ABC Development: Δεν μετανιώνει για Badminton

Παρά την υποχώρηση 30% των πωλήσεων για τις παραστάσεις του Badminton, ο πρόεδρος της ABC Development Μ. Αδάμ δεν μετανιώνει που επένδυσε στον πολιτισμό, αξιοποιώντας την πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση.

  • Συνέντευξη στον Φάνη Γαβρινιώτη
ABC Development: Δεν μετανιώνει για Badminton
Παρά την υποχώρηση κατά 30% των πωλήσεων για τις παραστάσεις του θεάτρου Badminton εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ABC Development κ. Μιχάλης Αδάμ δεν μετανιώνει που επένδυσε στον τομέα του πολιτισμού, αξιοποιώντας την πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση στην περιοχή Γουδή.

Ύστερα από δύο χρόνια λειτουργίας του πολυχώρου, ο κ. Αδάμ κρίνει θετικά τα αποτελέσματα και υποστηρίζει πως υπάρχουν κι άλλοι επιχειρηματίες που θέλουν -έχοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Badminton- να τοποθετηθούν επενδυτικά στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο επικεφαλής της Athens Badminton Cultural Development περιγράφει το σχέδιο εξόδου της εταιρείας από την κρίση μέσω της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του συγκροτήματος στον συνεδριακό τομέα.

ΕΡ: Τελικά, κ. Αδάμ, η επένδυση στο ολυμπιακό συγκρότημα του Badminton ήταν επικερδής βάσει των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων της;

ΑΠ: Η αλήθεια είναι πως το σχέδιο της εταιρείας μας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Badminton δεν ξεκίνησε ως ορθολογική επένδυση. Μάλλον ήταν μια παρορμητική απόφαση και κίνηση. Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο θεατρικό χώρο, εφάμιλλο εκείνων του εξωτερικού, προκειμένου να φιλοξενούνται θεάματα διεθνούς κύρους. Η ABCD διέθετε κοντά στα 8 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της επένδυσης, αλλά τελικά μας κόστισε σχεδόν τα διπλά χρήματα.

Παράλληλα, στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του θεάτρου αποδείχτηκε ότι με τον τρόπο τελικά που έγινε η επένδυση κάλυπτε τις υποχρεώσεις της και στην ουσία άφηνε περιθώρια μεγαλύτερης ανάπτυξης. Σημειώνεται πως το ετήσιο μίσθωμα στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα φτάνει τις 700 χιλ. ευρώ, τα έσοδα από τις παραστάσεις και τις άλλες εκδηλώσεις αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το συνολικό λειτουργικό κόστος ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

ΕΡ: Πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση;

ΑΠ: Από τον περασμένο Δεκέμβριο παρατηρείται μείωση που αγγίζει ακόμη και το 30% σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις των εισιτηρίων για τις παραστάσεις στο θέατρο του Badminton. Μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό της μείωσης στα ακριβά εισιτήρια είναι μεγαλύτερο και φτάνει το 50%.

Για να περιορίσει τις απώλειες και να αναστρέψει το κλίμα, η ABCD προχώρησε γρήγορα στη μείωση των τιμών των εισιτηρίων κατά 20% - 25%, αλλά δεν πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, αν η κατάσταση δεν αλλάξει σύντομα, τότε δεν αποκλείεται να αναπροσαρμόσουμε εκ νέου τις τιμές. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν περιορίζουμε το πρόγραμμα παραστάσεων, ενώ συνεχίζουμε να «κλείνουμε» νέες παραγωγές.

ΕΡ: Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης των δυσκολιών;

ΑΠ: Προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση προωθούμε την περισσότερη αξιοποίηση των χώρων του Badminton, ώστε αυτοί να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 260 ημέρες τον χρόνο έναντι περίπου 180 σήμερα. Έτσι, εκτός από τις παραγωγές που η ίδια η ABCD φέρνει στο θέατρο, έχουμε αποφασίσει να μισθώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα τους χώρους του συγκροτήματος και σε τρίτες εταιρείες που επίσης διοργανώνουν παραστάσεις, συναυλίες ή και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επίσης, θα επιχειρήσουμε να καταστήσουμε το Badminton ιδανικό χώρο για τη διεξαγωγή συνεδρίων, ημερίδων και παρουσιάσεων. Σήμερα φιλοξενούμε περίπου 20 τέτοιου είδους εκδηλώσεις ετησίως και έχουμε στόχο να τις τριπλασιάσουμε. Μάλιστα, υπολογίζουμε να εξασφαλίσουμε περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη μίσθωση του θεάτρου για συνεδριακές εκδηλώσεις, έναντι 300 χιλ. ευρώ σήμερα.

ΕΡ: Θεωρείτε πως η Ελλάδα ενδείκνυται για επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού;

ΑΠ: Αν εξαιρέσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω πως η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις αυτής της κατηγορίας. Φυσικά, ο πολιτισμός στη χώρα μας είναι μάλλον κρατικοδίαιτος, αλλά η παρουσία της ABCD φαίνεται να αλλάζει την κατάσταση. Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρηματίες που αναμένουν την εξέλιξή μας προκειμένου να τολμήσουν και αυτοί ανάλογες επενδύσεις.

ΕΡ: Η ABCD κατάφερε να αναλάβει σχετικά γρήγορα την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Badminton. Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τον βραδύ ρυθμό αξιοποίησης των υπόλοιπων ολυμπιακών ακινήτων;

ΑΠ: Η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που μίσθωσε ολυμπιακή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι η τότε διοίκηση της Ολυμπιακά Ακίνητα λάμβανε γρήγορα τις απαραίτητες αποφάσεις. Δυστυχώς η πολιτική αυτή δεν συνεχίστηκε, ενώ το γεγονός ότι τα ολυμπιακά έργα κατασκευάστηκαν, χωρίς παράλληλα να επιλυθούν πολεοδομικές εκκρεμότητες, οδήγησε σε επιπλοκές στη διαδικασία μίσθωσης και κατά συνέπεια σε σοβαρή καθυστέρηση του προγράμματος αξιοποίησης.

* Αναδημοσίευση από το 587ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 19-23 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v