσίες δυόμισι ετών

Αν δεν ανασχεθεί η ύφεση, δεν είναι βέβαιο ότι το 2013 θα είναι όλες οι υποδομές του ΕΣΥ όρθιες, υποστηρίζει ο Αν. Λοβέρδος. Σημειώνει ότι το βάρος πέφτει τώρα στην ανάπτυξη. Τι λέει για τα συμφέροντα στην υγεία.

  • συνέντευξη στον Δημήτρη Καραγιώργο
Λοβέρδος:Να μη χαθούν οι θυσίες δυόμισι ετών
Αν δεν περιοριστεί η ύφεση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το 2013 θα είναι όλες οι υποδομές του ΕΣΥ όρθιες, λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr και στο Ιatronet.gr. Σημειώνει ότι το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη. Είναι καταστροφικό να πάνε χαμένες οι θυσίες δυόμισι ετών, σημειώνει.

ΕΡ.: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου;

ΑΠ.:
Τώρα το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει αμέσως νέες θέσεις εργασίας. Στην προστασία των ασθενέστερων. Στη συνέχιση της μάχης εναντίον της σπατάλης και της διαφθοράς. Στην επίτευξη καθημερινά έστω και μικρών νικών, που θα δώσουν ηθικό στον λαό μας και θα μας βοηθήσουν να σηκώσουμε ξανά το ανάστημά μας. Όλα αυτά χρειάζονται προγραμματισμό και γρήγορο χρονοδιάγραμμα . Όποιος, άλλωστε, μιλά για το αύριο δίχως να μιλά για το σήμερα είναι ακατάλληλος, είναι δημαγωγός.

ΕΡ.: Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας; Υπάρχει φως στον ορίζοντα;

ΑΠ.:
Είμαι αισιόδοξος, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά. Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, θα ήταν καταστροφικό αν οι θυσίες δυόμισι ετών πάνε χαμένες. Θα ήταν οδυνηρό λάθος να μιμηθούμε τον μυθικό Σίσυφο, να σηκώνουμε δηλαδή την πέτρα των μαρτυρίων μας και μόλις φθάνουμε στην κορυφή να την πετάμε μόνοι μας πάλι και πάλι κάτω, για να την ξανασηκώσουμε.

ΕΡ.: Το στοίχημα μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κερδήθηκε;

ΑΠ.:
Με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για το πρώτο τρίμηνο του 2012, φαίνεται να πιάνουμε τον στόχο. Η νέα πολιτική για το φάρμακο έχει θέσει τις βάσεις για μια νέα κατάσταση στην ελληνική αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα. Έχουμε συγκεντρώσει όλες τις υπηρεσίες που διαμορφώνουν τις τιμές του φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας και μαζί με το παρατηρητήριο τιμών αξιολογούμε κάθε στιγμή την τρέχουσα κατάσταση στην ελληνική φαρμακευτική αγορά. Παρακολουθούμε έτσι συνεχώς τις τυχόν αυξήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, με αποτέλεσμα να προλαβαίνουμε τον εκτροχιασμό της.

ΕΡ.: Δηλώσατε πρόσφατα ότι ενδέχεται να κλείσει το 20% των νοσοκομείων, εάν συνεχιστεί η κρίση. Ποια νοσοκομεία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα;

ΑΠ.:
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για να καταλάβουν και οι αναγνώστες σας τι είναι αυτό που είπα. Κατ' αρχάς, δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο μέσα στο 2012 γιατί υπάρχουν χρήματα όπως τα έχει καθορίσει ο προϋπολογισμός και το δεύτερο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Φλεβάρη. Αυτό που τόνισα ήταν πως για το 2013 κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι όλες οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όρθιες, εάν δεν έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη, όχι δηλαδή να ξεπεραστεί τελείως η ύφεση, αλλά να καμφθεί και να αρχίσει να μειώνεται, γεγονός που θα δώσει κάποια λεφτά στα ταμεία τα ασφαλιστικά, τα οποία με τη σειρά τους θα πληρώσουν τα νοσοκομεία.

ΕΡ.: Ο χώρος της υγείας είναι γεμάτος εμπόδια και συμφέροντα. Πώς τα αντιμετωπίζει ένας υπουργός Υγείας;

ΑΠ.:
Στόχος μας ήταν από την αρχή, και παραμένει μέχρι σήμερα, η φροντίδα της υγείας των πολιτών. Πριν από αυτό έπρεπε να φροντίσουμε για την περιστολή της υπέρογκης σπατάλης στον χώρο της υγείας. Δαπανήσαμε τόσα χρόνια πολλά χρήματα στη δημόσια υγεία, ενώ οι παροχές που είχαν οι Έλληνες δεν ήταν αυτές που έπρεπε. Δαπανήσαμε πολλά χρήματα για την πληρωμή των προμηθευτών, ενώ οι προμηθευτές έμεναν τελικά απλήρωτοι. Θέσαμε βασικό σκοπό των πολιτικών μας από την αρχή την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού, των κτιρίων και των ιατρικών μηχανημάτων, με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών.

ΕΡ.: Τι είναι πιο δύσκολο, το υπουργείο Υγείας ή η Β΄ Αθηνών;

ΑΠ.:
Είναι δύο διαφορετικοί ρόλοι. Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, μετά τον εμφύλιο. Είχα τη δύσκολη τύχη, αλλά και την τιμή, να πολεμήσω από την πρώτη γραμμή. Εργάστηκα σκληρά και όποτε χρειάστηκε άσκησα άφοβα κριτική, τόσο στα κυβερνητικά όργανα όπου συμμετείχα, όσο και δημοσίως. Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε μια αρνητική συγκυρία, καταφέραμε όχι μόνο να μην κλείσει καμία υποδομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να ανοίξουν και τέσσερις νέες: στο Περιστέρι, στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, στην Κερατέα και στην Ελευσίνα. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάστηκαν ασφαλώς οι θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και σχέδιο και αποφασιστικότητα για να χτυπήσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά, που λυμαίνονταν τον χώρο της υγείας και της ασφάλισης, και να εξοικονομήσουμε τους αναγκαίους πόρους.

ΕΡ.: Πόσο πιθανό είναι το σενάριο να είστε υπουργός Υγείας και μετά τις εκλογές;

ΑΠ.:
Δεν το γνωρίζω.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v