Φωτοβολταϊκά: Κέρδη χωρίς φόρο από τις στέγες

Εγγυημένα, υψηλά και αφορολόγητα εισοδήματα "υπόσχονται" τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται στις στέγες. Το κόστος για το νοικοκυριό και οι παγίδες. Πότε αρχίζει να... γράφει το ρολόι. Συνέντευξη του Μ. Πρίντζου.

  • Συνέντευξη στον Γ. Φλώκα
Φωτοβολταϊκά: Κέρδη χωρίς φόρο από τις στέγες
Εγγυημένα, υψηλά και αφορολόγητα εισοδήματα υπόσχονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται στις στέγες. Το κόστος για ένα νοικοκυριό. Η γραφειοκρατία και οι παγίδες,"πότε αρχίζει να γράφει το ρολόι" - Συνέντευξη με τον μηχαναλόγο μηχανικό - συνεργάτη της Αlco, κ. Μιχάλη Πρίντζο.

ΕΡ.: Κύριε Πρίντζο, διαμένω σε μονοκατοικία με κεραμοσκεπή. Να βάλω φωτοβολταϊκά πάνελ;

ΑΠ.:
Ασφαλώς! Η εγκατάσταση φ/β πάνελ στα σπίτια είναι από τις πλέον συμφέρουσες κινήσεις για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Είτε έχετε κεραμοσκεπή είτε μια απλή ταράτσα, μπορείτε εύκολα και χωρίς κανέναν κόπο να εγκαταστήσετε ένα σύστημα που μελλοντικά θα σας αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Μάλιστα οι τράπεζες, παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες, χρηματοδοτούν έως 100% τέτοιου είδους έργα, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία μοναδική στον πελάτη τους να εισπράττει από τον πρώτο μήνα χωρίς να χρειαστεί να χρηματοδοτήσει το δάνειό του ή να συνεισφέρει με ιδίους πόρους για την κατασκευή του έργου.

ΕΡ.: Πόσο θα μου κοστίσει και πόσο θα εισπράττω; Υπάρχει τιμαριθμική αναπροσαρμογή;

ΑΠ.:
Το κόστος ενός έργου όπως το προαναφερόμενο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μεγάλο τμήμα αυτού του κόστους είναι ο εξοπλισμός. Ο κάθε κατασκευαστής φωτοβολταϊκών συλλεκτών, αντιστροφέων κ.λπ. έχει τη δική του πολιτική όσον αφορά στην τιμή πώλησης των προϊόντων του αλλά και στις εγγυήσεις και υπηρεσίες που προσφέρει.

Η σωστή επιλογή υλικών πρέπει να γίνεται πάντα μέσω μιας μεγάλης εταιρίας με πείρα στον χώρο, η οποία, κατανοώντας τις συνθήκες του εκάστοτε έργου αλλά και τις ανάγκες του πελάτη, μπορεί να προσφέρει την ιδανική λύση. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, η τιμή ανά κιλοβάτ -ανάλογα με τα υλικά- κυμαίνεται μεταξύ των 3.200 και των 4.500 ευρώ.

Όσον αφορά στα έσοδα, αυτά είναι εγγυημένα από τη ΔΕΗ για 25 χρόνια και η τιμή αγοράς ρεύματος αναπροσαρμόζεται βάσει αρκετών παραγόντων, όπως και ο τιμάριθμος. Σήμερα, πάντως, ένα φωτοβολταϊκό 10 kw στη στέγη ενός σπιτιού μπορεί να παράγει εισόδημα έως και 7.500 ευρώ ετησίως πλήρως αφορολόγητο και χωρίς ΦΠΑ. Σημειώστε όμως εδώ -γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν- ότι για να υπάρξει τέτοια συμφωνία ο ιδιώτης πρέπει να προμηθεύεται ρεύμα από τη ΔΕΗ και όχι από ανταγωνιστή της πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΡ.: Ο ΔΕΣΜΗΕ ή η ΔΕΗ θα μπορεί να μας πληρώνει για 25 χρόνια όπως υπόσχεται;

ΑΠ.:
Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα υπάρχει μια κεντρική πολιτική βούληση εισόδου στο μίγμα παραγωγής ενέργειας της χώρας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, μόνο τα πρόστιμα που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές ρύπων είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο σίγουρα γλιτώνει αν το μίγμα ενέργειας είναι από ανανεώσιμες πηγές και όχι από λιγνίτη ή από άλλα μέσα που μολύνουν το περιβάλλον.

Ακόμα όμως και ο πιο επιφυλακτικός πελάτης νομίζω πως μπορεί να πειστεί για το σωστό της επένδυσής του αν αναλογιστεί ότι οι τράπεζες δανειοδοτούν με αρκετά χρήματα αυτά τα έργα αναλαμβάνοντας και οι ίδιες το όποιο ρίσκο αποπληρωμής της επένδυσής τους. Σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί, ένα τέτοιο γεγονός καταδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο τη σιγουριά μιας τέτοιας επένδυσης.

ΕΡ.: Πόσος χρόνος περνά από τη μέρα που θα το αποφασίσω μέχρι να αρχίσω να εισπράττω;

ΑΠ.:
Yπολογίστε ότι για μία οικιακή εγκατάσταση θα χρειαστείτε γύρω στον έναν μήνα για να έχετε και την τελική άδεια με τη ΔΕΗ στα χέρια σας. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το έργο, χρειάζονται περίπου 3 μέρες για να γίνει μία εγκατάσταση, χωρίς να προβούμε σε κάποια βαριά εργασία ή κατά το κοινώς λεγόμενο σε μερεμέτι. Άρα, χονδρικά, μέσα σε 1,5 μήνα το ρολόι γράφει, όπως λέμε στη δουλειά μας.

ΕΡ.: Τελευταίως, έχουν παρουσιαστεί πολλές εταιρίες που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα ή τοποθετούν σε στέγες. Είναι αξιόπιστες, διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις; Ποιες είναι οι δικές σας -επιστημονικές- γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικειμένο;

ΑΠ.:
Είναι αλήθεια ότι στον χώρο τελευταία έχουν εμφανιστεί πολλές εταιρίες. Άλλες μικρότερες, άλλες μεγαλύτερες. Το σημαντικό είναι να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη και εταιρίας. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα έργο το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί και να παράγει τα προβλεπόμενα για τα επόμενα 20 - 25 χρόνια. Άρα καλό είναι να υπάρχει ένας οργανισμός από πίσω που να μπορεί να το υποστηρίξει.

Ο όμιλος της ΑLCO έχει συνεχή παρουσία στην αγορά άνω των 25 ετών. Παράλληλα με τα εργοστάσια που διαθέτει στη Γερμανία, έχει ήδη πολύ μεγάλη πείρα στον χώρο του φ/β, την οποία πρόσφατα αποφάσισε να μεταφέρει και στην ελληνική αγορά.

Ενδεικτικά, να σας πω το κομμάτι της ενέργειας για την εταιρία είναι από τα πλέον σημαντικά και γι' αυτόν τον λόγο επενδύουμε σε προσωπικό πραγματικά δυνατό από πλευράς γνώσεων και πείρας. Προσωπικά, εγώ είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μηχανολόγος μηχανικός, ενώ ο διευθυντής έργων είναι απόφοιτος του Imperial College.

Νομίζω πως στην αγορά δύσκολα βρίσκεις κάποια ομάδα η οποία να έχει τέτοια άτομα στην κορυφή και "πλάτη", ας μου επιτραπεί η έκφραση, όπως του ομίλου Αlco, των σχεδόν 300 εκατ. ευρώ ετησίως σε έσοδα και με περίπου 1.500 άτομα προσωπικό στη Γερμανία, στη Μέση Ανατολή και φυσικά στην Ελλάδα.

ΕΡ.: Δεν θέλω να γίνομαι κοινότοπος, αλλά ακούω συχνά την εξής ερώτηση, την οποία και σας μεταφέρω: «Γερμανικά, κινέζικα ή κορεάτικα;».

ΑΠ.:
Νομίζω ότι η απάντηση είναι αρκετά σύνθετη. Έτσι, χωρίς να θέλω να ξεφύγω, θα σας απαντήσω και γερμανικά και κινέζικα και κορεάτικα. Το βασικό είναι, όπως σας είπα, η εμπιστοσύνη στην εταιρία και η ειλικρίνεια στο τι προσφέρεται.

Εν κατακλείδι, και για να σας τονίσω πόσο σοβαρά σκεφτόμαστε το κομμάτι της ενέργειας, να σας πω ότι ήδη η Alco προχωρά εντός του α΄ εξαμήνου του 2012 στην εγκατάσταση περίπου 500 kWp στη στέγη του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο, ενώ έχει ήδη υποβάλει άδειες για έργα άνω του 1 MWp σε αντίστοιχες στέγες άλλων εργοστασίων της.

Προσθέτω ότι, επειδή πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε, αναζητούμε άδειες προς υλοποίηση (έτοιμες άδειες) για φ/β που να κυμαίνονται από 1,5 MWp μέχρι 3 MWp.

ΕΡ.: Γιατί η Αlco αποφάσισε να ασχοληθεί με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και την τοποθέτηση οικιακών φωτοβολταϊκών;

ΑΠ.:
Από τα πρώτα χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά, η Αlco με την πολύ γνωστή σειρά Alousystem ήταν συνώνυμη της συνέπειας και της καινοτομίας στον χώρο του αλουμινίου.

Τώρα πλέον η διοίκηση, προχωρώντας σε μια στρατηγική συνεργασία, θέλει να εισχωρήσει στον χώρο της ενέργειας, σε έναν χώρο που τον πιστεύει και όπου ήδη έχει επενδύσει σε Know how τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Για εμάς η όποια καθυστέρηση εισόδου στην αγορά ήταν προμελετημένη ενέργεια. Θα μπορούσαμε αρκετό καιρό πριν να μπούμε, όμως θέλαμε να είμαστε έτοιμοι να μπούμε όσο πιο δυνατά γίνεται.

Είναι σίγουρα, και αντικειμενικά μιλώντας, πολύ ενθαρρυντικό κάποιος να βλέπει έναν μεγάλο όμιλο σαν την Αlco να σχεδιάζει προσεκτικά ένα τέτοιο μεγάλο βήμα και να μην μπαίνει με την όποια βιασύνη ή ενθουσιασμό άλλων ανταγωνιστών της.

Εμείς δεν πάμε για το κοινώς λεγόμενο "να κάνουμε αρπαχτές". Έχουμε ήδη ένα δυνατό όνομα και το πρώτο που κοιτάμε είναι να μην το τραυματίσουμε.

Είμαστε και θα είμαστε εδώ στο πλευρό του πελάτη μας, που ουσιαστικά, ενώ θα συνεργάζεται με μια πολυεθνική, θα έχει την εξυπηρέτηση την προσωπική, όπως και από ένα μικρό γραφείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v