Στ. Νάζος: ”Περιορισμένα τα περιθώρια υποχώρησης”

Η θετική αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό (όταν συμβεί) θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές, επισημαίνει ο Στ. Νάζος, γ.δ. Asset Management της ΑΒΝ-AMRO Bank, τονίζοντας ότι τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης είναι περιορισμένα. Η αγορά βρίσκεται στα επίπεδα του ΄98, χωρίς τις προοπτικές του ΄98, προσθέτει.

Στ. Νάζος: ”Περιορισμένα τα περιθώρια υποχώρησης”
Δεν υπάρχουν ”σενάρια” για να είμαι σε θέση να εκτιμήσω αν αύριο η αγορά θα πάει πάνω ή κάτω, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Στάθης Νάζος γενικός διευθυντής Asset Management της ΑΒΝ-AMRO Bank, και τονίζει οτι η αγορά βρίσκεται στα επίπεδα του ΄98, χωρίς τις προοπτικές του ΄98.

Σύμφωνα με τον κ. Σ. Νάζο, ο χρόνος και ο τρόπος δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για να ξεκινήσει μια αντίστροφη διαδικασία ανάκαμψης, είναι άγνωστος.

Και σημειώνει οτι ”επί του παρόντος, δεν διαφαίνεται τίποτα στο χρηματιστηριακό ορίζοντα, ώστε να μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία συνολικά την πορεία της αγοράς. Μόνη ελπίδα αντιστροφής του κλίματος, όπως εξηγεί ο κ. Νάζος, είναι η εισαγωγή ξένων κεφαλαίων.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην Αλεξία Κονάχου

- Τι μπορούμε να περιμένουμε από το ΧΑΑ;

”Δεν υπάρχουν σενάρια για να είμαι σε θέση να εκτιμήσω αν αύριο η αγορά θα πάει πάνω ή κάτω. Το σίγουρο είναι ότι κινούμαστε στα επίπεδα του ΄98 με τη διαφορά ότι σήμερα δεν υφίστανται οι προοπτικές του ΄98.

Για να αλλάξει το χρηματιστηριακό τοπίο θα πρέπει πέραν των διαθρωτικών αλλαγών, που έχουν χιλιοειπωθεί, να προηγηθεί βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, προκειμένου να ενισχυθεί και η ζήτηση για ελληνικές μετοχές”.

- Θα πρέπει δηλαδή να περιμένουμε τους ”ξένους”;

”Η ελληνική αγορά συνδέεται με το εξωτερικό περισσότερο απ΄ ό,τι φαντάζεται κανείς. Γι’ αυτό είμαι της γνώμης ότι για να αλλάξει το εγχώριο κλίμα θα πρέπει να έλθουν οι ξένοι”.

- Και πότε εκτιμάτε ότι θα εισχωρήσουν ξένα κεφάλαια;

”Οπως προανέφερα, για να υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Πάντως μέχρι στιγμής από τα μακροοικονομικά στοιχεία (σε ΗΠΑ και ΕΕ), αλλά και από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, λογικά θα πρέπει να αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης”.

- Πότε τοποθετείτε χρονικά την αντιστροφή της τάσης;

”Πότε και με ποιον τρόπο θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσει μια αντίστροφη διαδικασία ανάκαμψης ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει. Επί του παρόντος, πάντως, δεν διαφαίνεται τίποτα στο χρηματιστηριακό ορίζοντα, ώστε να μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία συνολικά την πορεία της αγοράς.

Απαντες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, και στην εισαγωγή ξένων κεφαλαίων, εξελίξεις δηλαδή ικανές να ενεργοποιήσουν τα ανακλαστικά Ελλήνων και ξένων επενδυτών”.

- Δηλαδή, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο πτωτικός κύκλος;

”Οι έντονες διακυμάνσεις, ο μικρός όγκος συναλλαγών και γενικότερα η παντελής έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, μας δείχνουν οτι η πτώση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί”.

- Βλέπετε δηλαδή περαιτέρω πτώση;

”θα πρέπει να δούμε την κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων τόσο για το πρώτο 3μηνο του έτους όσο κυρίως κατά το πρώτο εξάμηνο, ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα. Ωστόσο πιστεύω ότι τα περιθώρια για σημαντική περαιτέρω πτώση του γενικού δείκτη είναι περιορισμένα. Μάλιστα, δεν θεωρώ απίθανο να κλείσει η χρονιά με θετική απόδοση”.

- Υπάρχει στροφή σε επενδύσεις του εξωτερικού;

”Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις στο εξωτερικό, το πρόβλημα όμως είναι οτι δεν υπάρχουν επενδυτές, αφού κακά τα ψέμματα από τον περασμένο Νοέμβριο ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε ”mild recession”. Σε ό,τι αφορά πάντως τον έλληνα επενδυτή, αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να αλλάξει την επενδυτική του νοοτροπία, και από εγχώριος να γίνει παγκόσμιος”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v