Μέταλλα, αυξημένη ρευστότητα και... εγρήγορση

Τη δέουσα επενδυτική στρατηγική στις τρέχουσες συνθήκες των αγορών περιγράφει σε συνέντευξή του ο CEO της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, Η. Κουνάδης. Ποιες είναι οι ασφαλέστερες επιλογές.

  • Συνέντευξη στο Δημήτρη Γλύστρα
Μέταλλα, αυξημένη ρευστότητα και... εγρήγορση
Την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι ανά τον κόσμο επενδυτές περιγράφει ο διευθύνων σύμβουλος της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ηρακλής Κουνάδης. Ο ίδιος προτείνει τη δέουσα επενδυτική στρατηγική στο σημερινό ναρκοπέδιο και εστιάζει στην κατηγορία επενδύσεων που κατά την εκτίμησή του θα αποτελέσει την ασφαλέστερη επιλογή για το 2009.

- Πώς βλέπετε σήμερα το τοπίο των επενδύσεων; Πρέπει οι επενδυτές να... «κουρνιάσουν» στη γωνιά τους ή μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες;

Η κρίση που πλήττει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με επιταχυνόμενο μάλιστα ρυθμό κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε συνδυασμό με τις ισχυρές δυνάμεις της οικονομικής ύφεσης που βλάπτουν το σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων.

Καθοριστικό ρόλο στην ενδεχόμενη στρέβλωση των αποτιμήσεων, η οποία λαμβάνει χώρα προϊούσης της διόρθωσης των υπερβολών που είχαν δημιουργηθεί την τελευταία πενταετία εξαιτίας της επιλογής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει τις αγορές να αυτορρυθμίζονται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και να ασκεί γενικότερα επεκτατική νομισματική πολιτική συντηρώντας ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, παίζει η διαδικασία του deleveraging.

Η ολοκλήρωση της απομόχλευσης και η συνακόλουθη σχετική ομαλοποίηση των ακραίων φαινομένων που βιώνουν οι αγορές θέτουν τους επενδυτές σε στάση αναμονής, επιτάσσοντας ωστόσο εγρήγορση για την εκμετάλλευση τυχόν υπερβολών που δημιουργεί η διαδικασία αυτή, υπό τη μορφή ελκυστικών αποτιμήσεων σε αμυντικούς κλάδους, έχοντας μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

- Ποια θεωρείτε ότι είναι η δέουσα επενδυτική στρατηγική αυτήν την περίοδο;

Σε ένα φόντο όπως αυτό που αναφέραμε, με τη συντονισμένη, εκτεταμένη δράση των κυβερνήσεων και των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη προς την κατεύθυνση της διοχέτευσης ρευστότητας, με στόχους το «ξεπάγωμα» του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ανάσχεση της συρρικνούμενης οικονομικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία, με τις επιχειρήσεις να στερούνται τους διαύλους χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να μπορούν να αναπτύσσονται σε υγιή βάση, η δέουσα επενδυτική στρατηγική είναι η τήρηση στάσης αναμονής έως ότου το volatility της αγοράς υποχωρήσει σε επίπεδα ανεκτά για την ανάληψη κινδύνου έκθεσης σε μετοχικές αξίες.

Η πριμοδότηση των κυβερνητικών ομολόγων, που διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να αποτελούν ασφαλέστερο καταφύγιο εν μέσω του μπαράζ υποβαθμίσεων σε εταιρικά ομόλογα και του αυξημένου κινδύνου χρεοκοπιών εξαιτίας της διάχυσης της κρίσης σε κυκλικούς κλάδους που πλήττονται από τη στροφή του οικονομικού κύκλου, καθιστά περιορισμένη την ελκυστικότητα αυτών (των κυβερνητικών ομολόγων), ιδιαίτερα δε σε ένα περιβάλλον επιδείνωσης των δημοσιονομικών με διόγκωση των ελλειμμάτων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αγορά των πολύτιμων μετάλλων δείχνει να αποτελεί καλή επενδυτική ευκαιρία σε φάσεις γρήγορης διόρθωσης των τιμών λόγω ενδεχόμενης απομόχλευσης κερδοσκοπικών κεφαλαίων που έχουν πληγεί από την πιστωτική ασφυξία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διατήρηση αυξημένης ρευστότητας μέχρι να γίνει φιλικότερο το επενδυτικό τοπίο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, είναι επιβεβλημένη για οποιοδήποτε προφίλ ρίσκου, ακόμη και για το πιο επιθετικό.

- Ποια κατηγορία επενδύσεων θεωρείτε ότι τα πάει καλύτερα αυτήν τη δύσκολη χρονιά και γιατί;

Διανύοντας τον δεύτερο μήνα του 2009, χρονιάς που εξαιτίας των παραγόντων τους οποίους αναλύσαμε αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη σε ό,τι αφορά το επενδυτικό τοπίο και τη σχέση των προσδοκώμενων αποδόσεων σε όρους επενδυτικού κινδύνου, ο απολογισμός των αποδόσεων σε διάφορες κατηγορίες επενδύσεων βγάζει μέχρι στιγμής νικητή το μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, με το δίδυμο χρυσού - αργύρου να επωφελείται από τον χαρακτήρα ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους κρίσεων.

Οι μετοχές ως asset class συνεχίζουν να υποαποδίδουν ως προς τα κυβερνητικά ομόλογα. Εφόσον συνεχιστεί αυτό κατά το πρώτο εξάμηνο, δεν αποκλείεται να καταστούν ελκυστικοί ορισμένοι τίτλοι ποιοτικών εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, επαρκή χρηματοδότηση, με υψηλά επίπεδα χρηματοροών και ισχυρό μάνατζμεντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v