Ελληνική Τράπεζα: Οι προτεραιότητες του 2011

Για τους στόχους της Ελληνικής Τράπεζας σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρωσία, αλλά και για φλέγοντα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μιλά στο Euro2day.gr ο κ. Μάκης Κεραυνός.

Ελληνική Τράπεζα: Οι προτεραιότητες του 2011
Την πεποίθησή του ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και ότι τράπεζες προβαίνουν στις απαιτούμενες κινήσεις ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον ρόλο τους εκφράζει στο Euro2day.gr ο ισχυρός άνδρας του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Μάκης Κεραυνός.

Ο κ. Κεραυνός -και με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών- καλεί την κυβέρνηση να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει στις απαιτούμενες τομές, ενώ επίσης αναφέρεται και στους στόχους της Ελληνικής Τράπεζας μέσα στο 2011: προσοχή στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, διαφύλαξη της κεφαλαιακής επάρκειας, επικέντρωση στα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα και άνοιγμα στη Ρωσία.

ΕΡ.: Κύριε Κεραυνέ, στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών τα πράγματα στην Κύπρο φαίνεται να είναι καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΑΠ.: Συμφωνώ, αλλά αυτή είναι η μισή μόνο όψη της αλήθειας. Η άλλη μισή είναι ότι δεν πληρούμε πλέον τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό έχει θέσει τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης. Και όταν μια χώρα τελεί υπό επιτήρηση, τότε οι αποφάσεις λαμβάνονται με τον τρόπο, το περιεχόμενο και την έκταση που ορίζουν άλλα κέντρα αποφάσεων, εκτός από τα εθνικά.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα και ο ρυθμός αύξησης των δαπανών, που είναι πολλαπλάσιος από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

ΕΡ.: Ορισμένοι μέμφονται την κυβέρνηση ότι δεν προχωρεί στις απαραίτητες τομές.

ΑΠ.: Εκ των πραγμάτων, πάρθηκε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο περιέχει φορολογίες και προτάσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων. Αυτό που βλέπω είναι ότι μέχρι στιγμής υλοποιούνται μόνο οι προτάσεις που αφορούν στις φορολογίες.

Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα σταθμίζουν πάντοτε στις αποφάσεις τους και το πολιτικό κόστος. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτήν τη φορά η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να αρχίσει να υλοποιεί μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των μη παραγωγικών δημοσίων δαπανών.

ΕΡ.: Αρκεί αυτό, ή μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να φτάσουμε σε θέματα μειώσεων μισθών, σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ή, τέλος πάντων, σε μέτρα που έως σήμερα θεωρούνται "κόκκινη γραμμή";

ΑΠ.: Το συνταξιοδοτικό είναι θέμα που θα πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στο τραπέζι. Κανένα συνταξιοδοτικό ταμείο δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν υπάρχει συνεισφορά και από τον εργοδότη και από τους εργαζομένους. Ενώ λοιπόν στον ιδιωτικό τομέα μοιράζονται αυτό το κόστος και οι δύο πλευρές, στον δημόσιο οι υπάλληλοι πληρώνουν ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό, επιβαρύνοντας με το υπόλοιπο μερίδιο τους φορολογουμένους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Γενικότερα, πιστεύω ότι δεν έχει χαθεί ο δυναμισμός της κυπριακής οικονομίας και ότι δεν υπάρχει τεράστιο μέγεθος παραοικονομίας, ούτως ώστε να έχουμε μεγάλες στρεβλώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Μπορούμε λοιπόν να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να μη φτάσουμε μελλοντικά να συζητάμε πόσο θα κόψουμε από τους μισθούς και πόσο τις συντάξεις.

ΕΡ.: Πόσο μπορούν να επηρεάσουν την κυπριακή οικονομία οι επιπτώσεις από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα;

ΑΠ.: Αναμφίβολα, επηρεασμός θα υπάρξει. Άλλωστε η ελληνική και η κυπριακή οικονομία αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου. Θα υπάρξει λοιπόν επηρεασμός της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο δεν πιστεύω ότι μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα μας συμπαρασύρουν.

ΕΡ.: Διεθνείς οίκοι σχολιάζουν αρνητικά την παρουσία κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

ΑΠ.: Είναι λάθος το να γίνεται ισοπεδωτικά μια αναφορά και να υποβαθμίζεται το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου επειδή υπάρχει έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. Με την ίδια λογική αυτή η έκθεση θα έπρεπε να υποβαθμίσει και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία.
Και αν κάποιοι μιλούν για το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, τότε θα έπρεπε τα ίδια να ισχύουν και για το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία, χώρες με τεράστιους τραπεζικούς τομείς σε σύγκριση με το μέγεθος των οικονομιών τους. Το κυπριακό σύστημα είναι ισχυρό.

ΕΡ.: Τι θα πρέπει λοιπόν να γίνει από την κυπριακή πλευρά;

ΑΠ.: Το τραπεζικό σύστημα αποτελεί τη βάση της οικονομίας και πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του και να ενεργεί προληπτικά. Και πιστεύω ότι το κάνει. Για παράδειγμα, η Ελληνική Τράπεζα σήμερα διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% έναντι απαίτησης για δείκτη 8%. Η κεφαλαιακή επάρκεια όσον αφορά στο πρωτοβάθμιο κεφάλαιο που απαιτεί η Βασιλεία ΙΙΙ βρίσκεται στο12,4% έναντι απαίτησης για 6%. Ένα άλλο ζητούμενο είναι να συμβαδίζει η ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά. Και όπως προανέφερα, πρέπει τα κρίσιμα κέντρα λήψης αποφάσεων να προχωρήσουν σε μέτρα.

ΕΡ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας για το 2011;

ΑΠ.: Βασική προτεραιότητα για το 2011 είναι η επικέντρωση και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, γιατί η κρίση δεν τελείωσε. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποφέρουν το 2011, τα προβληματικά δάνεια αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν και οριακή έστω αύξηση και επομένως η ποιότητα είναι άμεση προτεραιότητά μας. Οι δανειοδοτήσεις μας θα είναι προσεκτικές.

Από εκεί και πέρα, δίνουμε έμφαση στη διαφύλαξη της κεφαλαιακής βάσης και για τον λόγο αυτόν προχωρήσαμε ήδη και στην έκδοση αξιογράφων. Ο δείκτης της κεφαλαιακής μας επάρκειας βρίσκεται στο πολύ ικανοποιητικό 15%, η ρευστότητά μας είναι πολύ ισχυρή και ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις είναι στο 82%. Απόφασή μας είναι να μην ξεπεράσει φέτος το 85%.

Η κερδοφορία επίσης παραμένει στους στόχους μας. Είναι αναγκαία για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξή μας, για να διατηρήσουμε ισχυρή την κεφαλαιακή μας επάρκεια και για να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των μετόχων μας,

Προχωρούμε επίσης και σε εντονότερη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων μας. Γι' αυτό έχουμε βελτιώσει πλήρως την υποδομή μας στην Ελλάδα και έχουμε ξεκινήσει την τράπεζά μας στη Ρωσία. Και επίσης έχουμε θέσει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα των ασφαλειών.

Τέλος, η επένδυση στη νέα τεχνολογία αποτελεί μόνιμη και συνειδητή επιλογή στην Ελληνική Τράπεζα, γιατί τη θεωρούμε κλειδί σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

ΕΡ.: Στην Ελλάδα πέρυσι μειώσατε τον αριθμό των καταστημάτων σας. Ποια πολιτική θα ακολουθηθεί φέτος;

ΑΠ.: Η κατάσταση της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που ήταν προ δύο ή τριών ετών.

Στην Ελλάδα σήμερα δουλεύουμε πάνω στο ίδιο μοντέλο που λειτουργούμε και στην Κύπρο. Έχουμε τα διευθυντικά στελέχη που θα θέλαμε να είχαμε. Έχουμε ήδη προβεί σε συγχωνεύσεις καταστημάτων, ώστε να υπάρχει ο αριθμός των καταστημάτων που πρέπει να έχουμε και μάλιστα στις κατάλληλες τοποθεσίες.

Επιπλέον, μειώσαμε κατά πολύ το κόστος λειτουργίας μας και θέσαμε διαδικασίες και συστήματα ελέγχου, ούτως ώστε να νιώθουμε ασφάλεια για την παραπέρα πορεία της τράπεζας.

Προχωρούμε μόνο με επιλεκτική δανειοδότηση, έχοντας επικεντρωθεί στα επιχειρηματικά δάνεια. Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου αυτήν τη στιγμή γίνεται με μικρούς ρυθμούς και αν περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος για τη χώρα, με οριακές έστω αυξήσεις, θα μπορούμε να προσδοκούμε πολύ περισσότερα πράγματα όταν η οικονομία θα ξεκινήσει να ανακάμπτει.

ΕΡ.: Πώς βλέπετε το νέο εγχείρημα της Ελληνικής, τη λειτουργία θυγατρικής τράπεζας στη Ρωσία;

ΑΠ.: Η Ρωσία είναι αναδυόμενη οικονομία, τεράστια σε μέγεθος, που αντιμετώπισε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο την κρίση. Επίσης, τα επιτόκια είναι σε επίπεδο που επιτρέπει την κερδοφόρο δραστηριότητά μας.

Από την πλευρά μας, διαθέτουμε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί ξέρουμε την αγορά και τους πελάτες λόγω μιας μεγάλης παρουσίας μας με δύο γραφεία αντιπροσωπείας.
Ξεκινήσαμε στις 11 Ιανουαρίου 2011 την πλήρη λειτουργία μας σε ιδιόκτητο κτίριο. Έχουμε ήδη προσεγγίσει τους πελάτες που γνωρίζουμε και που ήδη συνεργάζονται με τον όμιλό μας. Οι προοπτικές μας είναι θετικές και στόχος μας είναι να κάνουμε break even μετά την πάροδο δύο ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v