ΚΕΔ: «Όχι στο συγχωροχάρτι για Βατοπαίδι»

Σχέδιο για τη σύσταση μηχανισμού που θα δέχεται καταγγελίες πολιτών για καταπατήσεις δημόσιας γης επεξεργάζονται ΥΠΟΙΟ και ΚΕΔ, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του ο CEO της εταιρίας, Κ. Φωτόπουλος. Τι λέει για Βατοπαίδι.

  • Συνέντευξη στον Φάνη Γαβρινιώτη
ΚΕΔ: «Όχι στο συγχωροχάρτι για Βατοπαίδι»
Σχέδιο για τη σύσταση μηχανισμού που μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής θα δέχεται καταγγελίες πολιτών για καταπατήσεις δημόσιας γης και θα επεμβαίνει για την εκδίωξη των καταπατητών επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομίας και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Τη δημιουργία του μηχανισμού αυτού προαναγγέλλει μέσω συνέντευξής του στο euro2day.gr, της πρώτης που παραχώρησε από τη στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής της ΚΕΔ, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, ο κ. Φωτόπουλος σημειώνει με έμφαση πως η ΚΕΔ δεν θα δώσει συγχωροχάρτι στα στελέχη της που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και ανακοινώνει πως θα υπάρξουν αλλαγές στις εσωτερικές διαδικασίες που σχετίζονται με ανταλλαγές ακινήτων.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της ΚΕΔ υποστηρίζει πως στο εξής οι εκμισθώσεις και εκποιήσεις δημόσιων ακινήτων θα γίνονται με διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η εταιρία να επαναφέρει στο μέλλον -όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- το σχέδιο λειτουργίας ΑΕΕΑΠ.

• Αναλάβατε τη διοίκηση της ΚΕΔ σε μια δύσκολη εποχή, λόγω του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε την κατάσταση για να μην υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον αλλά και για να αλλάξετε την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την ΚΕΔ στην κοινή γνώμη;

Η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης και, επομένως, οφείλουμε να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Περιμένουμε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνας για να διαπιστώσουμε τι ήταν αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα και πώς ακριβώς ενεπλάκη η ΚΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανόν να αλλάξουμε τις εσωτερικές εκείνες διαδικασίες που προκάλεσαν το πρόβλημα, ενώ πλέον προσέχουμε ιδιαίτερα σε υποθέσεις ανταλλαγών ακινήτων, δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό αποτέλεσε την αιχμή της εμπλοκής της ΚΕΔ. Πάντως, προς το παρόν και μέχρι να διαλευκανθεί το θέμα δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε νέες ανταλλαγές ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της εταιρίας, θα ήθελα να σημειώσω πως η προσπάθεια να αλλάξουμε την άποψη που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη μετά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Εκείνο που θα κάνουμε είναι να επιταχύνουμε τον ρυθμό υλοποίησης του έργου μας και συγκεκριμένα του προγράμματος στέγασης των υπηρεσιών του Δημοσίου, αλλά και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ως νέα διοίκηση της ΚΕΔ, θεωρούμε ότι η εταιρία οφείλει να εξασφαλίζει έσοδα στο Δημόσιο, κάτι που άλλωστε αποτελεί βασικό στόχο της λειτουργίας της. Και εκεί ακριβώς θα επικεντρωθούμε.

• Πώς σκοπεύετε να δράσετε στις περιπτώσεις στελεχών της εταιρίας που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση;

Η αλήθεια είναι πως είμαστε προβληματισμένοι για τον τρόπο που θα ενεργήσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς ακόμη να έχουμε πάρει σχετικές αποφάσεις. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις δικαστικές εξελίξεις. Πάντως, το θέμα θα το αντιμετωπίσουμε στην ώρα του και σίγουρα χωρίς να δώσουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν απ’ όσους αποδειχθεί πως ενεπλάκησαν σκόπιμα στην υπόθεση.

• Κύριος σκοπός της ΚΕΔ είναι η εξασφάλιση υποδομών για τις ανάγκες στέγασης του Δημοσίου και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως προς αυτό το έργο;

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως σε ό,τι κάνουμε στο εξής ως ΚΕΔ θα είμαστε απολύτως διαφανείς. Η ΚΕΔ είναι επιφορτισμένη με δύο βασικά πράγματα: να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δημοσίου και να αξιοποιήσει προς όφελος του Δημοσίου την ακίνητη περιουσία του. Για να επιτύχουμε τη στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους. Μεταξύ αυτών, το κλασικό δημόσιο έργο και η αγορά ακινήτων, μέθοδοι που σήμερα είναι «πεσμένες» λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών της χώρας.

Επιπλέον, έχει προστεθεί και η μέθοδος των συμπράξεων - ΣΔΙΤ, που πλέον αποτελούν την αιχμή της ΚΕΔ στο θέμα της στέγασης των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών. Μέσω των ΣΔΙΤ κινητοποιούμε ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των έργων, ξεπερνώντας έτσι τα δημοσιονομικά προβλήματα. Έχουμε ήδη υπογράψει τη σύμβαση για την πρώτη ΣΔΙΤ, που αφορά στην κατασκευή επτά πυροσβεστικών σταθμών, και βρισκόμαστε στη φάση της υποβολής τελικών προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες για την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, που αποτελεί το δεύτερο έργο σύμπραξης της ΚΕΔ.

Το πρόγραμμα ΣΔΙΤ της ΚΕΔ περιλαμβάνει 15 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 26% του προγράμματος συμπράξεων που έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η διυπουργική επιτροπή.

Σημαντικό κεφάλαιο είναι, επίσης, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Μέχρι πρόσφατα, εκείνο που γινόταν από την ΚΕΔ ήταν είτε η εκμίσθωση είτε η εκποίηση αυτών των ακινήτων. Αυτό, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να πάει ένα βήμα εμπρός. Φυσικά θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε εκμισθώσεις και εκποιήσεις, αλλά με καινούργιο τρόπο και με απόλυτη διαφάνεια. Παλαιότερα, η διαφάνεια σε αυτές τις διαδικασίες δεν ήταν προτεραιότητα, κάτι που συμβαίνει σήμερα. Έτσι, στο εξής όλα τα στοιχεία των μισθώσεων και εκποιήσεων θα δίνονται στη δημοσιότητα από την ΚΕΔ μέσω του Διαδικτύου.

Σχετικά με την εξασφάλιση εσόδων, θα ήθελα να αναφέρω ακόμη πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για την αξιοποίηση 20 και 30 ακινήτων αντίστοιχα, κυρίως τουριστικού χαρακτήρα. Μέσω των διαγωνισμών αυτών αναζητούμε συμβούλους που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο μια σειρά δημόσιων ακινήτων. Στον πρώτο διαγωνισμό συμμετέχουν έξι σχήματα και στον δεύτερο δέκα.

Τα δε έσοδα που εκτιμούμε να εξασφαλίσουμε από την αξιοποίηση, κυρίως μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, των 50 ακινήτων θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ για την πρώτη πενταετία.

• Αγκάθι για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας αποτελεί η μη καταγραφή της μέχρι και σήμερα, παρά τις προσπάθειες που είχαν εξαγγελθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις. Εσείς πώς θα κινηθείτε στο συγκεκριμένο θέμα και πώς θα διασφαλίσετε ότι η νέα προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα;

Η ΚΕΔ δεν μπορεί από μόνη της να κάνει αυτή την καταγραφή. Χρειάζεται τη βοήθεια των κτηματικών υπηρεσιών. Υπάρχει η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομίας και ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

Κατ' αρχάς πρέπει να βρεθεί τρόπος καταγραφής των ακινήτων που αποτελούν νέα αποκτήματα, ενώ παράλληλα να υπάρχει ξεκαθάρισμα για όσα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο. Αυτά που είναι «καθαρά», δεν έχουν δηλαδή διεκδικήσεις και άλλα προβλήματα, να αποτελέσουν μια σταθερή βάση, ενώ όσα έχουν θέματα προς επίλυση (ιδιοκτησιακά, πολεοδομικά κ.ά.) να μπουν σε μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως υπάρχουν ακίνητα που δεν είναι καταχωρημένα αλλά ανήκουν στο Δημόσιο, τα οποία μάλιστα καταπατούνται. Ακριβώς γι’ αυτά τα ακίνητα σκεφτόμαστε με το υπουργείο Οικονομίας να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα δέχεται καταγγελίες πολιτών για καταπατήσεις δημόσιας γης και θα επεμβαίνει για την αποτροπή τους. Οι καταγγελίες ενδέχεται να γίνονται μέσω μιας ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.

• Πόσα περίπου είναι τα ακίνητα του Δημοσίου και πόσα υπολογίζονται τα καταπατημένα;

Ο αριθμός των ακινήτων του Δημοσίου, κάθε είδους, υπολογίζεται κοντά στις 75.000, με το 45% αυτών να είναι καταπατημένα. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρω πως περίπου το 10 – 15% των ακινήτων που κατέχει το Δημόσιο μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα.

• Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επαναφορά του σεναρίου συγχώνευσης της ΚΕΔ με την εταιρία των Τουριστικών Ακινήτων, με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου κρατικού φορέα στον χώρο των ακινήτων. Εκτιμάτε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη;

Σχετική συζήτηση, σε ό,τι αφορά στην ΚΕΔ τουλάχιστον, δεν έχει γίνει. Βέβαια, η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχω επίσημη ενημέρωση για το ενδεχόμενο συγχώνευσης με άλλους φορείς του Δημοσίου που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων.

• Πρόθεση της ΚΕΔ ήταν η σύσταση ΑΕΕΑΠ, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Καλώς έγινε αυτό; Υπάρχει ενδεχόμενο επαναφοράς του;

Όντως το σχέδιο για τη δημιουργία εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητα δεν προχώρησε, καθώς κρίθηκε πως οι συνθήκες που επικρατούν δεν ευνοούν τη λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης.

Έτσι, η εταιρία που συστάθηκε με σκοπό να μετεξελιχθεί σε ΑΕΕΑΠ έπαψε να λειτουργεί και επισήμως πρόσφατα. Δεν υπήρχε λόγος να συντηρούμε μια εταιρία και να δαπανούνται ποσά απλά για την ύπαρξή της. Ωστόσο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επανεξετάσουμε το ενδεχόμενο λειτουργίας μιας εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητα.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v