Νίκος Πέντζος: "Ζητούμενο η βιώσιμη ανάπτυξη"

Διαφοροποιείται από τον προκάτοχό του ο νέος πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νίκος Πέντζος σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρόνου εργασίας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε τάσσεται υπέρ της εργασιακής ειρήνης.

  • Συνέντευξη στην Αθηνά Καλαϊτζόγλου
Νίκος Πέντζος: Ζητούμενο η βιώσιμη ανάπτυξη
Διαφοροποιείται από τον προκάτοχό του ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) κ. Νίκος Πέντζος σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρόνου εργασίας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε τάσσεται υπέρ της εργασιακής ειρήνης και «πετά το μπαλάκι» στην Πολιτεία, ζητώντας να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας όσων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Πέντζος επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη να επανέλθει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής η βιομηχανία, με παράλληλη ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που αφορούν σε περιοχές και περιφέρειες της χώρας, όπως έχουν πράξει άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

ΕΡ.: Είναι «άρρωστη» η ελληνική οικονομία; Ποιο θα θεωρούσατε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά της;

Την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν εμφανιστεί με τον πλέον δραματικό τρόπο τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά βεβαίως προϋπήρχαν της κρίσης, αλλά η τελευταία έδειξε την πραγματική τους διάσταση.

Το εσωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος τους τελευταίους 12 μήνες.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου λέει ότι το κυριότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το δημοσιονομικό. Αν υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή μείωση ελλειμμάτων και δημοσίου χρέους, θα βελτιωθεί αμέσως η ανταγωνιστικότητα της χώρας, γεγονός το οποίο θα είναι αυτόματα καλό και για τις επιχειρήσεις της.

Επίσης, είναι αναγκαίο να μειωθεί η γραφειοκρατία, ενώ κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνονται διαρκώς προσπάθειες προσφοράς προς τον πολίτη υπηρεσιών υψηλότερου επιπέδου ποιότητας από όσο είναι σήμερα.

Ακόμη ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η εκπαίδευση. Παραμένει πλέον επιτακτική ανάγκη να συνδεθεί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας με την παραγωγική διαδικασία, ώστε οι επιχειρήσεις μας να είναι σε θέση να βρουν στελέχη τα οποία θα μπορούν αφενός άμεσα και αφετέρου αποτελεσματικά να εργαστούν στις επιχειρήσεις μας.

ΕΡ.: Θεωρείτε ότι τα πρόσφατα φοροεισπρακτικά μέτρα μπορούν να λύσουν τα προβλήματα;

Ποτέ και σε καμία χώρα έκτακτα μέτρα είσπραξης φόρων δεν έλυσαν χρόνια προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Γι’ αυτόν τον λόγο εκείνο που θα πρέπει να εξετάσουμε σήμερα με ιδιαίτερη σοβαρότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργήσουμε δομές στην οικονομία μας για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Τότε θα έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε περιπτώσεις λήψης έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων, που σε τελευταία ανάλυση το μόνο που κάνουν είναι να αμβλύνουν το πρόβλημα για μικρό μόνο χρονικό διάστημα.

ΕΡ.: Έχετε πει ότι πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος πως η χώρα μας δεν διαθέτει βιομηχανία. Τι είδους βιομηχανία διαθέτουμε; Θα μπορούσατε να σκιαγραφήσετε τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της;

Θα σας μιλήσω για τα χαρακτηριστικά της βορειοελλαδικής βιομηχανίας την οποία γνωρίζω πολύ καλά.

Η βορειοελλαδική βιομηχανία αποτελείται από μονάδες που ανήκουν σε παραδοσιακούς κλάδους. Είναι ιδιαίτερα δυναμικές και κυρίως εξωστρεφείς, ενώ διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι προσαρμόζονται γρήγορα στις διεθνείς τάσεις και στις εξελίξεις, αφού τα στελέχη τους παρακολουθούν από πολύ κοντά τον διεθνή και εγχώριο ανταγωνισμό.

Αν σας μιλούσα για τον Βορειοελλαδίτη βιομήχανο, θα σας έλεγα ότι το να είναι κάποιος βιομήχανος είναι πολύ δύσκολο, ειδικότερα αν δραστηριοποιείται στην ελληνική περιφέρεια.
Αναφορικά με τα ποσοτικά στοιχεία για τη βορειοελλαδική βιομηχανία, θέλω να σας αναφέρω ότι πρόσφατη μελέτη του συνδέσμου, που αφορούσε στην επεξεργασία στοιχείων τριακοσίων ισολογισμών αντίστοιχων επιχειρήσεων και μελών του ΣΒΒΕ, έδειξε ότι:

* Ο κύκλος εργασιών της μεταποίησης το 2008 σε σχέση με το 2007 μειώθηκε κατά 1%, έπειτα από δύο χρονιές συνεχόμενης ανόδου.

* Τα κέρδη προ φόρων της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα μειώθηκαν δραματικά το 2008, σε ποσοστό περισσότερο από 50% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007.

* Το περιθώριο καθαρού κέρδους της βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας το 2008, ως συνέπεια των παραπάνω, παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με το 2007, σχεδόν κατά 60% και διαμορφώθηκε από 5% σε 2,3%.

ΕΡ.: Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας;

Ο ΣΒΒΕ και εγώ προσωπικά είμαστε υπέρ της εργασιακής ειρήνης και της διασφάλισης των καλών εργασιακών σχέσεων στις επιχειρήσεις-μέλη μας. Όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Για να μη γίνουν αυτά εντονότερα και για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής προτείνουμε να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα να επιβιώσουν, γεγονός που αυτόματα θα διασφαλίσει και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

ΕΡ.: Ποιες θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι οι στοχευμένες δράσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο;

Για τον ΣΒΒΕ κυρίαρχο ζήτημα από τώρα και στο εξής είναι να επανέλθει η μεταποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια κάθε άλλο παρά έχει αποδειχθεί η με έργα υποστήριξη της Πολιτείας προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας μας.

Προτείνουμε να ασκηθεί έμμεση κλαδική πολιτική ενίσχυσης των δυναμικών, και εφόσον αποδεικνύεται η βιωσιμότητα, ευπαθών κλάδων της μεταποίησης (π.χ. αγροτικά προϊόντα), με ταυτόχρονη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών και περιφερειών της χώρας, κατ’ αντιστοιχία με την πολιτική που ακολούθησαν άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι προτάσεις μας για το θέμα είναι συγκεκριμένες:

* Να δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που εξαγγέλθηκε για τον τουρισμό και την οικοδομή.

* Να θεσμοθετηθεί πρόγραμμα τύπου ΤΕΜΠΜΕ που θα ενισχύει αποκλειστικά τη μεταποίηση και θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

* Να συμπληρωθούν τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα από την κυβέρνηση για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας με μέτρα όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, η αναστολή του πόθεν έσχες και η μείωση του ΦΠΑ πώλησης ακινήτων.

* Να υπάρξει επιδότηση της απασχόλησης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

* Να αυξηθούν από 0,5% σε 2% οι προβλέψεις των επισφαλειών στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων.

* Να μειωθεί το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που αφορά στο ΕΤΑΚ για τα βιομηχανοστάσια και για τις αποθήκες.

* Να καταργηθεί η εισφορά 0,6% (ΑΝΕ128) στα δάνεια.

* Να επανέλθει η έκπτωση του 1% των δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και να ενισχυθούν με δράσεις που θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν επιθετική εξαγωγική πολιτική.

ΕΡ.: Πώς θα συνεργαστείτε με τον ΣΕΒ; Χρήζουν, πιστεύετε, αναβάθμισης οι σχέσεις σας;

Με τον ΣΕΒ είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε σχέσεις αγαστής συνεργασίας στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Κατ’ αρχάς συνεργαζόμαστε κάθε χρόνο για την υπογραφή της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ είναι διαρκής η συνεργασία μας για τα ζητήματα βελτίωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη των δύο φορέων συνεργάζονται αποκλειστικά για την καλυτέρευση των συνθηκών δραστηριοποίησης επιχειρήσεων και ειδικά της βιομηχανίας στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v