Ελληνική Τράπεζα: "Διεκδικούμε νέους πελάτες!"

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα κ. Νέαρχος Μαραγκός μιλά στο Euro2day για τη νέα στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει το κυπριακό συγκρότημα στη χώρα μας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ελληνική Τράπεζα: Διεκδικούμε νέους πελάτες!
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα κ. Νέαρχος Μαραγκός μιλά στο Euro2day για τη νέα στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει το κυπριακό συγκρότημα στη χώρα μας - Τα νέα σχέδια για τις προϊοντικές κατηγορίες, για την υποδομή και τον αριθμό των καταστημάτων.

ΕΡ.: Αληθεύει, κ. Μαραγκέ, ότι σε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου και ανώτατων στελεχών του ομίλου, που έγινε στην Αθήνα, αποφασίστηκε πρόσφατα το τριετές στρατηγικό σας σχέδιο για την Ελλάδα; Και αν ναι, τι περιλαμβάνει;

ΑΠ.: Αληθεύει. Έπειτα από πολλή μελέτη, έχουμε ήδη διαμορφώσει μια στόχευση για το πού θέλουμε να πάμε τα τρία επόμενα χρόνια, γνωρίζοντας βέβαια ότι στο μέλλον είναι πολύ πιθανόν να προχωρούμε σε τακτικές αναθεωρήσεις λόγω και του γενικότερου κλίματος της περιορισμένης ορατότητας που επικρατεί.

Η έμφαση της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα θα δοθεί στα δάνεια των επιχειρήσεων, θέτοντας σε δεύτερο πλάνο τη λιανική τραπεζική. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταστημάτων, δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσουμε σε ταχεία ανάπτυξή τους. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι μέσα στο 2009 δεν θα ανοίξουμε κάποιο καινούργιο. Πιθανό είναι επίσης να δούμε και κάποιες αναδιατάξεις καταστημάτων, καθώς ορισμένα από αυτά είχαν ανοίξει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με βάση τα κριτήρια του παρελθόντος και όχι σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αποφασίστηκε είναι να λειτουργήσει η τράπεζα στη Θεσσαλονίκη το πρώτο επιχειρηματικό κέντρο (business center) έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση προς τους πελάτες μας και παράλληλα το δίκτυο των καταστημάτων μας να εστιάσει στο νέο βασικό κομμάτι που θα απευθύνεται δηλαδή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα τρία επιχειρηματικά κέντρα στην Αττική.

Τέλος, η εδώ παρουσία των διοικητικών συμβούλων και της ανώτατης διευθυντικής ομάδας είναι μια έμπρακτη απόδειξη και αναγνώριση της σημασίας που δίνει ο όμιλος στην παρουσία μας στην Ελλάδα και της δέσμευσης, υποστήριξης και συστράτευσης όλων για επιτυχία του σχεδίου.

ΕΡ.: Καλά όλα αυτά, το βασικό ερώτημα όμως είναι αν έχετε τα απαιτούμενα κεφάλαια έτσι ώστε να επεκταθείτε στο μέτωπο των επιχειρηματικών δανείων.

ΑΠ.: Βεβαίως και διαθέτουμε τα απαιτούμενα κεφάλαια, καθώς έχει αποφασιστεί στο τριετές στρατηγικό μας σχέδιο η κεντρική διαχείριση της ρευστότητας του ομίλου. Αυτό αποτέλεσε για μας και μια σημαντική στήριξη, καθώς η εισροή κεφαλαίων από την Κύπρο μας επέτρεψε να μην εμπλακούμε στον πόλεμο των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων που είδαμε στην Ελλάδα κυρίως τους τελευταίους μήνες του 2008. Θα ήταν επώδυνο για εμάς να δανειζόμαστε με επιτόκια της τάξεως του 6% και του 7% και να δανείζουμε τους πελάτες μας με πολύ χαμηλότερα.

Θα πρέπει να τονίσω ότι η Ελληνική Τράπεζα -αλλά και οι υπόλοιπες κυπριακές- διαθέτουν υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και δεν έχουν στο ενεργητικό τους τοξικά προϊόντα. Μάλιστα, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι μικρότερος του 100%, και πιο συγκεκριμένα στην Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται στο 82%.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα ήθελα να δώσω σημασία είναι στον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Τράπεζα συμπεριφέρθηκε από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν κλείσαμε τη στρόφιγγα των δανείων προς τους πελάτες μας και μάλιστα ο υψηλός ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

ΕΡ.: Δηλαδή, ποιος είναι ο στόχος σας για την πορεία των φετινών σας δανειοδοτήσεων;

ΑΠ.: Ο φετινός μας στόχος είναι να αυξήσουμε τις χορηγήσεις μας προς τις μεσαίες επιχειρήσεις κατά 17% - 18%. Ο δανεισμός προς τις μεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα κομμάτι που το έχουμε δουλέψει επαρκώς, μπορούμε να το αξιολογήσουμε και άλλωστε αυτό μας έδωσε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά το παρελθόν. Στις υγιείς μεσαίες λοιπόν επιχειρήσεις όχι μόνο θα στηρίξουμε τους ήδη υπάρχοντες πελάτες μας, αλλά θα διεκδικήσουμε και νέους, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα το πολύ καλό επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουμε. Στόχος μας επομένως δεν είναι μόνο η αύξηση των δανείων μας αλλά και η περαιτέρω διασπορά του χαρτοφυλακίου μας.

Σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, εμείς στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, χορηγώντας αρκετά δάνεια. Από την πλευρά μας, όμως, απαιτείται προηγουμένως να στήσουμε τις δομές, να εκπαιδεύσουμε τα άτομα και να θέσουμε τις διαδικασίες προκειμένου να εστιάσουμε την ανάπτυξή μας και στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων.

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι θα επιτευχτεί φέτος ο στόχος για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα κατά 10%;

ΑΠ.: Αυτός ήταν ένας στόχος που είχε τεθεί το τελευταίο δίμηνο του 2008, όταν η κατάσταση στην οικονομία ήταν αρκετά διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα. Για παράδειγμα, οι τρέχουσες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ έχουν σημειώσει πτώση. Σήμερα, μια πρόβλεψη για άνοδο 10% στις χορηγήσεις αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο, όταν οι απαισιόδοξοι μιλούν για 6%, ενώ ένα μετριοπαθές σενάριο κάνει λόγο για 7% - 8%.

Οι τράπεζες στην τρέχουσα συγκυρία θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία. Από τη μία πλευρά βλέπουμε σήμερα περιορισμό στην προσφορά των δανείων εξαιτίας όχι μόνο του προβλήματος της ρευστότητας αλλά και των αυστηρότερων κριτηρίων δανειοδότησης εξαιτίας της κρίσης. Και από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε υποχώρηση και στη ζήτηση για δάνεια.

Ο πελάτης, για παράδειγμα, που επιθυμεί να ζητήσει στεγαστικό δάνειο το αναβάλλει με την προσδοκία ότι ενδεχομένως οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν στο μέλλον. Πολλές επιχειρήσεις, επίσης, αναβάλλουν λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας στις επενδύσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v