Κύπρος: Πάρτε τώρα μέτρα για την ανάπτυξη!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Βιομηχάνων Φ. Ζαχαριάδης μιλά στο Euro2day για τους κινδύνους της κυπριακής οικονομίας από το πρόβλημα της Ελλάδας αλλά και για τα μέτρα που αναμένει για τράπεζες και επιτόκια.

Κύπρος: Πάρτε τώρα μέτρα για την ανάπτυξη!
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Βιομηχάνων, κ. Φίλιος Ζαχαριάδης, μιλά στο Euro2day.gr για τα μέτρα που αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από την κυβέρνηση, για τις τράπεζες και τα επιτόκια αλλά και για τους κινδύνους της κυπριακής οικονομίας από το πρόβλημα της Ελλάδας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες το περιεχόμενο των μέτρων που προτίθεται να λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών, σε μια περίοδο όπου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο το εγχώριο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και οι πιθανές παρενέργειες από το εξωτερικό περιβάλλον (από την Ελλάδα, και όχι μόνο).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Βιομηχάνων κ. Φίλιο Ζαχαριάδη, τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό των δαπανών και σε κάθε περίπτωση να αποσκοπούν στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι περισσότερο ωφέλιμο τα κρατικά έσοδα να αυξάνονται μέσα από τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης, παρά μέσα από την επιβολή νέων ή και αυξημένων φορολογιών.

ΕΡ.: Κύριε Ζαχαριάδη, τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αρκούν για την ουσιαστική επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της Κύπρου;

ΑΠ.: Έχω την άποψη ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα, με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος αρχικά και στη συνέχεια τη συγκράτηση της αύξησης του δημόσιου χρέους της Κύπρου.

ΕΡ.: Προς ποια κατεύθυνση πιστεύετε πως θα πρέπει να κινηθούν αυτά τα μέτρα;

ΑΠ.:
Η πιο σημαντική κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η μείωση των εξόδων και δευτερευόντως θα πρέπει να καταφύγουμε σε μια πολιτική αύξησης των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα μέτρα θα πρέπει να στρέφονται κυρίως στην προώθηση της ανάπτυξης.

Η προώθηση της ανάπτυξης θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στο κράτος. Είναι περισσότερο ωφέλιμο τα κρατικά έσοδα να αυξάνονται μέσα από τη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης, παρά μέσα από την επιβολή νέων ή και αυξημένων φορολογιών.

ΕΡ.: Βλέπετε να υπάρχει διάθεση για συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των εργαζομένων για την ψήφιση ενός προγράμματος που θα βάζει μαχαίρι στα δημόσια έσοδα;

ΑΠ.: Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί είναι πολύ ήπιες. Τα πολιτικά κόμματα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, αλλά αντιδρούν όσοι επηρεάζονται, με αποτέλεσμα να μην προωθούνται αυτά τα μέτρα.

ΕΡ.: Άρα, ποια προβλέπετε να είναι η επόμενη μέρα;

ΑΠ.: Μέχρι στιγμής, η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Δεν ξέρουμε ακόμη τι μπορεί να επιτευχθεί και από την πλευρά μας περιμένουμε την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, με την ελπίδα ότι θα περιέχει πρόνοιες που κυρίως θα προωθήσουν την ανάπτυξη αλλά και θα περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες.

Για παράδειγμα, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία για την αναδιάρθρωση του τρόπου υπολογισμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, με την ελπίδα πως οι εισηγήσεις αυτές θα οδηγούν σε μείωση των δημοσίων δαπανών.

ΕΡ.: Πέρα από το περιεχόμενο των «πακέτων», ποιες πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του υπουργού Οικονομικών;

ΑΠ.: Οι προτεραιότητες του υπουργού Οικονομικών θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η προώθηση σχεδίων με σκοπό την ανάπτυξη και την αναθέρμανση της οικονομίας.

Πώς θα μπορούσε να προωθηθεί η ανάπτυξη; Υπάρχουν κατ’ αρχάς σε εκκρεμότητα αιτήσεις αδειοδοτήσεων για μεγάλα αναπτυξιακά έργα (γκολφ, μαρίνες κ.λπ.). Άρα, ένα πρώτο βήμα είναι η συγκρότηση πιθανόν μιας επιτροπής που θα μπορέσει πολύ σύντομα να προχωρήσει αυτές τις αδειοδοτήσεις.

Ειδικότερα για τον κατασκευαστικό τομέα, υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για προώθηση της ανάπτυξης, όπως η κατάργηση μεταβιβαστικών πληρωμών και κάποιες άλλες κινήσεις, που δεν θα κοστίσουν τίποτε στο κράτος.

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να δοθούν κίνητρα και αυτό που θα πρέπει να σταθμίσει ο υπουργός είναι να μην αυξηθούν τα δημόσια έξοδα, ή να μη μειωθούν τα έσοδα. Ωστόσο, μπορούν να δοθούν και κίνητρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως κίνητρα χαλάρωσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, συντελεστών δόμησης κ.λπ.

ΕΡ.: Πόσο ανησυχεί ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

ΑΠ.: Ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί επηρεάζεται κυρίως ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου μέσα από ένα ενδεχόμενο νέο "κούρεμα" των κρατικών ομολόγων αλλά και μέσα από τις επισφάλειες που ίσως προκύψουν για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα.

ΕΡ.: Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα δούμε στην Κύπρο την υποχώρηση των ήδη υψηλών δανειστικών επιτοκίων;

ΑΠ.: Δυστυχώς έχουν δοθεί υψηλά καταθετικά επιτόκια προκειμένου να προσελκυσθούν καταθέσεις και έτσι, επειδή οι τράπεζες αυτήν τη στιγμή είναι δεσμευμένες με αυτά τα υψηλά καταθετικά επιτόκια, δεν είναι σε θέση προς το παρόν να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια.

ΕΡ.: Οι Κύπριοι επιχειρηματίες φαίνεται να είναι "κουμπωμένοι" και προβληματισμένοι για το μέλλον...

ΑΠ.: Όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με τον κύκλο εργασιών τους όσο και με την άνοδο του κόστους. Περιμένουν, πάντως, κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα από την αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

ΕΡ.: Ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων;

ΑΠ.: Το ένα βεβαίως είναι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Καλό θα ήταν επίσης να σταματήσει η μείωση των εργασιών στον κατασκευαστικό τομέα και ενδεχομένως να παρουσιάσει και κάποια ανάκαμψη κ.λπ.

Γενικότερα, έχουν γίνει πολλές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για λήψη μέτρων με στόχους την ενθάρρυνση του κατασκευαστικού τομέα αλλά και την προώθηση της ανάπτυξης της οικονομίας συνολικότερα.

ΕΡ.: Φοβάστε ότι η Κύπρος μπορεί να εισέλθει σε μια φάση ύφεσης αν δεν ληφθούν μέτρα ανάπτυξης;

ΑΠ.
: Ελπίζω και θέλω να πιστεύω πως δεν θα μπούμε σε ύφεση, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι περιορισμένος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v