Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Στάλιας: Ζητούμενο, η σταθεροποίηση του δείκτη

Ο χρόνος, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η σταθεροποίηση του Γενικού δείκτη είναι οι τρεις προϋποθέσεις που χρειάζεται η αγορά, προκειμένου να δούμε ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα της στα επόμενα δύο έτη, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Αττικής ΑΕΔΑΚ, Σπ. Στάλιας.

Σ. Στάλιας: Ζητούμενο, η σταθεροποίηση του δείκτη
Αυτό που επιζητεί περισσότερο από κάθε τι άλλο η αγορά, είναι η σταθεροποίηση του γενικού δείκτη, στα όποια επίπεδα, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Αττικής ΑΕΔΑΚ, κ. Σπύρος Στάλιας.

Οπως εξηγεί ο κ. Στάλιας, η ”σταθεροποίηση” αυτή, εάν συμπέσει χρονικά με τις ”πολυπόθητες” διαρθρωτικές αλλαγές, θα δώσει την ευκαιρία στην αγορά να ”ανασάνει” και να ξεκινήσει από την αρχή, προκειμένου να ”αποδώσει” πιο ρεαλιστικά της εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σ. Στάλιας, πάντως, εκτιμά ότι η ”σταθεροποίηση” θα έλθει εντός του 2002, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένων των ολυμπιακών αγώνων και της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, αισιοδοξεί ότι θα μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση του κλίματος.

Σε αυτή τη φάση αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στην Αλεξία Κονάχου

- Πότε και πως θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά;

”Για να αλλάξει η εικόνα της αγοράς θα χρειαστούν, κυρίως, τρία πράγματα. Πρώτον χρόνος, καθώς ακόμη μέχρι και σήμερα πληρώνουμε το ”λάθος” της μεγάλης ανόδου του γενικού δείκτη. Δεύτερον, διαρθρωτικές αλλαγές, διότι το κράτος, ”ο μεγάλος ασθενής”, θα πρέπει να αποκοπεί ή να ελαχιστοποιήσει τον παρεμβατισμό του, δίδοντας, την ίδια στιγμή, περισσότερα κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Και τρίτον, τη σταθεροποίηση του δείκτη, στα όποια επίπεδα, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στην αγορά να ”ανασάνει” και να ξεκινήσει από την αρχή”.

- Οι πρόσφατες δικαστικές παρεμβάσεις, λειτούργησαν θετικά ή αρνητικά στην αγορά;

”Όταν προκύπτουν παραπτώματα, η δικαστική εξουσία οφείλει να παρεμβαίνει. Και πέραν των ελεγκτικών αρχών, που ούτως ή άλλως κάνουν το καθήκον τους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα από τους μηχανισμούς της αγοράς είναι αυτός του αυτοέλεγχου. Οι αγορές λειτουργούν και από μόνες τους εξυγιαντικά”.

- Μιλήσατε προηγουμένως για ”σταθεροποίηση” του δείκτη. Πότε πιστεύετε ότι θα έρθει;

”Εντός του τρέχοντος έτους, και σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μάλιστα, πιστεύω ότι αυτή θα είναι και η πιο σημαντική εξέλιξη που μπορούμε να περιμένουμε μέσα στο 2002”.

- Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι θεσμικοί στην μεταστροφή του κλίματος;

”Με δύο, κυρίως τρόπους. Εμφυσώντας στους επενδυτές την χαμένη τους εμπιστοσύνη απέναντι την αγορά, και αποδεχόμενοι τη νέα πραγματικότητα που φέρνει στην αγορά το ευρώ. Σήμερα, σε ολόκληρη, σχεδόν, την Ευρώπη χρησιμοποιούμε ενιαίο νόμισμα. Γεγονός το οποίο αναγκαστικά αναδεικνύει προβλήματα παραγωγικότητας. Για μας η μεγάλη πρόκληση είναι να μπούμε ανταγωνιστικά στη μάχη της παραγωγικότητας, για να μην δούμε περισσότερα κεφάλαια να κατευθύνονται στο εξωτερικό”.

- Πότε πιστεύετε ότι θα ανακτήσουν οι επενδυτές τη ”χαμένη εμπιστοσύνη”;

”Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια, για να ”ξαναπιστέψουν” οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Και φυσικά, αυτή δεν θα είναι μια διαδικασία η οποία θα προκύψει αυτόματα. Θα χρειαστεί να προηγηθούν οι πολυπόθητες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ σημαντική θα είναι και η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εννοείται βέβαια, ότι ακόμη και μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, δεν θα πρέπει να περιμένουμε υπερβολές. Περιμένουμε απλώς μια σταδιακή βελτίωση των τιμών.

Το ”μάθημα” που πήραμε είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Είμαι λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι οι υπερβολές αυτές δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Οσο οι προσδοκίες είναι λογικές, η εμπιστοσύνη θα αποκαθίσταται”.

- Ποιοι κλάδοι εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν το 2002;

”Πιστεύω ότι θα αναδειχθούν οι υπηρεσίες, ο κλάδος των τροφίμων, ενώ καλές εκτιμώ ότι είναι οι προοπτικές και για τις μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αλλά και των τραπεζών, εάν και εφόσον, ωστόσο, βρούν τον προσανατολισμό τους, που δεν είναι άλλος από αυτόν της κλασσικής τραπεζικής”.

- Ποιες είναι οι τάσεις στην αγορά α/κ;

”Πιστεύω ότι στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενες τάσεις. Δηλαδή περαιτέρω μείωση εισροών στα μετοχικά α/κ, σχετικό ενδιαφέρον για ομολογιακά εσωτερικού και μικρή μείωση στα μικτά εσωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v