Μ. Φραγκουλόπουλος: ”Οι αγορές κοιτάζουν το Βορρά”

Μακροπρόθεσμα οι αγορές ”κοιτάζουν τον Βορρά” επισημαίνει ο Μ. Φραγκουλόπουλος, γενικός διευθυντής της Intertrust, ενώ για την πορεία της ελληνικής αγοράς των α/κ, εκτιμά ότι θα προσεγγίσει σε βαθμό διείσδυσης, τον αντίστοιχο της Ευρώπης, που ανέρχεται στο 41%.

Μ. Φραγκουλόπουλος: ”Οι αγορές κοιτάζουν το Βορρά”
Σταδιακά τα Αμοιβαία Κεφάλαια θα κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην συνολική ”πίτα” των επενδύσεων στην ελληνική αγορά, προσεγγίζοντας σε βαθμό διείσδυσης το αντίστοιχο της Ευρώπης (41% του ΑΕΠ), επισημαίνει ο κ. Μάρκος Φραγκουλόπουλος, γενικός διευθυντής της Intertrust.

Τονίζει μάλιστα ότι η τάση ”φυγής” προς α/κ εξωτερικού θα συνεχιστεί, εξηγώντας ότι σταδιακά και οι έλληνες επενδυτές, με μικρή ή μεγάλη ένταση, θα συμπεριλάβουν στις επιλογές τους, τόσο ομολογιακά όσο και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού, διευρύνοντας τις πιθανές πηγές κερδών και εξασφαλίζοντας καλύτερη διασπορά κεφαλαίου.

Για την μελλοντική πορεία της αγοράς, ο κ. Μ. Φραγκουλόπουλος, τονίζει οτι μακροπρόθεσμα θα ”κοιτάξει το βορρά...”

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην Αλεξία Κονάχου

- Ποιές τάσεις πιστεύετε ότι θα επικρατήσουν στην αγορά των α/κ;

”H αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων αναμφίβολα επηρεάσθηκε από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε, ιδιαίτερα στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, το τελευταίο διάστημα σημειώνοντας πτώση σε όρους ενεργητικών 13% το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ και οι καθαρές εισροές ήταν αρνητικές. Παρόλα αυτά τα Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεντρώνουν μοναδικά πλεονεκτήματα για τον επενδυτή ανεξαρτήτως της όποιας συγκυρίας (επαγγελματική διαχείριση, διασπορά κινδύνου, εύκολη πρόσβαση σε οποιαδήποτε αγορά, εύκολες διαδικασίες επένδυσης, διαφάνεια κλπ) γεγονός το οποίο τα καθιστά διεθνώς, εδώ και δεκαετίες, σαν μια από τις πλέον επιτυχημένες μορφές επένδυσης. Εκτιμώ ότι σταδιακά τα Αμοιβαία Κεφάλαια θα κερδίζουν μεγαλύτερο μερίδιο στην συνολική ”πίττα” των επενδύσεων στην Ελληνική αγορά, προσεγγίζοντας σε βαθμό διείσδυσης το αντίστοιχο της Ευρώπης (41% του ΑΕΠ). Ο αντίστοιχος δείκτης στη χώρα μας κινείται σήμερα στην περιοχή του 20% του ΑΕΠ”.

- Πιστεύετε ότι θα ενισχυθεί η τάση προς α/κ εξωτερικού, και αν ναι γιατί, και σε ποιές κατηγορίες;

”Εκτιμώ ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και η έντασή αυτής θα εξαρτάται σαφέστατα και από τα δρώμενα στην ελληνική κεφαλαιαγορά και τις αντίστοιχες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Είναι ενδιαφέρον και αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο της Ευρωζώνης οι Ελληνες είναι οι πλέον εσωστρεφείς επενδυτές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων όπου οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν κατά μέσο όρο πάνω από το 50% των τοποθετήσεών τους σε μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στο εξωτερικό (εκτός της όποιας τοπικής αγοράς). Είναι λογικό να αναμένουμε ότι και οι Ελληνες επενδυτές σταδιακά, με μικρή ή μεγάλη ένταση, θα συμπεριλάβουν στις επιλογές τους, τόσο ομολογιακά όσο και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού, διευρύνοντας τις πιθανές πηγές κερδών και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη διασπορά κεφαλαίου”.

- Πως σχολιάζετε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά, και πως εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί;

”Δεν μπορούμε σε καμμιά περίπτωση να κάνουμε βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις και προβλέψεις. Ο κανόνας όμως λέει ότι μακροπρόθεσμα οι αγορές ”κοιτάζουν τον βορρά”.

- Τι αποδόσεις μπορεί να περιμένει σήμερα ένας επενδυτής από τις μετοχικές του τοποθετήσεις;

”Οι αποδόσεις σε μετοχικές τοποθετήσεις είναι άρρηκτα δεμένες με την διάρθρωση/ποιότητα του μετοχικού χαρτοφυλακίου, αλλά και το χρονικό διάστημα επένδυσης. Σε κάθε περίπτωση η ανάληψη κινδύνου αναμένεται ότι θα επιβραβευθεί με υψηλότερες αποδόσεις σε βάθος χρόνου. Είναι σημαντικό όμως να διαμορφώνουμε ”λογικές προσδοκίες” για τις αναμενόμενες αποδόσεις μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι μέσες ετήσιες αποδόσεις των κυριοτέρων ευρωπαικών χρηματιστηρίων την τελευταία δεκαετία κινήθηκαν κατά μέσο όρο στην περιοχή του 12% (συμπεριλαμβάνοντας τις θετικές και αρνητικές χρονιές)

- Από τι πρέπει να απαρτίζεται σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο;

”Καταρχήν θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και όχι να επιλέξουμε μονοσήμαντες επενδυτικές λύσεις. Το χαρτοφυλάκιο που θα ”κτίσουμε” πρέπει να συνδέεται ευθέως με το επενδυτικό μας προφίλ, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά κρίσιμων προσωπικών παραμέτρων όπως: οικονομική κατάσταση, στάση απέναντι στο ρίσκο, επενδυτική γνώση και εμπειρία, ανάγκες ρευστότητας, πιθανός χρονικός ορίζοντας επένδυσης και εν κατακλείδι να υποστηρίζει την επίτευξη των οικονομικών μας στόχων. Η επένδυση είναι μια έννοια που μας παραπέμπει στο μέλλον (μια αναβλειθείσα κατανάλωση). Γι αυτό το λόγο αν ”θέλουμε” οι αγορές να ”κοιτάζουν το βορρά” εμείς πρέπει να κοιτάζουμε μακριά.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v