Λώλας: Σε κίνδυνο 700 θέσεις εργασίας λόγω ΦΠΑ

Καταστροφική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ, Β. Λώλας, την απόφαση για μετάταξη των μη αλκοολούχων ποτών σε ΦΠΑ 23%. Βλέπει κίνδυνο λουκέτων και απολύσεις στον κλάδο. Ζητά στήριξη της ελληνικής παραγωγής.

  • συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Γκίτση
Λώλας: Σε κίνδυνο 700 θέσεις εργασίας λόγω ΦΠΑ
Καταστροφική απόφαση, η οποία θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) κ. Βασίλειος Λώλας τη μετάταξη των μη αλκοολούχων ποτών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day, ο κ. Λώλας εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τις βιομηχανίες του κλάδου αλλά και για την απασχόληση, καθώς περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας θα βρεθούν σε κίνδυνο, ενώ θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 5 μονάδες βάσης, μείωση των εισφορών των εταιριών στο ελληνικό κράτος και αντίστοιχη αύξηση των εισφορών που καλείται να αποδώσει εκείνο στο ταμείο ανεργίας.

Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός στον κλάδο, όπως αναφέρει στο Euro2day ο κ. Λώλας, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα προϊόντα των βιομηχανιών του χώρου χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τα στοιχεία που ο κλάδος της έχει επανειλημμένα καταθέσει για τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει η απόφασή της αυτή.

Ο ίδιος σημειώνει ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά και ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειές της, προκειμένου να τονωθεί η αγορά και να οδηγηθεί η χώρα σε ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, κίνητρα και προγραμματισμός που θα θέσουν το θέμα της ανάπτυξης των βιομηχανιών, των εταιριών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας σε πρώτο πλάνο.

Τελικά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κάμφθηκε από τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς, και δη του συνδέσμου σας, και έτσι από την 1η Σεπτεμβρίου ο ΦΠΑ στα προϊόντα σας αυξάνει στο 23%. Η αύξηση αυτή, η οποία έχει χαρακτηριστεί παράλογη, άδικη και αντιεπιχειρηματική, τι αντίκτυπο θα έχει στον κλάδο;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μακροοικονομικής έρευνας που διενήργησε ο ΙΟΒΕ για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) αναφορικά με την ποσοτικοποίηση των επιδράσεων της μετάταξης των μη αλκοολούχων ποτών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, η μετάταξη που αποφάσισε η κυβέρνηση θα έχει ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα για τον χώρο. Συγκεκριμένα, και με δεδομένο ότι η ζήτηση στα προϊόντα του κλάδου μας είναι ελαστική, αύξηση της τιμής κατά 10% θα επιφέρει μείωση της ζήτησης κατά 15%. Η προστιθέμενη αξία του κλάδου θα μειωθεί κατά €41 εκατ. το 2011 και €45 εκατ. το 2012, συμπαρασύροντας μαζί της ένα πλέγμα παραγωγικών ομάδων, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα εργάζονται σε αυτόν. Οι συνέπειες από τα παραπάνω θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για τις ίδιες τις βιομηχανίες του κλάδου μας, αλλά αναμένεται να λάβουν και κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας θα βρεθούν σε κίνδυνο, ιδιαίτερα σε περιοχές της περιφέρειας, στις οποίες βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριοποίησης των βιομηχανιών του τομέα. Το συγκεκριμένο γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο κάθε 1 θέση εργασίας στον κλάδο δημιουργεί εμμέσως τουλάχιστον άλλες 8.

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι περίπου το 60% των πωλήσεων πραγματοποιείται στα κανάλια της εστίασης, τότε αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για διπλό πλήγμα στις βιομηχανίες του κλάδου.

Τι άλλο προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ; 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΟΒΕ, από την απόφαση αυτή της κυβέρνησης θα επηρεαστούν τόσο οι βιομηχανίες του κλάδου όσο και η οικονομική ζωή της χώρας μας γενικότερα, καθώς οι επιπτώσεις της θα οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, σε μείωση της ζήτησης των προϊόντων μας και -κατά συνέπεια- των πωλήσεων, άνοδο της ανεργίας, κυρίως σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, αύξηση του πληθωρισμού κατά 5 μονάδες βάσης, μείωση των εισφορών μας στο ελληνικό κράτος και αντίστοιχη αύξηση των εισφορών που καλείται να αποδώσει εκείνο στο ταμείο ανεργίας, λόγω της ανόδου της ανεργίας.

Πώς κινούνται σήμερα οι πωλήσεις του κλάδου;

Οι πωλήσεις αναψυκτικών συνεχίζουν να ακολουθούν πτωτικές τάσεις σε σημείο ώστε να τίθεται θέμα βιωσιμότητας των εταιριών του κλάδου. Συγκεκριμένα, το 2010 η πτώση στις πωλήσεις των αναψυκτικών (Πηγή: Canadean) ήταν της τάξεως του 11,2% και μόνο το α΄ τρίμηνο του 2011 το ποσοστό πτώσης είχε φτάσει το 7%. Αντίστοιχα πτωτικός είναι ο ρυθμός πωλήσεων γενικότερα στον κλάδο των μη αλκοολούχων, με τους χυμούς να σημειώνουν πτώση 6,8% το α΄ τρίμηνο του 2011 από πτώση 10,4% στο σύνολο του 2010 και τα νερά να έχουν παρουσιάσει υποχώρηση κατά 4,6% στο α΄ τρίμηνο του 2011 όταν για ολόκληρο το 2010 η πτώση ήταν 4,1%. Τα αποτελέσματα αυτά δεν έρχονται τυχαία και είναι σε άμεση συνάρτηση με τη γενικότερη τάση που έχει καλλιεργηθεί στους Έλληνες καταναλωτές και έχει οδηγήσει σε μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατά 7 μονάδες βάσης από το δ΄ τρίμηνο του 2010, τη χαμηλότερη στην Ευρώπη.

Η περαιτέρω κάμψη των πωλήσεων να φανταστούμε ότι θα σημάνει κλείσιμο παραγωγικών μονάδων ή ακόμη και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό;

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ, ο διαρκώς πτωτικός δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών και η μείωση της ζήτησης δημιουργούν περιβάλλον εχθρικό προς τις επιχειρήσεις. Οι εταιρίες μας δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια και οι συνέπειες της αύξησης της τιμής των προϊόντων μας, που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης, αναπόφευκτα μηδενίζουν τις δυνατότητες επενδυτικής μας δραστηριοποίησης και ανάκαμψης της ανάπτυξης στις περιοχές αυτές, οδηγώντας τες σε μαρασμό. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διατήρηση της παρουσίας μας, λειτουργώντας όμως ταυτόχρονα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που υποστηρίζει την ανάπτυξη και δεν αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειές μας. 

Σε πρόσφατες δηλώσεις σας είχατε αναφέρει ότι δεν είστε ενάντια στη φορολογία, αρκεί οι φόροι να είναι προβλέψιμοι και να στηρίζονται στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα. Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις - δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για επαναξιολόγηση των συντελεστών ΦΠΑ με το νέο φορολογικό; 

Ο κλάδος δεν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή φορολόγησης, αρκεί να είναι δίκαιη και να τίθεται με βάση τα σωστά κριτήρια και έχοντας συνυπολογίσει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από αυτήν. Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τη λογική σύμφωνα με την οποία, ενώ βρίσκεται σε διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, προχώρησε σε ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης για μετάταξη των μη αλκοολούχων ποτών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται και από τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ. Είμαστε κάθετοι ότι πρόκειται για λανθασμένη επιλογή, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, μείωση της ζήτησης, η οποία θα επιφέρει σημαντικές ζημίες στον κλάδο και τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θεωρούμε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των κρατικών εσόδων από το εν λόγω μέτρο, καθώς, και σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ που έχουμε στα χέρια μας, το συγκεκριμένο φοροεισπρακτικό μέτρο θα έχει μηδαμινή απόδοση στα κρατικά έσοδα.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ότι δηλαδή δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των κρατικών εσόδων, σας προβληματίζει που η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της, τη στιγμή μάλιστα όπου και σε άλλους κλάδους, όπως στα τσιγάρα και στα ποτά, υπήρξε αντίστοιχη εξέλιξη;

Φυσικά και μας προβληματίζει, καθώς πρόκειται για απόφαση καταστροφική, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών του κλάδου. Ακόμα περισσότερο, όμως, μας προβληματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα προϊόντα των βιομηχανιών του χώρου μας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δικές μας θέσεις, τα στοιχεία που της έχουμε επανειλημμένα καταθέσει και τις ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η απόφασή της αυτή στον κλάδο μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o κλάδος μας συμβάλλει στον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά ποσά, τόσο με τις εισφορές του, οι οποίες ανέρχονται σε 200 - 300 εκατ. σε ετήσια βάση, όσο και με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς ύψους 40 εκατ. (την οποία μέλος μας κλήθηκε να πληρώσει), που επιβλήθηκε το 2009 και το 2010. Παράλληλα, ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση τιμών όταν του ζητήθηκε, προκειμένου να ελαφρύνει τον Έλληνα καταναλωτή, απορροφώντας ταυτόχρονα τις σημαντικές αυξήσεις που βιώνουμε στις πρώτες ύλες.

Αλήθεια, ποια είναι η δική σας αντιπρόταση προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά, να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα αλλά και να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στον κλάδο; 

Η δική μας πρόταση πηγάζει από τα ίδια τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθείται, τα οποία είναι ήδη ορατά στην ελληνική αγορά και στην καταναλωτική κίνηση. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την αντιστροφή του κλίματος καταναλωτικής πίστης που κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή και κυρίως να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα προϊόντα του κλάδου μας.

Μόνο με μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τον Έλληνα καταναλωτή θα τονωθεί η αγορά και θα οδηγηθεί η χώρα σε ανάπτυξη. Απαιτούνται κίνητρα και προγραμματισμός που θα θέσουν το θέμα της ανάπτυξης των βιομηχανιών, των εταιριών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας ως πρωταρχικό στόχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v