"Είναι αυτοκτονία η έξοδος από το ευρώ"

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 3-5 χρόνια για να ορθοποδήσει, λέει ο Joerg Kraemer της Commerzbank, στο Euro2day. Αναμένει χορήγηση βοήθειας από το EFSF. Τι λέει για πιθανή αναδιάρθρωση και τις εντάσεις εντός ΕΕ.

Είναι αυτοκτονία η έξοδος από το ευρώ
Κάθετος ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, κ. Joerg Kraemer, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr

O ίδιος επισημαίνει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πιθανή, αλλά "κούρεμα" θα απαιτηθεί μόνο αν η χώρα δεν κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Κατά την άποψή του, το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια από το EFSF, σημειώνει όμως ότι προβλέπει πολιτική αντίσταση από τους πολίτες των χωρών που μας δανείζουν τα επόμενα χρόνια. Καταστροφική για τις ελληνικές τράπεζες θεωρεί την επιστροφή στη δραχμή.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Γιώργο Α. Σαββάκη

Ερ.: Πρόσφατα, είχατε δηλώσει ότι πιθανή κίνηση της Ελλάδας να επιστρέψει στη δραχμή θα προκαλούσε μαζικές αναλήψεις (bank run) από τις ελληνικές τράπεζες. Αλήθεια, πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ή υπάρχουν εξωτερικές πιέσεις να επιλέξει την αποχώρηση;

Απ.: Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν αυτοκτονία. Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Το να παραμείνει, άλλωστε, είναι προς το συμφέρον και των υπόλοιπων χωρών, οπότε δεν θα σας ωθήσουν να πράξετε κάτι τέτοιο.

Ερ.: Στο απίθανο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, εθελοντικά ή μη, ποιες θα ήταν οι συνέπειες;

Απ.: Μια έξοδος από τη ζώνη του ευρώ δεν θα λύσει τα προβλήματα, απλώς θα δώσει λίγο περισσότερο χρόνο, με πολύ υψηλό κόστος βέβαια. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που είναι ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της ελληνικής οικονομίας, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από τις μαζικές αναλήψεις που θα λάμβαναν χώρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ερ.: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και ποια μπορεί να είναι η καλύτερη δυνατή λύση;

Απ.: Σε βάθος χρόνου, η Ελλάδα μάλλον θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή θα λάβει τη μορφή ήπιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θα καταστεί αναγκαία στην πορεία μια σκληρή αναδιάρθρωση με σημαντικό "κούρεμα", εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ερ.: Το 2012 η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σημαντική έλλειψη κεφαλαίων και οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές ομολόγων δεν είναι υπέρ της. Θα πρέπει το ταμείο EFSF να λύσει το θέμα ή θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πακέτο βοήθειας;

Απ.: Νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές το 2012 όπως έχει προγραμματιστεί. Πιστεύω ότι ένα νέο σχέδιο διάσωσης θα υπάρξει το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, το οποίο θα περιλαμβάνει και επιπρόσθετα δάνεια από το ταμείο EFSF - αν και αυτή η εξέλιξη θα οδηγούσε την ευρωζώνη πιο κοντά σε μια ένωση μεταφοράς πόρων.

Ερ.: Κάτι τελευταίο. Σύμφωνα με την πείρα σας, πόσο καιρό νομίζετε ότι θα πάρει για την Ελλάδα να επιστρέψει σε πιο "φυσιολογική" οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση; Πολλοί άνθρωποι μιλούν για τη χαμένη δεκαετία. Εσείς πόσο διάστημα πιστεύετε ότι θα χρειαστεί προκειμένου η ευρωζώνη να βγει από την κρίση;

Απ.: Για να καταστεί η ελληνική οικονομία και πάλι ανταγωνιστική και να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί ακόμα τρία με πέντε χρόνια. Για την Πορτογαλία πιθανώς η χρονική διάρκεια να είναι η ίδια με την Ελλάδα, ενώ η Ιρλανδία θα μπορούσε να το επιτύχει κάπως νωρίτερα.

Η κρίση στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσει να σιγοκαίει για όσο διάστημα τα κεφάλαια στήριξης ρέουν προς τις χώρες της κρίσης. Ο πληθυσμός, βέβαια, στις δανείστριες χώρες δεν θέλει μια ένωση μεταφοράς κεφαλαίων και προβλέπω να δημιουργείται πολιτική αντίσταση τα επόμενα χρόνια.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v